ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Producția alcoolică autohtonă va fi scutită de obligativitatea certificării

17:58 | 21.12.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 21 dec. /MOLDPRES/. Producția alcoolică și vitivinicolă autohtonă va fi scutită de obligativitatea evaluării conformității. O lege care prevede acest lucru a fost adoptată astăzi de Parlament în lectura a doua, comunică MOLDPRES.

Documentul prevede armonizarea legislației naționale în domeniul producției alcoolice și producției vitivinicole la rigorile Uniunii Europene.

Odată cu excluderea certificării, responsabilitatea pentru calitatea produselor revine, în întregime, agenților economici. Pentru aceeași producție, provenită din import, se va menține certificarea obligatorie.

De asemenea, se exclude obligativitatea ținerii carnetului de viticultor, deoarece acesta conține informații similare celor din factura fiscală și din alte documente care însoțesc marfa la comercializare.

Totodată, pentru a oferi posibilitate producătorilor de struguri ce dețin suprafețe mici de plantații viticole, însă cu potențial pentru industria vinicolă, dar și cei cu struguri de masă, solicitați de consumator, să-și comercializeze marfa, actul adoptat prevede ca limita de suprafață preconizată pentru înregistrare în Registrul vitivinicol să fie redusă la 0,1 hectare.

img23010369

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!