
Concursul Național de Compoziție și Muzicologie și-a desemnat câștigătorii
Chişinău, 21 dec. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a avut loc ieri Gala Premiilor celei de-a XXVII-a ediții a Concursului de Compoziție și Muzicologie al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova (UCMM), informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, președintele UCMM, Paul Gamurari, a menționat că acest concurs s-a desfășurat în perioada 1 august – 15 septembrie, când a avut loc prezentarea lucrărilor, și 30 noiembrie – 12 decembrie - perioada de jurizare. ”Concursul are loc în fiecare an în cadrul a două compartimente: Compoziție și Muzicologie. La ediția concursului din anul curent au fost prezentate 13 creații muzicale și opt lucrări muzicologice aparținând compozitorilor și muzicologilor profesioniști, membri ai UCMM. Lucrările au fost evaluate de către un juriu în frunte cu compozitorul Marian Stârcea”, a precizat Paul Gamurari.
La compartimentul Compoziție, categoria Muzică simfonică, Pavel Gamurari a obținut Premiul George Enescu, pentru ciclu vocal-simfonic ”Eu sunt Tu”, pe versuri de Nichita Stănescu; la compartimentul Compoziție, categoria Muzică de cameră - Ghenadie Ciobanu, Premiul Gheorghe Neaga pentru lucrarea ”String Quartet”; Natalia Rojcovsaia-Tumaha a luat Premiul Ștefan Neaga pentru lucrarea String Quartet; Vladimir Ciolac - Premiul Ștefan Neaga pentru lucrarea Trio Romantic și Vlad Burlea – Premiul Alexei Stârcea pentru lucrarea ”Stare”, pe versuri de Valeriu Matei. Veronica Ciobanu s-a ales cu Premiul special pentru debut cu lucrarea ”Fire Shadow”, Adrian Beldiman – cu Premiul special pentru promovarea valorilor spirituale cu lucrarea ”Crezul” și Snejana Pîslari – cu Premiul special pentru promovarea folclorului pentru piesele ”Floricica de pe șes” și ”La Nistru, la mărgioară”.
La Compartimentul Muzicologie, Natalia Chiciuc a obținut Premiul Constantin Brăiloiu – pentru monografia ”Muzica instrumentală de cameră a compozitorului Gheorghe Neaga. Între tradiție și inovație”, Victor Ghilaș – Premiul Vladimir Axionov – pentru articolul ”Mărturii documentare despre muzica naţională în cultura europeană. Periplu istoriografic (secolele XVI—XVII)”. Tatiana Berezovicova – Premiul Vladimir Axionov – pentru articolul ”Partita pentru nai și orchestră de Boris Dubosarschi: Între baroc și contemporaneitate” și Violina Galaicu – Premiul Gleb Ceaikovski – Mereșanu – pentru articolul ”Referințe verticale în cântarea religioasă de resursă bizantină”. Juriul a mai acordat și premii speciale, care au revenit Victoriei Melnic, Elenei Mironenco și Elenei Uzun.
În cadrul evenimentului a avut loc și un mic concert, susținut de muzicieni profesioniști.
Concursul de Compoziție și Muzicologie al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova a fost inițiat în 1995.
Agenda „Mărțișor 2025”// „La MĂRGĂRITARE - Mărțișorul Copiilor”, duminică, la Palatul Național
Lidia Colesnic, bibliotecara care inspiră, educă și creează legături între oameni
„Steaua fără nume” de Mihai Sebastian, sâmbătă la Naționalul „Mihai Eminescu”
Agenda „Mărțișor 2025”// Ștefan Bănică alături de Orchestra Simfonică „George Enescu”, sâmbătă, pe scena Palatului Național
„Feminitate”, expoziție de tablouri ale pictorițelor Galina Vieru și Natalia Yampolskaia, vernisată la Madrid
„Chirița în concert la Chișinău”, absurditățile lumii contemporane surprinse într-o abordare inedită
O expoziție inedită a fost inaugurată la Parlament
Agenda „Mărțișor 2025”// „LUPII SIMFONIC” alături de Orchestra Filarmonicii, vineri seara la Palatul Național
Mărțișorul, sărbătorit în Kazahstan printr-un concert de muzică populară și o expoziție a portului popular
ANSP anunță o scădere cu 40 la sută a cazurilor de gripă
Cu sprijinul UE, R. Moldova va beneficia de două studii privind lanțurile valorice pentru grâu, porumb și floarea-soarelui
Academia „Ștefan cel Mare” a prezentat oferta educațională la târgurile de la Edineț și Hâncești
Igor Grosu la Conferința de analiză post-electorală: „Vom veni cu mai multe amendamente la legea 381 care să reducă la maxim tentativele de destabilizare a țării și a influențării alegerilor”
Combaterea corupției electorale în vizorul deputaților
Raionul Făleşti, printre localităţile fruntaşe în gestionarea eficientă a deşeurilor
O grupare specializată în distribuirea drogurilor a fost destructurată de polițiștii din nordul țării
Șeful guvernului din Fâșia Gaza a fost ucis în atacurile israeliene
Atacuri reciproce cu drone între Ucraina și Rusia, soldate cu răniți, incendii și pene de curent
Patru acte permisive în domeniul construcțiilor pot fi solicitate şi obținute online
VIDEO // Măsuri pentru gestionarea restanțelor. Ministrul Dan Perciun: „Vom solicita universităților să respecte numărul maxim de restanțe admisibile”
Consiliul Uniunii Europene a aprobat sprijinul financiar de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova
Premiera spectacolului „Pescărușul”, de Anton Cehov, miercuri, 19 martie, pe scena Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale”
Vicepremierul Mihai Popșoi, la „Raisina Dialogue” în India: „Poziția Republicii Moldova nu s-a schimbat - solidaritatea cu Ucraina rămâne fermă”
Municipiul Ungheni îşi consolidează poziţia de membru al reţelei oraşelor europene Eurocities
Angajata unei bănci a fost condamnată la închisoare pentru delapidarea a circa 3 milioane de lei