ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Instruiri privind noile reglementări antidoping pentru sportivii și antrenorii de la USMF „Nicolae Testemițanu”

13:55 | 13.03.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 13 mar. /MOLDPRES/. Membrii Clubului sportiv al Universității de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” au participat la un seminar de instruire privind măsurile luate la nivel național privind fenomenul antidoping. Seminarul a fost organizat de Catedra de educație fizică în parteneriat cu Agenția Națională Antidoping, informează MOLDPRES.

La activitate au participat sportivi și antrenori de la secțiile universitare sportive de armwrestling, fotbal, atletism, darts și volei. Asfel, participanții au fost informați despre reglementările antidoping, le-a fost prezentată lista substanțelor și metodelor interzise în sport, efectele negative ce survin în urma administrării substanțelor dopante, dar și referitor la sancțiunile aplicate sportivilor în caz de nerespectarea regulamentului.

De asemenea, specialiștii antidoping au evidențiat riscurile de administrare a medicamentelor și suplimentelor alimentare, precum și pericolul de încălcare neintenționată a reglementărilor antidoping prin prisma principiului responsabilității. Participanții au primit informații referitoare la procedura de control doping, programul de localizare și scutirile de uz terapeutic. 

Nicoleta Bodrug, medic rezident la specialitatea Epidemiologie, antrenorul selecționatei universității de armwrestling, a apreciat activitatea de instruire drept una utilă atât pentru sportivii amatori, cât și pentru cei de performanță, menționând că, de regulă, aceștia se documentează din surse on-line la acest subiect. „Sunt multe detalii pe care noi, sportivii, trebuie să le cunoaștem și de care trebuie să ținem cont atunci când ne pregătim de competiții, de aceea ne bucurăm că am avut oportunitatea de a participa la acest seminar”, a spus antrenorul.

Pe durata evenimentului, sportivii și personalul tehnic sportiv au manifestat interes pentru subiectele abordate și au adresat diverse întrebări. În final, participanților le-au fost oferite materiale informative.

img24001780

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!