ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Şefa diplomaţiei japoneze face o vizită în Ucraina

10:49 | 07.01.2024 Categorie: Externe

Tokyo, 7 ian. /MOLDPRES/. Şefa diplomaţiei japoneze, Yoko Kamikawa, a ajuns duminică "undeva în Ucraina", unde se va întâlni cu omologul ei ucrainean, ministrul de Externe Dmitro Kuleba, a confirmat pentru AFP un oficial din Ministerul de Externe de la Tokyo, comunică MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Etapa ucraineană a turneului de două săptămâni pe care îl face Kamikawa în Europa şi America nu era prevăzută în programul anunţat iniţial de minister. Un comunicat al instituţiei informase că seria de vizite urma să includă opriri în Polonia, Finlanda, Suedia, Olanda, Statele Unite, Canada, Germania şi Turcia.

Potrivit comunicatului, ministrul "va reitera pentru partea ucraineană faptul că politica permanentă a Japoniei, care constă în susţinerea Ucrainei, va rămâne neschimbată chiar şi în situaţia internaţională gravă din prezent". Kamikawa va informa de asemenea despre detaliile proiectelor de asistenţă propuse de ţara sa Kievului şi va asista la ceremonia de predare a unor echipamente electrice necesare în perioada iernii.

Japonia urmează să găzduiască în februarie, la Tokyo, o conferinţă pentru promovarea reconstrucţiei economice a Ucrainei, la care va participa premierul ucrainean Denis Şmigal. Kamikawa urma să consulte partea ucraineană privind programul detaliat al evenimentului.

Japonia condamnă invazia rusă în Ucraina de la început, din 2022, şi participă la sancţiunile internaţionale împotriva Rusiei. Premierul nipon Fumio Kishida subliniază regulat importanţa ordinii internaţionale bazate pe reguli, Japonia având diferende teritoriale cu vecinii, inclusiv cu China, reaminteşte AFP.

Vizita ministrului de externe în Ucraina are rolul de "a demonstra hotărârea Japoniei de a apăra ordinea internaţională fondată pe respectarea legilor, pornind de la principiul că modificările unilaterale ale statu-quoului prin forţă, aşa cum este agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, nu pot fi acceptate", arată comunicatul Ministerului de Externe japonez.

img24000081

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!