
Compozitorul Valentin Dânga ar fi împlinit 70 de ani
Chişinău, 20 iul. /MOLDPRES/. Compozitorul Valentin Dânga, dirijor, pianist și orchestrator, autorul aranjamentului muzical al imnului Republicii Moldova din 1995, Artist al Poporului, ar fi împlinit astăzi 70 de ani, informează MOLDPRES.
S-a născut în 1951, în satul Mândrești, raionul Telenești. A absolvit Școala de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău. A urmat studiile la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău (1982-1987), actualmente Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Prima piesă „Blues la mare”, text de Ștefan Petrache, a fost compusă la vârsta de 16 ani, dar lansată pe scenă la începutul anilor 90. Din anii de studenţie, a fost captivat de muzica rock și jazz, două domenii ce au devenit ulterior prioritare pentru întreaga carieră artistică a compozitorului. Primul succes l-a avut la sfârșitul anilor 1960, odată cu lansarea cântecului „Un castel pe nisip” împreună cu Ștefan Petrache. S-a remarcat ca autor de muzică pentru filme, spectacole de teatru, cântece devenite șlagăre.
Potrivit ”Calendarului Național”, a debutat în cinematografie în anul 1974 la Studioul „Telefilm-Chișinău”, compunând muzica pentru documentarul „Orașul meu, Chișinău”. A compus muzică pentru un număr mare de filme documentare: „Moldova, casă părintească”, „Fântânarii”, „Crama republicii”, „Monolog despre viață”; filme de ficțiune: „Pregătirea de examene” („Moldova-Film”), „Casă pentru Dionis” („Telefilm Chișinău”), „Un bătrân ducea un cal” („Moldova-Film”), „Adolescenţa”, „Un autobuz în ploaie”, „Cine va intra în ultimul vagon”, „Cursa”, „Văleu, văleu, nu turna”; filme de animaţie: „Haiducul”, „Ladys și gentlemeni”, „Ruxanda”, „Fumul”, „Sub semnul întrebării”, „Toate culorile”, „Ploaia”.
A semnat muzica la spectacolele „Făt-Frumos din lacrimă”, „Planeta de rouă”, „Luceafărul” etc., montate de regretatul Titus Jucov la Teatrul de Păpuși „Licurici”, precum și muzica pentru spectacolul „Oltea” de Andrei Strâmbeanu, montat la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. În activitatea sa, a colaborat mult cu regretatul poet Dumitru Matcovschi. A fost nu numai un compozitor profesionist, ci și un bun pianist și orchestrator. Autor al unor cântece ce fac parte din repertoriul mai multor interpreţi din Republica Moldova, România, Ucraina, Federaţia Rusă. Printre cântăreţii naţionali îi putem nominaliza pe Ștefan Petrache, Anastasia Lazariuc, Iurie Sadovnic, Natalia Barbu ș.a. Mai mulţi ani a fost membru al juriului la Eurovision, preselecţia naţională.
Șlagărele semnate de el au fost premiate la diverse concursuri și festivaluri naţionale și internaţionale, cum ar fi: „Orfeul de aur” (Bulgaria), „Lira” din Bratislava (Slovacia), Concursul internaţional al tinerilor interpreţi de muzică ușoară din Jūrmala (Letonia), Festivalul naţional de muzică ușoară de la Mamaia (România), Festivalul-concurs internaţional al cântecului de estradă de la Soci (Federaţia Rusă). Pe plan naţional, creaţiile compozitorului sunt interpretate în cadrul Festivalurilor „Maluri de Prut”, „Două inimi gemene”, „Steaua Chișinăului” etc. Compozitorul a avut turnee de creaţie în Rusia, România, SUA ș.a.
Membru al Uniunii Compozitorilor, al Uniunii Cineaștilor și al Uniunii Muzicologilor din Republica Moldova. În anul 1984 a primit două Diplome: pentru muzică originală de film documentar la Festivalul Republican de Filme „Cocostârcul de argint” pentru peliculele „Fântânarii” și „Moldova, casă părintească”. În 1991 i-a fost conferit titlult onorific de Maestru în Artă și în 2010 - cel de Artist al Poporului. A fost decorat cu medalia „Meritul Civic”.
Valentin Dânga s-a stins din viață la 28 februarie 2014.
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Euro și dolarul își continuă aprecierea
Președintele american anunță că SUA va trimite mai multe arme defensive Ucrainei
Vicepremierul Cristina Gherasimov explică procesul de integrare europeană: „Urmează transformări profunde”
O nouă conexiune aeriană între Franța și R. Moldova: cursa directă Paris Orly – Chișinău
Caniculă și cer senin, anunţă meteorologii pentru marţi, 8 iulie
Moldova este în fața unei șanse istorice de dezvoltare economică, potrivit ministrului Economiei Doina Nistor
CSJ respinge încă o contestație împotriva Comisiei de evaluare a procurorilor
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: „SânzIEne unghenene” pe Insula Lacului Delia, sărbătoare ce uneşte în jurul tradițiilor
Roaming gratuit pentru moldoveni în UE din 2026. Doina Nistor: „Vom vorbi la aceleași tarife ca acasă”
Teatrul Național „Mihai Eminescu” a revenit din turenul european: „Spectatorii de acolo au fost dornici să ne simtă aproape”
România lansează un proiect pentru sprijinirea administrației publice locale din Republica Moldova
Doina Nistor: „Moldova face pași concreți spre o economie modernă, investiții strategice, sprijin pentru antreprenori și regim fiscal pentru freelanceri”
Legea care va reglementa subvenționarea în agricultură, publicată în Monitorul Oficial
Premierul Dorin Recean: Guvernul a oferit, în ultimii ani, cel mai mare sprijin financiar pentru agricultori - 6 miliarde de lei
Un pacient cu ciroză în stadiu terminal a primit o nouă șansă la viață în urma unui transplant hepatic
Incendiu de vegetație la Comrat. Patru echipe de salvatori implicate în lupta cu flăcările