
Compozitorul Constantin Rusnac își sărbătorește ziua de naștere
Chişinău, 6 feb. /MOLDPRES/. Compozitorul Constantin Rusnac, profesor universitar, Maestru în Artă, secretar general al Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO, își sărbătorește astăzi ziua de naștere, informează MOLDPRES.
Constantin Rusnac s-a născut în 1948 în satul Trebisăuţi, raionul Briceni. În 1965 a absolvit Școala de muzică de 11 ani (actualmente – Liceul de muzică „C. Porumbescu”) și în 1970 – Institutul de Arte „G. Musicescu” (teoria muzicii, muzicologie şi contrabas) din Chișinău.
A fost profesor de solfegiu, armonie şi teoria muzicii la aceleași instituții, redactor, redactor-șef al Colegiului de repertoriu pentru colectivele artistice din țară, prim-viceministru al Culturii (1975-1984), rector al Conservatorului Moldovenesc de Stat „G. Musicescu” (1984-1999). Din 1993 este secretar general al Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO și din 2000 – președinte al Consiliului Național Delfic.
În 1976 a fost distins cu Premiul de Stat pentru lucrarea „Sărbătoreasca”, în 1984 – cu titlul „Maestru în Artă” şi în 1998 – cu ordinul „Gloria Muncii”. În 2008 a editat CD-ul „Folclor instrumental românesc de pretutindeni”, care include notele a 3600 de melodii, în 2012 – cartea „Acrostihuri. Portrete în timp” şi în 2013 – volumul „101 poeme” în colecția „Ideal” a unei edituri din București.
În 1997 i s-a conferit titlul Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică „G. Dima” din Cluj-Napoca, România şi în 2015 - titlul Doctor Honoris Causa al Academiei de Științe a Moldovei. Tot în 2015, a fost distins cu medalia de aur la Expoziția Europeană a Creativității şi Inovării EUROINVENT din Iaşi, România, pentru volumul „Acrostihuri. Portrete în timp”. Este Cetățean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca (1997) şi al satului George Enescu (Liveni), judeţul Botoșani, România (2015).
Constantin Rusnac a alcătuit două volume de „Folclor din Moldova” și a cules mai mult de 2000 de creații muzicale folclorice. A compus „Suita” pentru nai, țambal, vioară și orchestră de cameră, „Lacrima” – meditație pentru voce, clavecin și orchestră, „Moldova” – tablou muzical ș.a., a publicat culegerea de folclor instrumental „Ca la noi în sat”. De asemenea, el a scris muzică pentru spectacole şi film, romanțe, cântece pentru copii şi de muzică ușoară, piese pentru diferite instrumente, „Steaua limbii noastre” – imn pe versuri de Grigore Vieru, precum şi „Imnul Jocurilor Delfice”, cântat în limbile română, armeană, engleză și rusă cu corul mixt și orchestra simfonică.
Compozitorul este membru titular al Academiei Internaționale de Științe despre Natură și Societate, filiala din Armenia (2012) și membru de onoare al Academiei Internaționale de Știinţe Ararat, Franța (2012).
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a marcat cea de-a X-a ediție a Zilei Naționale a Portului Popular
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Avertismentul lui Mark Rutte pentru țările care fac afaceri cu Rusia: „Sunați-l pe Putin!”
DOC // Sectoarele culturale și creative vor avea acces la finanțare europeană prin programul UE „Europa Creativă”
Admiterea la studii superioare începe pe 21 iulie. Platforma de depunere online a dosarelor a fost îmbunătățită
Mai multe drone şi rachete ruseşti au lovit oraşe ucrainene
Un copil de 1 an și 9 luni, dispărut în Step-Soci, Orhei, a fost găsit decedat în canalizarea gospodăriei
Euro și dolarul se depreciază
Meteorologii prognozează pentru miercuri ploi slabe de scurtă durată
Ministerul Justiției: „Uniunea Avocaților a revizuit decizia prin care avocații erau obligați să nu acorde niciun fel de asistență juridică pe durata grevei”
CNAS a finanțat plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii
Primul program de instruire pentru cei care vor să lanseze o afacere, lansat la Ministerul Finanțelor
Polițiștii îndeamnă cetățenii să-și securizeze locuințele în perioada estivală
Centru de consultanță pentru presă în perioada electorală. Jurnaliștii pot solicita informații gratuit
Uniunea Europeană a completat lista persoanelor și companiilor din Republica Moldova, supuse sancțiunilor
Președinta Maia Sandu le-a urat succese sportivilor care vor reprezenta Republica Moldova la Festivalul Olimpic al Tineretului European și le-a înmânat drapelul
UE sprijină Republica Moldova în combaterea dezinformării și protejarea integrității electorale
Peste 70 de copii din nordul și centrul țării, în vizită la Chișinău în cadrul Programului „Excursia Europeană”