
Compozitorul Valentin Dânga ar fi împlinit 70 de ani
Chişinău, 20 iul. /MOLDPRES/. Compozitorul Valentin Dânga, dirijor, pianist și orchestrator, autorul aranjamentului muzical al imnului Republicii Moldova din 1995, Artist al Poporului, ar fi împlinit astăzi 70 de ani, informează MOLDPRES.
S-a născut în 1951, în satul Mândrești, raionul Telenești. A absolvit Școala de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău. A urmat studiile la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău (1982-1987), actualmente Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Prima piesă „Blues la mare”, text de Ștefan Petrache, a fost compusă la vârsta de 16 ani, dar lansată pe scenă la începutul anilor 90. Din anii de studenţie, a fost captivat de muzica rock și jazz, două domenii ce au devenit ulterior prioritare pentru întreaga carieră artistică a compozitorului. Primul succes l-a avut la sfârșitul anilor 1960, odată cu lansarea cântecului „Un castel pe nisip” împreună cu Ștefan Petrache. S-a remarcat ca autor de muzică pentru filme, spectacole de teatru, cântece devenite șlagăre.
Potrivit ”Calendarului Național”, a debutat în cinematografie în anul 1974 la Studioul „Telefilm-Chișinău”, compunând muzica pentru documentarul „Orașul meu, Chișinău”. A compus muzică pentru un număr mare de filme documentare: „Moldova, casă părintească”, „Fântânarii”, „Crama republicii”, „Monolog despre viață”; filme de ficțiune: „Pregătirea de examene” („Moldova-Film”), „Casă pentru Dionis” („Telefilm Chișinău”), „Un bătrân ducea un cal” („Moldova-Film”), „Adolescenţa”, „Un autobuz în ploaie”, „Cine va intra în ultimul vagon”, „Cursa”, „Văleu, văleu, nu turna”; filme de animaţie: „Haiducul”, „Ladys și gentlemeni”, „Ruxanda”, „Fumul”, „Sub semnul întrebării”, „Toate culorile”, „Ploaia”.
A semnat muzica la spectacolele „Făt-Frumos din lacrimă”, „Planeta de rouă”, „Luceafărul” etc., montate de regretatul Titus Jucov la Teatrul de Păpuși „Licurici”, precum și muzica pentru spectacolul „Oltea” de Andrei Strâmbeanu, montat la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. În activitatea sa, a colaborat mult cu regretatul poet Dumitru Matcovschi. A fost nu numai un compozitor profesionist, ci și un bun pianist și orchestrator. Autor al unor cântece ce fac parte din repertoriul mai multor interpreţi din Republica Moldova, România, Ucraina, Federaţia Rusă. Printre cântăreţii naţionali îi putem nominaliza pe Ștefan Petrache, Anastasia Lazariuc, Iurie Sadovnic, Natalia Barbu ș.a. Mai mulţi ani a fost membru al juriului la Eurovision, preselecţia naţională.
Șlagărele semnate de el au fost premiate la diverse concursuri și festivaluri naţionale și internaţionale, cum ar fi: „Orfeul de aur” (Bulgaria), „Lira” din Bratislava (Slovacia), Concursul internaţional al tinerilor interpreţi de muzică ușoară din Jūrmala (Letonia), Festivalul naţional de muzică ușoară de la Mamaia (România), Festivalul-concurs internaţional al cântecului de estradă de la Soci (Federaţia Rusă). Pe plan naţional, creaţiile compozitorului sunt interpretate în cadrul Festivalurilor „Maluri de Prut”, „Două inimi gemene”, „Steaua Chișinăului” etc. Compozitorul a avut turnee de creaţie în Rusia, România, SUA ș.a.
Membru al Uniunii Compozitorilor, al Uniunii Cineaștilor și al Uniunii Muzicologilor din Republica Moldova. În anul 1984 a primit două Diplome: pentru muzică originală de film documentar la Festivalul Republican de Filme „Cocostârcul de argint” pentru peliculele „Fântânarii” și „Moldova, casă părintească”. În 1991 i-a fost conferit titlult onorific de Maestru în Artă și în 2010 - cel de Artist al Poporului. A fost decorat cu medalia „Meritul Civic”.
Valentin Dânga s-a stins din viață la 28 februarie 2014.
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
Elevi și studenți din țară și din străinătate au vizitat Parlamentul în cadrul unor tururi educaționale
Mesajul Președintei Maia Sandu la mitingul de comemorare a 76 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949
Donald Trump nu exclude posibilitatea ca SUA să livreze Kievului rachete Patriot. „Ucrainenii sunt loviți puternic”
Oficiul medicilor din Ghiduleni a fost renovat
Un miting-requiem dedicat Zilei de comemorare a victimelor deportărilor regimului comunist a avut loc în capitală
Dorin Recean: „Deportările din Moldova sovietică sunt o rană vie, pe care o poartă mii de familii din Republica Moldova”
Doina Gherman: „Integrarea în Uniunea Europeană nu este un cadou, nu ni se servește pe tavă”
Expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași” a fost inaugurată la Chișinău
ONU condamnă cel mai mare atac cu drone al Rusiei împotriva Ucrainei
Moldova a importat mărfuri de peste 93 de miliarde de lei în primul semestru al anului 2025
Igor Grosu: „Semnarea tratatului de aderare la UE până în 2028 este obiectivul nostru național”
FOTO // Un grup de jurnaliști din R. Moldova, vizită de documentare la Shanghai United Media Group, Zhejiang Media Group, la mai multe companii chineze specializate în robotică și din domeniul inteligenței artificiale
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări