ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dorin Recean a prezentat cele mai importante proiecte care urmează a fi implementate în următorii doi ani

12:35 | 13.03.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 13 mar. /MOLDPRES/. Premierul Dorin Recean a prezentat astăzi cele mai importante proiecte care urmează a fi implementate în următorii doi ani. Printre acestea se numără finalizarea studiului de fezabilitate pentru construcția primei autostrăzi din țara noastră Ungheni - Chișinău - Odessa, finalizarea reparației Circului din Chișinău, construcția podului rutier de la Ungheni și a liniei de înaltă tensiune Vulcănești – Chișinău, transmite MOLDPRES.

„Vorbim despre construcția drumului Leușeni - Hâncești, finalizarea drumului Soroca - Arionești - Otaci, lucrările la care au fost deblocate după mai bine de zece ani și care înseamnă 40 de km de drum european în nordul țării și este așteptat de peste 80 de mii de cetățeni. Traseul Chișinău-Giurgiulești, cu ocolirea Vulcănești și Slobozia-Mare, prin care vom asigura legătura directă spre singurul port la Dunăre a Republicii Moldova”, a spus Dorin Recean.
 
Un alt proiect vizează construirea unui nou sector din Centura capitalei, care va fluidiza traficul și va avea patru benzi de circulație pe o distanță de aproape șapte km. 

În domeniul energetic, Guvernul își propune construcția liniei de înaltă tensiune Vulcănești - Chișinău, care va asigura independența energetică a Republicii Moldova și acces la piața românească și cea europeană de energie electrică. Totodată, de proiecte de eficiență energetică vor beneficia 80 de blocuri de locuit, 600 de case individuale și 15 instituții medicale, iar 60 mii de gospodării vor primi eco-vouchere, care vor permite schimbarea aparatelor electrice pe unele noi, mai economicoase.

Un alt proiect vizează modernizarea unui segment de 150 km de cale ferată de la Ocnița - Bălți - Ungheni - Chișinău - Căușeni. Reabilitarea căii ferate va începe în această primăvară și va crește substanțial viteza cu care circulă trenurile în Republica Moldova. 

În domeniul educației, este planificată finalizarea a cel puțin 10 școli-model din totalul celor 35, ceea ce înseamnă reparație capitală, dotare la standarde europene, renovarea terenurilor de sport, amenajarea curților, asigurarea eficienței energetice și implementarea tehnologiilor digitale. Totodată, urmează a fi renovate și dotate blocurile sanitare din peste 150 de școli.

img24001775

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!