ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Generalul Ion Costaș își sărbătorește cea de-a 80-a aniversare

09:47 | 22.02.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 22 feb. /MOLDPRES/. Generalul Ion Costaș, erou de război, primul ministru al Afacerilor Interne și al Apărării din Republica Moldova, își sărbătorește astăzi cea de-a 80-a aniversare, informează MOLDPRES.

S-a născut la 22 februarie 1944, în satul Țarigrad, județul Soroca (azi - raionul Drochia). În 1949 toată familia este ridicată și deportată în Siberia, apoi în stepele Kazahstanului, la minele din Karaganda, de unde s-a întors acasă abia în 1958. După absolvirea școlii medii ruse din Drochia, și-a urmat studiile la Harkov, în Ucraina, unde a absolvit Școala Militară Superioară de Aviație (1963-1967). Apoi, și-a continuat studiile la Academia Forțelor Aeriene „I. Gagarin” de la Moscova (1973-1976), absolvind Facultatea de Comandă cu medalie de aur (1981-1983).

Potrivit Calendarului Național, își începe cariera militară în cadrul Forțelor Aeriene din Odesa, ca șef-pilot al echipajului de zbor, avansând până la poziția de comandant de grup și comandant adjunct de escadrilă (1967-1973). În perioada 1967-1984 a fost ofițer de aviație în Armata Sovietică, mai întâi ca pilot (din 1967), comandant de escadrilă (1976-1978), apoi locțiitor si comandant al regimentului de aviație (1978-1980). Devine comandant de divizie de aviație (1980-1982), având în gestiune 102 avioane de luptă.

După absolvirea Academiei Marelui Stat-Major al Armatei URSS, la Moscova, a fost repartizat în RSS Moldovenească, în funcția de adjunct al comandantului Armatei a 14-a sovietice, pe probleme de aviație. În anul 1984 a fost numit locțiitor al comandantului DOSAAF (Societatea Voluntarilor din Uniunea Sovietică pentru Asistența acordată Armatei, Forțelor Aeriene și Navale) din RSS Moldovenească, iar în anul următor a devenit comandant al Comitetului Central al DOSAAF, deținând această funcție până în anul 1990. În 1988 a fost avansat la gradul de general-maior de aviație al Armatei Sovietice.

Apariția statului Republica Moldova l-a făcut să se întoarcă la baștină. A primit la Chișinău cele mai înalte însărcinări pe linie militară în clipele cele mai grele ale Republicii Moldova. A fost primul ministru de Interne al nou-apărutului stat, a restructurat miliția în poliție, a creat Academia Națională de Poliție a Republicii Moldova (azi Academia „Ștefan cel Mare”). Concomitent, organizează lupta contra separatismului, punând astfel și bazele Armatei Naționale.

La 5 februarie 1992 este numit ministru al Apărării. A creat ministerul de la zero în condiții de război. Anii 1990-1992 au fost marcați de lupta cu separatismul și de războiul cu Armata a 14-a, cu gardiștii din regiunea transnistreană și cazacii din URSS. În 1992 a fost numit ministru consilier, atașat militar al Ambasadei Republicii Moldova în România, de unde a fost rechemat în octombrie 1993 și trecut în rezervă. Pe parcursul serviciului militar în rezervă, Ion Costaș  s-a încadrat în procesul de educație militaro-patriotică a tinerei generații, participând la activitățile organizate de către Ministerul Apărării al Republicii Moldova. Publică numeroase articole, bazate pe fapte istorice contemporane, restabilind totodată și structura Ligii Veteranilor Forțelor Armate ale Republicii Moldova, al cărei președinte de onoare este și în prezent. Este autorul cărții  „Cronica unui război „nedeclarat”, despre cauzele și consecințele războiului din Republica Moldova din 1992.

Din 2007 conduce o companie internaţională, specializată în IT. În 2020 a intenționat să candideze independent la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, dar s-a retras din cursa electorală. Deține Ordinul „Pentru serviciul în forțele armate ale țării natale”, clasa a III-a, și „Crucea de merit”, cea mai înaltă distincție a Ministerului Afacerilor Interne (2010).

img24001303

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!