ro
Societate
16 Iulie, 2025 / 05:56
/ Acum 9 ore

Ministerul Justiției: „Uniunea Avocaților a revizuit decizia prin care avocații erau obligați să nu acorde niciun fel de asistență juridică pe durata grevei”

Uniunea Avocaților din Moldova (UAM) a revizuit decizia prin care avocații erau obligați să nu acorde niciun fel de asistență juridică pe durata grevei, sub sancțiunea aplicării răspunderii disciplinare. Astfel, au fost incluse o serie de excepții, menite să asigure buna desfășurare a actului de justiție. Anunțul a fost făcut astăzi de Ministerul Justiției în contextul grevei anunțate de UAM, după adoptarea modificărilor operate de Parlament la Legea cu privire la avocatură, informează MOLDPRES.

Ministerul Justiției a salutat decizia UAM, care „contribuie la menținerea unui echilibru între dreptul la protest, liber decis de către avocat, și necesitatea garantării accesului la justiție și apărarea drepturilor cetățenilor, în special în cauzele urgente”.

„În prima zi de protest, cazurile de asistență juridică de urgență (rețineri, arestări, cauze cu minori, violență domestică etc.) au fost acoperite. În celelalte cauze planificate din timp, acțiunile procesuale și ședințele de judecată au fost amânate de către avocați, motivând prin participarea la greva generală”, a precizat sursa citată.

Ministerul Justiției a reiterat că „rămâne deschis facilitării în continuare a dialogului între avocați și autoritățile statului, în vederea identificării unor soluții echilibrate, atât pentru avocați, cât și în interesul cetățenilor”.

Uniunea Avocaților a declarat grevă în semn de protest față de amendamentele la Legea cu privire la avocatură adoptate pe 11 iulie curent de Parlament. Aceasta a fost anunțată pentru perioada 15 - 25 iulie curent.

Primul amendament vizează introducerea unei interdicții de trei ani pentru avocații care au deținut funcții în comisiile interne ale Uniunii Avocaților de a reocupa aceste funcții, în scopul prevenirii influenței și asigurării rotației personalului.

În același timp, cel de-al doilea amendament vizează includerea în comisiile de licențiere și disciplină ale Uniunii Avocaților a unor reprezentanți numiți de Ministrul Justiției, precum și a unor reprezentanți ai cercurilor academice sau ai societății civile, pentru creșterea obiectivității.

De asemenea, Uniunea Avocaților a făcut un apel public prin care a solicitat președintei Maia Sandu să nu semneze această lege. Purtătorul de cuvânt al Președinției, Igor Zaharov, a declarat că „proiectul de lege a fost recepționat luni, iar șefa statului are la dispoziție 14 zile pentru examinarea documentului”. Ulterior, decizia va fi comunicată public.