ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul Republicii Moldova va intensifica relațiile de cooperare cu legislativul din Norvegia

15:50 | 20.11.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 20 nov. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a discutat astăzi cu o delegație a Comisiei afaceri externe și apărare din cadrul Stortingului Regatului Norvegiei, condusă de Ine Marie Eriksen Søreide. În cadrul discuțiilor cu parlamentarii norvegieni, oficialii au convenit să intensifice cooperarea la nivel de parlamente, grupuri de prietenie și comisii de profil, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

„Fiind în plin proces de armonizare a legislației suntem interesați în a primi expertiză în domenii prioritare precum întărirea capacităților instituționale, reforma justiției, securitate energetică. Publicarea raportului Comisiei Europene, care recomandă statelor membre ale Uniunii Europene inițierea negocierilor cu Republica Moldova, confirmă efortul nostru de a realiza aceste reforme serioase”, a declarat Igor Grosu.

Pe agenda discuțiilor au fost și subiecte despre asistența oferită de Norvegia în campania națională de protecție a mediului și împădurire, dar și despre atragerea investițiilor în domeniul energiei regenerabile. Demnitarii au mai discutat despre situația din regiune, sprijinul pe care-l oferă Republica Moldova refugiaților ucraineni și lupta cu războiul hibrid. „Instituțiile statului sunt antrenate în a combate acest fenomen venit din partea Kremlinului, iar votul cetățenilor în ultimele trei scrutine arată clar că viitorul Republicii Moldova este european”, a mai spus președintele Parlamentului.

Tot astăzi, parlamentarii norvegieni au avut o întrevedere comună cu președintele Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, și cu președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.

img23009359

img23009359

img23009359

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!