ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Maia Sandu: „Contăm pe o decizie pozitivă a statelor membre privind începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE”

12:58 | 16.11.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 16 nov. /MOLDPRES/. La reuniunea Consiliului European, care se va desfășura pe 14-15 decembrie curent, contăm pe o decizie pozitivă a statelor membre privind începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE. Declarația a fost făcută astăzi de șefa statului Maia Sandu, în timpul unei conferințe de presă susținută în comun cu președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, și președintele Sloveniei, Nataša Pirc Musar, care se află într-o vizită oficială la Chișinău, informează MOLDPRES.

Maia Sandu a remarcat că vizita celor doi oficiali reprezintă un puternic semnal de sprijin în calea europeană și faptul că suntem bineveniți în familia UE. „Am discutat astăzi despre realizări și acțiunile ce urmează să le facem. Vizita este efectuată după ce acum o săptămână Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare a țării noastre la UE. Acest pas reprezintă o recunoaștere a efortului comun. Republica Moldova a inițiat reforme serioase pentru a îmbunătăți viața cetățenilor. Obiectivul nostru este ca țara să fie pregătită să adere la UE până în anul 2030. Vizita de astăzi arată că nu suntem singuri. Cu astfel de prieteni vom reuși să construim Europa aici acasă. Încercăm să convingem toate statele membre să ne susțină în procesul de integrare europeană”, a spus Maia Sandu.

La rândul său, președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a subliniat că țara sa și Republica Moldova au relații bilaterale excelente. „Este vorba de nivelul parlamentar, guvernamental și comunitatea economică. Austria sprijină pe deplin eforturile R. Moldova de a deveni membru al familiei europene. R. Moldova trebuie să realizeze reformele necesare, care necesită voință politică puternică, dar și susținerea cetățenilor. Viitorul R. Moldova este în Europa mare, iar Austria va fi alături de voi în acest proces”, a afirmat Alexander Van der Bellen.

Totodată, președintele Sloveniei, Nataša Pirc Musar, a declarat că țara sa susține R. Moldova în calea europeană. „Slovenia este gata să-și împărtășească experiența. Cetățenii țării trebuie să cunoască fiecare pas în procesul de integrare. Vă asigur că Slovenia va vota în favoarea Moldovei la reuniunea Consiliului European”, a specificat oficialul.

În perioada 15-17 noiembrie, președintele Austriei, Alexander Van der Bellen și președintele Sloveniei, Nataša Pirc Musar, se afla într-o vizită de lucru în țara noastră. Cei doi șefi de stat vor avea discuții cu președintele Parlamentului, Igor Grosu și cu prim-ministrul Dorin Recean.

În ziua de vineri, președintele Maia Sandu și omologul său din Austria vor participa la un forum de afaceri moldo-austriac, organizat de Camerele de comerț și industrie din ambele țări. În aceeași zi, cei trei președinți se vor întâlni cu studenții Universității de Stat din Moldova.

img23009217

img23009217

img23009217

img23009217

img23009217

img23009217

img23009217

img23009217

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!