ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Consiliului Audiovizualului

17:50 | 22.02.2024 Categorie: Comunicate

Discuții publice privind Raportul anual de activitate al Consiliului Audiovizualului pentru 2023

Chişinău, 22 feb. /MOLDPRES/. Azi, la sediul Consiliului Audiovizualului, au avut loc discuții publice pe marginea proiectului Raportului anual de activitate al CA pentru 2023, comparativ cu ceea ce și-a propus instituția să realizeze anul trecut, conform Planului de acțiuni. Evenimentul a fost organizat la recomandarea societății civile, fiind o practică nouă pentru autoritate.

Președinta CA, Liliana Vițu, a spus că prin aplicarea consecventă și strictă a legislației audiovizuale și îmbunătățirea cadrului conex, s-a urmărit asigurarea diversității și pluralismului. Ea s-a mai referit la eforturile de monitorizare a furnizorilor de servicii media privind informarea corectă, respectarea cotelor de programe locale, reflectarea alegerilor, responsabilitățile culturale și uniformizarea volumului sunetului.

În vederea combaterii dezinformării și a discursului de ură, au fost sancționați patru cei mai mari distribuitori de servicii media, care au retransmis postul de televiziune „Союз” ce difuza știri din Federația Rusă cu mesaje de justificare a agresiunii militare a Rusiei asupra Ucrainei. La fel, pentru prima dată, în UTA Găgăuzia a fost documentată activitatea fără acte permisive desfășurată de două companii.

Liliana Vițu a afirmat că organizarea de către CA a concursului de selectare a unei instituții specializate în măsurarea cotelor de audiență și a cotelor de piață, conform uzanțelor internaționale și a celor mai bune practici, cu asistență din parte unei experte internaționale, este o altă realizare înregistrată în 2023.

În ce privește litigiile, numărul acestora a crescut în perioada de referință: dacă la sfârșitul anului 2022 pe rolul instanțelor de judecată erau 66 de litigii, până la sfârșitul anului 2023 numărul acestora a crescut la 123. Acest fapt se datorează majorării numărului de decizii de sancționare, însă toate cele 38 de soluții date de instanțele de judecată anul trecut au fost în favoarea autorității de reglementare.

Vicepreședinta Consiliului Audiovizualului, Aneta Gonța, a vorbit despre realizarea Strategiei de dezvoltare a domeniului audiovizual pentru anii 2023-2027. Referindu-se la cele 5 obiective setate în Strategie, ea a menționat faptul că CA a realizat mai multe activități la toate capitolele din Planul de Acțiuni pentru implementarea Strategiei. Mai exact, instituția a contribuit la îmbunătățirea legislației primare atât prin participarea pro-activă la consultări și discuții publice referitoare la subiect, cât și prin formularea propunerilor de modificare a legislației audiovizuale. În același rând, CA a elaborat instrumentarul necesar pentru evaluarea sistematică a domeniului pe măsură să genereze date statistice și corecte despre activitatea furnizorilor de servici media audiovizuale; a aprobat, dar și ajustat un șir de acte administrative normative care să îmbunătățească activitatea pieței; a elaborat mai multe metodologii de monitorizare a segmentelor-cheie ale audiovizualului, și a instituit un program de formare continuă pentru angajații CA pe parcursul întregului an. Nu în ultimul rând, au fost remarcate aspectele ce țin de dotarea tehnică a instituției, dar și colaborarea cu entități similare din străinătate. În context, a fost amintită prezența  reprezentanților CA la reuniunile ordinare ale rețelei europene a autorităților din domeniul audiovizualului (EPRA), precum și obținerea de CA a statutului de observator în cadrul rețelei similare destinată țărilor membre ale UE (ERGA).

Reprezentanții furnizorilor și ai societăți civile, au dat o apreciere a activității instituției, venind cu recomandări și adresând întrebări.

Expertul APEL, Ion Bunduchi, a propus ca informația din Raport să fie structurată mai mult sub aspect comparativ, să fie mai analitică și să scoată în evidență tendințele pentru aspectele-cheie pe structura și conținutul Raportului. Experta Promo-Lex, Irina Corobcenco, s-a pronunțat pentru o monitorizare mai minuțioasă a discursului de ură în timpul campaniilor electorale.

Raportul definitivat va fi examinat în ședința publică de mâine.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!