ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia pentru problemele invocate de către fermieri la protestele din noiembrie 2023 şi-a încheiat activitatea

16:36 | 09.02.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 9 feb. /MOLDPRES/. Comisia pentru analiza problemelor invocate de către fermieri în cadrul protestelor din luna noiembrie 2023 şi-a încheiat activitatea, iar principalele rezultate au fost anunţate astăzi de Vasile Şarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), care a condus comisia nominalizată, transmite MOLDPRES.

Potrivit oficialului, de la începutul activității comisiei s-a interacționat cu nouă creditori, inclusiv bănci comerciale, companii de microfinanțare și distribuitori de inputuri. Scopul a fost de a analiza situația de facto a fermierilor care se află în dificultate financiară și de a facilita comunicarea între părți, în vederea găsirii celor mai eficiente soluții pentru reeșalonarea datoriilor.

În comun, au fost analizați diferiți indicatori și condiții specifice, care au evidențiat că situația fiecărui agricultor este distinctă. „Potrivit creditorilor, restructurările au loc la solicitarea clienților și în baza prezentării unei analize financiare a afacerii, iar măsurile de executare forțată sunt aplicate doar când toate celelalte soluții au fost epuizate. Sunt prevăzute reeșalonări și medieri pentru acest proces în cazul a 17 împrumuturi”, a estimat Şarban.

Oficialul a subliniat că în această perioadă s-a observat că un număr semnificativ de agricultori nu cunoșteau procedurile exacte pentru obținerea Avizelor de atestare a impedimentului justificator (Certificate de forță majoră), iar multora le lipseau documentele necesare. Pentru a ușura acest proces, ministerul a inițiat discuții cu Serviciul Hidrometeorologic de Stat, rezultatul fiind minimizarea costului certificatului în zona în care își desfășoară activitatea agricolă agentul economic afectat de secetă. „În acest caz, e de remarcat că asociațiile de profil au un rol important în informarea și pregătirea agricultorilor atunci când se confruntă cu asemenea situații”, a relevat Vasile Şarban.

O altă opțiune identificată este capacitatea de a intra în insolvență de sine stătător, cu scopul de a redresa situația prin aprobarea unui plan de restructurare economică a întreprinderii. În urma analizei  dosarelor, s-a constatat că unii producători au acumulat datorii excesive în timp, adunate timp de 3, 4 și 5 ani. „Pentru a preveni situații similare în noul sezon agricol, facem un apel către agricultorii care se ocupă de cultivarea cerealelor de a lua în considerare înființarea și aderarea la o asociație de profil. Prin intermediul acesteia, pot fi identificate contracte de export și obținute informații actualizate despre evoluția piețelor”, a menţionat sursa citată.

În context, oficialul de la MAIA a subliniat că subvenționarea cu 70% a primei de asigurare rămâne în continuare o măsură de susținere a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare prin intermediul AIPA. „Un alt instrument, pentru ca agricultorii să fie protejați în situații neprevăzute, este includerea în rapoartele contractuale cu instituțiile financiare a clauzei referitoare la evenimentele de forță majoră sau "impediment care justifică neexecutarea obligației" și redactarea acesteia în concordanță cu legislația în vigoare”, a punctat Şarban.

O parte integrantă a dialogului dintre autorități, fermieri și agricultori a fost Camera de Comerț și Industrie (CCI) a Republicii Moldova. CCI a sprijinit informarea agricultorilor cu privire la condițiile și procedura de eliberare a Avizelor de atestare a impedimentului justificator (Certificate de forță majoră), aceasta fiind una dintre soluțiile identificate în cadrul Comisiei și comunicate Asociațiilor de profil. Conform informațiilor disponibile, CCI a primit peste 200 de apeluri de la agricultori, iar numărul dosarelor depuse se ridică la circa 100.

„Încheiem activitatea comisiei cu convingerea că aceasta şi-a avut efectul, fiind o platformă eficientă de dialog constructiv între părţi, ţinându-se cont şi de faptul că statul, în cazul dat Ministerul Agriculturii, nu poate interveni în relaţii comerciale private”, a rezumat Vasile Şarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

img24000927

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!