ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Noi modificări la Codul Muncii, aprobate de Executiv

12:29 | 21.02.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 21 feb. /MOLDPRES/. Copiii vor fi mai protejați de exploatarea prin muncă, iar salariații vor putea beneficia de un nou tip de concediu social. Guvernul a aprobat un șir de modificări la Codul Muncii și Codul Contravențional, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare a Executivului. 

Potrivit proiectului, la împlinirea vârstei de 15 ani, persoanele vor putea fi angajate doar pentru prestarea unor munci ușoare, care nu afectează securitatea, sănătatea și dezvoltarea acestora. Pentru a combate exploatarea prin muncă a copiilor și a crește nivelul de protecție a acestora, proiectul stabilește sancțiuni contravenționale. 

De asemenea, documentul vine cu îmbunătățiri ale procesului de organizare a muncii în schimburi și oferă mai multe oportunități de angajare în câmpul muncii a femeilor gravide, a celor care au născut de curând și a celor care alăptează.

O altă prevedere ține de introducerea concediului social neplătit, cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru îngrijirea unei persoane care locuiește cu angajatul și are nevoie de sprijin, ca urmare a problemelor de sănătate.

Proiectul urmează a fi transmis Parlamentului spre aprobare. 

img24001275

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!