ro
Cultură
20 Mai, 2025 / 21:31
/ Acum 9 ore

În perioada 20-23 mai va avea loc cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru”

Cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru” se va desfășura în perioada 20-23 mai 2025, reunind manifestări culturale de amploare la Iași, Chișinău, Sângerei și Ialoveni. Evenimentul își propune, și în acest an, să celebreze creația marelui poet basarabean și să promoveze valorile limbii și identității românești, informează MOLDPRES.

În cadrul ediției din acest an, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău va acorda două premii speciale: Premiul ICR Chișinău pentru Critică Literară și Premiul ICR Chișinău pentru Poezie.

Potrivit tradiției, festivalul va debuta la Iași, în zilele de 20 și 21 mai, cu o serie de manifestări literare, printre care conferința „Cultură, limbă și identitate în Basarabia. Grigore Vieru – poetul și patriotul civic”, susținută de prof. univ. dr. Adrian Coroianu, și colocviul „Grigore Vieru, poet și tribun al spațiului românesc – Odiseea receptării”.

Pe 22 mai, Festivalul va fi inaugurat la Chișinău, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, cu un recital poetic și depunere de flori la bustul poetului. Ziua va continua cu mai multe evenimente, printre care: conferința „Așchii de dumnezeire”, susținută de elevii Liceului „Prometeu-Protalent”, lansarea celei de-a 20-a ediții a cărții „Albinuța”, precum și spectacolul „Grigore Vieru: Făgăduindu-mă iubirii” și Gala Premiilor Festivalului la Centrul de Cultură și Artă „Ginta Latină”.

Festivalul se va încheia pe 23 mai la Ialoveni, cu spectacolul „Grigore Vieru – Verbul de lumină”, organizat în Casa Raională de Cultură.

În cadrul Festivalului vor fi prezentate cinci volume dedicate vieții și operei lui Grigore Vieru, apărute recent, precum și o ediție de versuri ale poetului traduse în limba azeră. La evenimente vor participa critici literari, istorici, poeți și artiști din România și Republica Moldova, printre care Adrian Dinu Rachieru, Daniel Corbu, Valentin Talpalaru, Liviu Apetroaie, Gheorghe Bârlea și Diana Vrabie.

Festivalul este organizat de Centrul Cultural-Științific „Grigore Vieru” din Chișinău și Asociația Culturală „Feedback” din Iași, în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Primăriile municipiilor Chișinău și Iași, Primăria orașului Ialoveni, Academia de Științe a Republicii Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, și alte instituții culturale și educaționale de prestigiu.