ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a autorizat construcția a două noi centrale de cogenerare

14:56 | 21.12.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 21 dec. /MOLDPRES/. Guvernul a autorizat astăzi construcția a două noi centrale de cogenerare cu o capacitate totală de 55 MW energie electrică și cel puțin 43 Gcal/h energie termică. Acestea vor înlocui fosta CET-1 dată în exploatare încă în anul 1951 și vor contribui la majorarea capacității de producere interne a energiei electrice și asigurare a securității energetice a țării, transmite MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Energiei, centralele vor funcționa cu motoare cu ardere internă, care reprezintă o tehnologie flexibilă cu potențial și pentru echilibrarea sistemului energetic al Republicii Moldova, necesar pentru dezvoltarea surselor regenerabile de energie. Totodată, noile centrale vor contribui la dezvoltarea sistemului de termoficare din municipiul Chișinău și asigurarea eficientă și fiabilă cu energie termică a consumatorilor.

Construcția celor două centrale este planificată până la finele anului 2025 și sprijinită financiar de către Banca Mondială, în cadrul Proiectului de Îmbunătățire a Eficienței Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (PIESACET-2). Valoarea lucrărilor este de 92 milioane de euro.

img23010363

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!