ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Promo-LEX: Șase secții de votare au fost deschise cu o întârziere nesemnificativă

11:18 | 19.11.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 19 nov. /MOLDPRES/. Misiunea de observare a Promo-LEX a înregistrat până la ora 10.00, un număr de 27 de semnalări de incidente în cadrul turului II al alegerilor locale generale. Datele au fost prezentate astăzi de directorul de program al Promo-LEX, Nicolae Panfil, transmite MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, șase secții de votare au fost deschise cu o întârziere nesemnificativă de până la zece minute. „În 29 la sută din cazurile semnalate nu a fost asigurată solemnitatea procesului de votare prin intonarea imnului de stat la deschiderea secției de voatre și afișarea drapelului, acestea fiind prevederi noi ale Codului Electoral, menite să asigure un proces solemn”, a afirmat Nicolae Panfil.

Printre incidentele semnalate de către observatori se numără cazuri de agitație electorală, prezența materialelor de publicitate în raza secției de votare, prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secțiilor de votare sau în raza de 100 de metri, întreruperea procesului de filmare a operațiunilor electorale, deficiențe în funcționarea sistemului informațional automatizat „Alegeri”. Totodată, observatorii au semnalat cazuri de încălcare a secretului votului și incidente ce vizează sigilarea urnelor de vot.

Promo-LEX are astăzi observatori statici în 175 de secții de votare, din totalul celor 620 de secții deschise. Alte 445 de secții de votare vor fi acoperite de cele 50 de echipe mobile ale Misiunii de observare. 

În 273 de localități din țară se desfășoară astăzi turul II al alegerilor locale generale. În total, la urnele de vot sunt așteptate astăzi 839 239 de persoane.

img23009301

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!