ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Biblioteca Națională a fost vernisată o expoziție de colaje a unor elevi

18:13 | 21.02.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 feb. /MOLDPRES/. Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Institutul Polonez din București, a organizat astăzi o nouă ședință a Salonului de Artă, în cadrul căreia a fost vernisată expoziția de colaje cu genericul „Unora le place poezia” și în care sunt prezentate lucrări ale elevilor clasei a VIII-a de la Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”, ghidați de profesorii și artiștii plastici Anatolie Gherasimov și Iana Proka. Evenimentul a fost unul de totalizare a proiectului „2023 - Anul Szymborska”, inițiat de Institutul Polonez din București, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Katarzyna Zalaszewska, reprezentant al Institutului Polonez din București și coordonatoarea proiectului, a menționat că în 2023 s-au împlinit 100 de ani de la nașterea scriitoarei Wislawa Szymborska.

”În afară de faptul că ea scria poezii, avea un hobby – să facă colaje. În primul rând, făcea colaje sub formă de cărți poștale pentru prieteni. Se uita prin reviste, prin ziare și unde găsea ceva interesant, tăia și punea la o parte,  cu gând că poate va avea nevoie de asta.  Și atunci mi-am am zis să unim cumva poezia și arta și să invităm la un mic atelier de colaj  liceeni din București și Chișinău. Am făcut  două ateliere la Chișinău și București și cred că copiii au arătat că au ceva de spus despre poezie și artă. Expoziția conține peste 30 de lucrări în tehnica colajului în artele vizuale, care este un mod nou de exprimare a viziunii tinerilor artiști asupra poeziei Wislawa Szymborska. La fel, au fost expuse și lucrări realizate de elevii de la Școala de Arte din București”, a precizat Katarzyna Zalaszewska.

În debutul manifestării, directorul BNRM, Elena Pintilei, a spus că  acest proiect este interdisciplinar – poezie și pictură și liceenii au creat niște punți între cultura poloneză și cea din R. Moldova.

Prezent la eveniment, Wojciech Mrozowcki, director adjunct la Institutul Polonez din București, a menționat că Wislawa Szymborska, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, este cunoscută nu doar prin poeziile sale remarcabile, ci și prin pasiunea ei pentru arta colajului. Lucrările sale nu erau doar frumoase, ci purtau și în ele gânduri adânci și simboluri.

”Prin această expoziție dorim să-i aducem un omagiu acestei personalități excepționale care a fost eroina anului 2023, când am sărbătorit 100 de ani de la nașterea ei. Privind aceste colaje, putem observa diversitatea surselor de inspirație – de la natură, prin cotidian, până la forme abstracte. Ele nu sunt  doar niște lucrări de artă obișnuite,  ci sunt expresia unei gândiri creative și a capacității de a transpune sentimentele în limbajul artei. Le mulțumesc tuturor elevilor pentru implicare, profesorilor pentru  inspirație și părinților pentru sprijinul acordat în dezvoltarea pasiunilor lor. Sper că această expoziție să vă aducă bucurie și să vă inspire să descoperiți frumusețea în viața de zi cu zi, așa cum o făcea și Wislawa Szymborska”, a mai spus Wojciech Mrozowcki.

Expoziția va fi deschisă până la 6 martie.

img24001294

img24001294

img24001294

img24001294

img24001294

img24001294

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!