
Poeta Irina Nechit a lansat două cărți de versuri la Chișinău și București
Chişinău, 14 sep. /MOLDPRES/. Poeta Irina Nechit a lansat două cărți de poezie: ”Covorul cu bujori”, semnată de autoare (versuri pentru copii) și Teodora Vasiliu (ilustrații), apărută recent la Chișinău și „Masa de sărbătoare” (versuri pentru maturi) - la București, informează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Irina Nechit a menționat că volumul de versuri ”Covorul cu bujori” este a doua carte realizată de ea în tandem cu nepoțica sa, Teodora Vasiliu. Potrivit criticului literar Lucia Țurcanu, Irina Nechit a reușit să se impună, în ultimii ani, și ca scriitoare pentru copii, publicând, împreună cu tânăra ilustratoare Teodora Vasiliu, cărțile de versuri „Caruselul primăverii” (2017) și „Covorul cu bujori” (2020), observând că există o armonie dintre „imaginile poetice și desenele realizate de o pictoriță de vârsta micilor cititori, pline de culoare și deosebit de expresive”.
Noua carte „Covorul cu bujori” a fost lansată în satul natal al Irinei Nechit, Antonești, raionul Cantemir. Evenimentul a avut loc în parcul Casei de Cultură din sat, unde a lucrat altădată în calitate de bibliotecară mama poetei, Valentina Nechit. La lansare au participat primarul comunei Antonești, Ion Isac, directoarea gimnaziului „Liubomir Chiriac”, Ludmila Ursu, profesori, bibliotecare, părinți și copii. Irina Nechit le-a dăruit „Covorul cu bujori” celor 15 copii care au mers la început de toamnă în clasa I (ea își amintește că atunci când a mers la școală pentru prima dată, în 1969, în clasa I erau 70 de copii). Cartea „Covorul cu bujori” a fost lansată și la Muzeul comunei Cania, în ograda muzeului împodobită cu covoare autentice basarabene.
În septembrie, Irinei Nechit i-a mai apărut o carte - „Masa de sărbătoare”, la București. „Este o mare onoare pentru mine să-mi fie publicat acest volum la ”Cartea Românească”, o editură prestigioasă care își marchează 100 de ani de la fondare. Mulțumesc Uniunii Scriitorilor din România și Editurii ”Cartea Românească” pentru această „Masă de sărbătoare” în care sunt incluse poeme scrise timp de 10 ani”, a precizat Irina Nechit.
Volumul de poeme „Masa de sărbătoare” este difuzat în România și în curând va ajunge și la Chișinău.
Irina Nechit s-a născută la 1 ianuarie 1962 în satul Antonești, raionul Cantemir. Este membră a Uniunii Scriitorilor din R. Moldova și a Uniunii Scriitorilor din România. În 1992, a debutat cu volumul de poezie „Șarpele mă recunoaște”, urmat de cărțile de versuri „Cartea rece” (1996), „Un viitor obosit” (1999), „Gheara” (2003), „Un fel de liniște” ( 2006), „Copilul din mașina galbenă” (2010). Este prezentă în antologiile „Cele mai frumoase poeme” (2011), „Început de secol XXI. Literatura din Basarabia” (2017). Coordonatoare a volumelor de istorii orale „Femeia în labirintul istoriei” (2003), „Democrația la feminin” (2005). În 2018, la Editura ”Junimea” din Iași, i-a apărut cartea de interviuri „Malul stâng întreabă malul drept”.
De asemenea, a publicat cărțile „Godot eliberatorul” (critică de teatru, 1999, premiul UNITEM pentru critică teatrală), „Proiectul unei tragedii” (dramaturgie, 2001), „Maimuța în baie” (dramaturgie, 2006). Este prezentă cu piesa „Coridorul morții” în antologia „Chișinău, 7 aprilie. Teatru-Document” (2010). Monodrama „Sfaturile Melaniei” a obținut Premiul pentru cea mai bună piesă contemporană la Gala Uniunii Teatrale din Republica Moldova, 2018, și a fost montată la Teatrul ”Odeon” din București.
Irina Nechit a fost distinsă cu premii ale Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru volumele de poezie „Șarpele mă recunoaște” (1992), „Cartea rece” (1996) și „Un viitor obosit” (1999). A participat la festivaluri și reuniuni literare din România, Franța, Germania, Slovacia, Lituania, Italia, Slovenia, Belgia, Bulgaria și Austria.
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
125 de ani de la nașterea lui Antoine de Saint-Exupéry, marcați la Biblioteca Națională
GALERIE FOTO // IA românească, purtată cu mândrie în Republica Moldova – simbol al rădăcinilor și identității naționale
Ziua Internațională a Iei. Muzeul Național de Etnografie organizează o defilare a portului popular dedicat cămășii cu altiță
Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău are un nou logo: Turnul de Apă devine simbolul identității vizuale a instituției
Republica Moldova preia bune practici din România pentru dezvoltarea destinațiilor turistice
Expoziția de fotografie „Născut la victorie” a artistului ucrainean Boris Bukhman, prezentată la Muzeul Militar și Istoric al Moldovei
Teatrul „Luceafărul” a deschis turneul european cu spectacolul „1946” la Strasbourg
Opt persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Prima tranșă a pensiilor și alocațiilor sociale pentru luna iulie, finanțată de CNAS
Programul „Citește-mi 100 de povești” se extinde. Peste 56 de mii de volume de carte vor ajunge în grădinițele din R. Moldova
INTERVIU MOLDPRES // Sergiu Prodan:„Relația culturală dintre Republica Moldova și România este solidă și are o perspectivă promițătoare”
Vicepremierul Cristina Gherasimov: „Perioada președinției poloneze a fost cu realizări semnificative în parcursul european al R. Moldova”
Vladislav Kulminski a fost numit în funcția de ambasador în Statele Unite ale Americii
Oleg Serebrean este noul ambasador al Moldovei în Turcia. Decretul de numire a fost publicat în Monitorul Oficial
Deținutul fugar de la Penitenciarul Tighina, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile
VIDEO // Un grup infracțional care punea în vânzare acte de identitate false, destructurat de PCCOCS și SPIA
Experți din șapte țări au participat la un atelier regional de secvențiere genomică la Chișinău
Polonia își încheie președinția semestrială în Consiliul UE: a confirmat influența Varșoviei și rolul său de putere regională
VIDEO // Peste 70% dintre proprietarii de terenuri necesare pentru construcția LEA Vulcănești-Chișinău au primit deja compensațiile de expropriere
Programul de stagii al UE și Guvernului. Premierul Dorin Recean:„Profesionalizăm administrația publică și pregătim o generație de lideri tineri instruiți, energici și motivați să modernizeze și să capaciteze statul”
Igor Grosu la Londra: Recunoașterea permiselor de conducere moldovenești în Marea Britanie, aproape de finalizare
Peste 40 de specialiști în urologie din Republica Moldova, Armenia și Georgia, reuniți la Chișinău
Un bărbat a fost condamnat la doi ani de închisoare și anunțat în căutare pentru luare de mită de 5.000 de euro