ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Unitățile economice implicate în învățământul dual au primit certificate de conformitate

15:57 | 24.12.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 24 dec. /MOLDPRES/. Camera de Comerț și Industrie (CCI) a înmânat certificate de conformitate unităților economice implicate în învățământul profesional tehnic dual și certificate membrilor comisiilor de constatare a conformității. Certificatele au fost oferite la ședința Comitetului pentru promovarea învățământului profesional tehnic dual, informează MOLDPRES.

Președintele CCI, Sergiu Harea, a subliniat că evenimentul reprezintă un bun prilej de a reitera importanța învățământului dual. „Cu câteva zile în urmă am oferit certificate de finanțare pentru 22 de unități economice antrenate în sistemul dual, care vor achiziționa echipamente necesare formării profesionale a elevilor implicați în sistemul dual, în sediul antreprenorului. Acest fapt va crea oportunități semnificative de dezvoltare atât pentru tinerii care doresc să-și construiască cariere de succes în domeniul economic, acasă, cât și pentru afaceri. Sunt încântat că tot mai mulți antreprenori acordă o atenție deosebită calității învățământului dual. Pe parcursul ultimilor ani, sute de companii au devenit parte integrantă a acestui proces. Evoluția învățământul dual contribuie la creșterea competitivității economiei naționale”, a spus Sergiu Harea.

La rândul său, președintele Comitetului pentru promovarea învățământului profesional tehnic dual din cadrul CCI, Larisa Șavga, a specificat că țara noastră a avut și are oportunitatea de a prelua din experiența Germaniei și de a înregistra succese remarcabile pe dimensiunea învățământului profesional tehnic dual. „Am început în anul de studiu 2014-2015 cu o singură instituție de învățământ, un agent economic, și 29 de elevi. În prezent, în acest sistem, avem peste 30 de instituții de învățământ, circa 150 de unități economice și 1 700 de elevi”, a afirmat Larisa Șavga.

De asemenea, secretarul de Stat al Ministerului Educației și Cercetării, Galina Rusu, a menționat că atunci când vorbim de conformitate, de implicarea tuturor celor care au stabilit această conformitate a unităților economice, vorbim despre calitatea la locul de muncă. „În parcursul nostru european, avem rezultate frumoase pe domeniul educației, zic frumoase fiindcă avem unul dintre cele mai înalte calificative pe toate segmentele, în raportul de asociere, anume în domeniul educației. Acestea se bazează inclusiv pe rezultatele obținute în învățământul dual. Aici lucrurile sunt evidente, formarea profesională este aliniată tendințelor din domeniu. Iar noi datorăm aceste rezultate tuturor actorilor care s-au implicat în proces”, a remarcat Galina Rusu.

Evenimentul a avut loc cu sprijinul proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și Guvernul Elveției. Proiectul este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

img23010427

img23010427

img23010427

img23010427

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!