ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CNAM a economisit anul trecut zeci de milioane de lei după negocierea prețurilor la medicamente și dispozitive

09:40 | 22.02.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 22 feb. /MOLDPRES/. Negocierile purtate de Compania Națională de Asigurări în Medicină /CNAM/ privind reducerea prețurilor maxime la medicamentele și dispozitivele medicale compensate au generat anul trecut economii în fondurile de asigurare medicală obligatorie în sumă de peste 34 de milioane de lei, dintre care circa 33 de milioane la medicamente compensate, comunică MOLDPRES.

Potrivit CNAM, discuțiile purtate cu producătorii și furnizorii pe marginea medicamentelor și dispozitivelor incluse în anul 2023 în listă s-au soldat cu reduceri de prețuri în medie de cca 19% la medicamente și, respectiv, 24% la dispozitivele medicale.

În lista celor compensate figurează 64 de denumiri comerciale de medicamente și 57 de modele de dispozitive medicale. Pentru aceste poziții, producătorii și furnizorii au oferit garanții de preț negociat și dețin contracte cu CNAM pentru furnizarea către farmacii la preț redus și eliberarea produselor respective în baza rețetelor compensate.

Și pacienții au cheltuit mai puțin pentru medicamentele și dispozitivele medicale parțial compensate care au preț plafonat. Volumul total al cheltuielilor în acest sens s-a redus cu aproximativ 17 milioane de lei pentru toate pozițiile de medicamente din listă. Banii economisiți au fost direcționați spre extinderea listei cu noi poziții de medicamente.

Începând cu 2022, conform unei proceduri aprobate de Guvern, CNAM negociază cu producătorii și furnizorii prețurile de achiziție pentru toate medicamentele și dispozitivele medicale noi incluse spre compensare din fondurile de asigurare medicală obligatorie.

img24001301

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!