
O carte despre protocolul de stat și interstatal a apărut la Chișinău
Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. Un volum intitulat ”Protocolul de stat și interstatal – istorie și actualitate”, semnat de doctorul în politologie Oreste Tărîță, conferențiar universitar, expert în protocol, ceremonial și etichetă, a apărut zilele acestea la o editură din capitală, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, autorul a menționat că lucrarea conține 424 de pagini, a apărut într-un tiraj de 1000 de exemplare și este destinată demnitarilor oficiali de toate rangurile, serviciilor de protocol, direcțiilor relații externe din structurile administrației publice centrale și locale, altor instituții, întreprinderi și asociații, iar grație multitudinii de norme, uzanțe și tradiții, este utilă cercetătorilor, profesorilor, studenților, cititorilor, oamenilor de afaceri ș.a.
”Am scris această carte în speranța că oficialii țării și funcționarii serviciilor de protocol din instituțiile de stat ale Republicii Moldova, îndrăgostiți de captivantele valori pe care le comportă în sine protocolul, ceremonialul și eticheta, vor contribui zi de zi, prin munca lor, la îmbunătățirea substanțială a imaginii țării și la consolidarea relațiilor de cooperare cu statele lumii”, a declarat astăzi pentru MOLDPRES Oreste Tărîță.
În prefața cărții, profesorul universitar Alexandru Arseni, fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, constată că autorul Oreste Tărîță este un veritabil cunoscător al protocolului, ceremonialului și etichetei oficiale. ”A dobândit o experiența bogată în timpul exercitării funcției de șef al Serviciului Protocol de Stat și șef-adjunct al Secției Relații Externe a Parlamentului Republicii Moldova (1993-1996), publicând primul ghid de protocol pentru instituțiile de vârf ale statului (1996), care a constituit un reper real la acest capitol în perioada incipientă de consolidare a statalității țării și afirmării ei pe plan internațional. În 1997 absolvă cursul de protocol și ceremonial al Universității din Oviedo (Spania), ținut de diplomați cu experiență, descendenți ai nobilimii spaniole și de cei mai profunzi cunoscători ai acestui domeniu din alte țări. În 2003 susține la Academia de Științe a Moldovei teza de doctor ”Protocolul-instrument de reprezentare în viața politică - istorie și actualitate”, a subliniat Alexandru Arseni.
Oreste Tărîță a mai editat lucrările ”Protocol Ceremonial Etichetă” (Chișinău, 2006), ”Tratat de protocol civilizat” (Chișinău, 2007) și ”Bunele Maniere sau Cartea Virtuților pentru copii, adolescenți, părinți și profesori” (Chișinău, 2017). Din 2004 până în 2017 a exercitat funcția de șef al Catedrei Științe Politice și Relații Internaționale, ulterior fiind șef al Direcției Relații Internaționale a Academiei de Administrare Publică a Guvernului Republicii Moldova. Actualmente este doctor, conferențiar universitar la Departamentul Relații Internaționale al Universității de Stat din Moldova.
Premiile Naționale GALEX vor fi acordate celor mai buni promotori ai cărții
Muzeul de Arheologie și Antropologie de la Orheiul Vechi s-a redeschis pentru vizitatori. O istorie vie, spusă prin obiecte, povești și știință
Agenda teatrală în weekend // Premieră: „Greva gospodinelor” la Naționalul „M.Eminescu” și „Procesul” la Teatrul „A.Cehov”
Expoziție de acuarelă a artistului plastic Ion Moraru: „Fiecare culoare reprezintă ziua de mâine”
GALERIE FOTO // Vernisarea expoziției personale de acuarelă ,,Ion Moraru''
Premieră la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. „Greva Gospodinelor” de Dario Fo, în regia lui Alexandru Cozub
Cămășile cu altiță, la o expoziție aniversară la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
GALERIE FOTO // Expoziția „Iscușință și rafinament''
GALERIE FOTO // Expoziția „Cărările Luminii” semnată de Silviu Oravitzan, vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Încă o medalie pentru Republica Moldova la Campionatul Mondial U-17 și U-20 la Haltere
Alegeri prezidențiale în România. Până la ora 13.00, peste 21 mii de moldoveni cu cetățenie română și-au exprimat dreptul la vot
Președinta Maia Sandu de Ziua Internațională a Libertății Presei: „Într-o lume invadată de valuri de manipulare și dezinformare, mass-media are o misiune vitală: să apere adevărul, să demonteze falsurile și să ajute cetățenii să deosebească binele de rău”
Trafic sporit în postul Sculeni, la ieșirea din Republica Moldova
Speakerul Igor Grosu: „Presa liberă înseamnă curaj, responsabilitate și respect față de cetățean”
Maia Sandu de Ziua Libertății Presei: „Este responsabilitatea noastră să rămânem vigilenți și să alegem surse de informare credibile”
Premierul Dorin Recean a votat la alegerile din România: „Să ne aducem contribuția la protejarea viitorului european al cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului”
Republica Moldova, în top 40 mondial privind libertatea presei. Ministrul Culturii, Sergiu Prodan: „Este o recunoaștere internațională a progreselor înregistrate”
Departamentul de Securitate Națională al SUA anunță retragerea desemnării României în Programul Visa Waiver
Moldovenii cu cetățenie română pot vota sâmbătă și duminică la alegerile prezidențiale din România
Președinta Maia Sandu invită moldovenii din Germania la o discuție on-line
METEO // Vreme frumoasă cu mult soare și temperaturi generoase în weekend
Grădina publică din centrul capitalei a rămas fără iluminat în urma incendiului
Alegeri prezidențiale în România // Peste 11 mii de moldoveni cu cetățenie română au votat în prima zi a scrutinului
Comercianții vor putea utiliza case de marcat virtuale și bonuri fiscale electronice. Ministra Doina Nistor: „Vor economisi bani, timp și vor evita amenzile”
Guvernul investește 72 de milioane de lei în sectorul construcțiilor din satul Ratuș, raionul Criuleni