ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Cahul, Președintele Maia Sandu a participat la evenimentul de lansare a cărții regizorului Cristian Mungiu, dedicată bunicii sale

11:17 | 16.03.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 16 mar. /MOLDPRES/. Vineri, în cadrul vizitei de lucru la Cahul, șefa statului a participat la evenimentul de lansare a cărții scrisă de regizorul din România, Cristian Mungiu. Cartea „Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană” reprezintă povestea bunicii regizorului, născută la Cahul și care, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, a trecut Prutul ca să fie la adăpost, a relatat pentru MOLDPRES Serviciul de presă al instituției prezidențiale.

„Unele cărți vin direct spre suflet, îți rămân în minte și te fac să petreci timp gândindu-te la eroii ei, la tăvălugul istoriei care vine peste destine umane făcându-le praf sau schimbându-le radical traiectoriile existențiale. „Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană”, a reputatului regizor Cristian Mungiu este exact una dintre acele cărți. Cu o scrupulozitate și o atenție pentru detaliu, dar și cu o imensă dragoste de nepot, Cristian Mungiu descrie drama vieții bunicii sale născută în 1916 la Cahul și apoi, refugiată din calea războiului la Iași”, a spus Președinta Maia Sandu. 

Șefa statului a menționat că a rămas impresionată să asculte istoria basarabencei Tania Ionașcu, pe viu, la Cahul, unde Cristian Mungiu, prin carte, și-a adus bunica la locul unde s-a născut. „S-a vorbit despre înțelepciune, despre empatie, despre reziliență, despre faptul că trebuie să ne cunoaștem istoria în primul rând prin istoria familiilor noastre, căci aceasta e unica istorie adevărată, necontaminată de ideologie și fals patriotism”, a punctat șefa statului. 

Președinta Maia Sandu a mai afirmat că oamenii din Cahul l-au îmbrățișat cu drag pe Cristian Mungiu, declarându-se foarte mândri că acesta este „unul de-al lor”. Șefa statului i-a conferit regizorului un titlu onorific. În decretul semnat de Președinta Maia Sandu sunt menționate meritele deosebite în dezvoltarea și promovarea artei cinematografice și în afirmarea cinematografiei românești pe plan internațional, precum și pentru contribuție substanțială la consolidarea dialogului cultural dintre Republica Moldova și România. 

„Cu sentimentul că am săvârșit un act de dreptate, i-am înmânat regizorului, scenaristului și scriitorului Cristian Mungiu „Ordinul de Onoare”. Pentru faptul că, prin carte sau film, pune istoria recentă a neamului nostru pe scena întregii lumi. Pentru curajul de a alege teme care nu plac, care dor, care tulbură, dar care se cer asumate și metabolizate. Pentru atenția cu care se îndreaptă spre cineaștii noștri și sprijinul său necondiționat. Cristian Mungiu a declarat că a venit de data aceasta la Cahul și „în prospecție”, privind orașul cu ochi de regizor. Așteptăm cu nerăbdare următorul său film!”, a conchis Președinta Maia Sandu.

 

img24001878

img24001878

img24001878

img24001878

img24001878

img24001878

img24001878

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!