
Poeta Irina Nechit a lansat două cărți de versuri la Chișinău și București
Chişinău, 14 sep. /MOLDPRES/. Poeta Irina Nechit a lansat două cărți de poezie: ”Covorul cu bujori”, semnată de autoare (versuri pentru copii) și Teodora Vasiliu (ilustrații), apărută recent la Chișinău și „Masa de sărbătoare” (versuri pentru maturi) - la București, informează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Irina Nechit a menționat că volumul de versuri ”Covorul cu bujori” este a doua carte realizată de ea în tandem cu nepoțica sa, Teodora Vasiliu. Potrivit criticului literar Lucia Țurcanu, Irina Nechit a reușit să se impună, în ultimii ani, și ca scriitoare pentru copii, publicând, împreună cu tânăra ilustratoare Teodora Vasiliu, cărțile de versuri „Caruselul primăverii” (2017) și „Covorul cu bujori” (2020), observând că există o armonie dintre „imaginile poetice și desenele realizate de o pictoriță de vârsta micilor cititori, pline de culoare și deosebit de expresive”.
Noua carte „Covorul cu bujori” a fost lansată în satul natal al Irinei Nechit, Antonești, raionul Cantemir. Evenimentul a avut loc în parcul Casei de Cultură din sat, unde a lucrat altădată în calitate de bibliotecară mama poetei, Valentina Nechit. La lansare au participat primarul comunei Antonești, Ion Isac, directoarea gimnaziului „Liubomir Chiriac”, Ludmila Ursu, profesori, bibliotecare, părinți și copii. Irina Nechit le-a dăruit „Covorul cu bujori” celor 15 copii care au mers la început de toamnă în clasa I (ea își amintește că atunci când a mers la școală pentru prima dată, în 1969, în clasa I erau 70 de copii). Cartea „Covorul cu bujori” a fost lansată și la Muzeul comunei Cania, în ograda muzeului împodobită cu covoare autentice basarabene.
În septembrie, Irinei Nechit i-a mai apărut o carte - „Masa de sărbătoare”, la București. „Este o mare onoare pentru mine să-mi fie publicat acest volum la ”Cartea Românească”, o editură prestigioasă care își marchează 100 de ani de la fondare. Mulțumesc Uniunii Scriitorilor din România și Editurii ”Cartea Românească” pentru această „Masă de sărbătoare” în care sunt incluse poeme scrise timp de 10 ani”, a precizat Irina Nechit.
Volumul de poeme „Masa de sărbătoare” este difuzat în România și în curând va ajunge și la Chișinău.
Irina Nechit s-a născută la 1 ianuarie 1962 în satul Antonești, raionul Cantemir. Este membră a Uniunii Scriitorilor din R. Moldova și a Uniunii Scriitorilor din România. În 1992, a debutat cu volumul de poezie „Șarpele mă recunoaște”, urmat de cărțile de versuri „Cartea rece” (1996), „Un viitor obosit” (1999), „Gheara” (2003), „Un fel de liniște” ( 2006), „Copilul din mașina galbenă” (2010). Este prezentă în antologiile „Cele mai frumoase poeme” (2011), „Început de secol XXI. Literatura din Basarabia” (2017). Coordonatoare a volumelor de istorii orale „Femeia în labirintul istoriei” (2003), „Democrația la feminin” (2005). În 2018, la Editura ”Junimea” din Iași, i-a apărut cartea de interviuri „Malul stâng întreabă malul drept”.
De asemenea, a publicat cărțile „Godot eliberatorul” (critică de teatru, 1999, premiul UNITEM pentru critică teatrală), „Proiectul unei tragedii” (dramaturgie, 2001), „Maimuța în baie” (dramaturgie, 2006). Este prezentă cu piesa „Coridorul morții” în antologia „Chișinău, 7 aprilie. Teatru-Document” (2010). Monodrama „Sfaturile Melaniei” a obținut Premiul pentru cea mai bună piesă contemporană la Gala Uniunii Teatrale din Republica Moldova, 2018, și a fost montată la Teatrul ”Odeon” din București.
Irina Nechit a fost distinsă cu premii ale Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru volumele de poezie „Șarpele mă recunoaște” (1992), „Cartea rece” (1996) și „Un viitor obosit” (1999). A participat la festivaluri și reuniuni literare din România, Franța, Germania, Slovacia, Lituania, Italia, Slovenia, Belgia, Bulgaria și Austria.
Agenda „Mărțișor 2025”// „La MĂRGĂRITARE - Mărțișorul Copiilor”, duminică, la Palatul Național
Lidia Colesnic, bibliotecara care inspiră, educă și creează legături între oameni
„Steaua fără nume” de Mihai Sebastian, sâmbătă la Naționalul „Mihai Eminescu”
Agenda „Mărțișor 2025”// Ștefan Bănică alături de Orchestra Simfonică „George Enescu”, sâmbătă, pe scena Palatului Național
„Feminitate”, expoziție de tablouri ale pictorițelor Galina Vieru și Natalia Yampolskaia, vernisată la Madrid
„Chirița în concert la Chișinău”, absurditățile lumii contemporane surprinse într-o abordare inedită
O expoziție inedită a fost inaugurată la Parlament
Agenda „Mărțișor 2025”// „LUPII SIMFONIC” alături de Orchestra Filarmonicii, vineri seara la Palatul Național
Mărțișorul, sărbătorit în Kazahstan printr-un concert de muzică populară și o expoziție a portului popular
Ministerul Muncii și Protecției Sociale va acorda în luna curentă plăți unice pentru specialiștii din asistența socială
ANSP anunță o scădere cu 40 la sută a cazurilor de gripă
Cu sprijinul UE, R. Moldova va beneficia de două studii privind lanțurile valorice pentru grâu, porumb și floarea-soarelui
Academia „Ștefan cel Mare” a prezentat oferta educațională la târgurile de la Edineț și Hâncești
Igor Grosu la Conferința de analiză post-electorală: „Vom veni cu mai multe amendamente la legea 381 care să reducă la maxim tentativele de destabilizare a țării și a influențării alegerilor”
Combaterea corupției electorale în vizorul deputaților
Raionul Făleşti, printre localităţile fruntaşe în gestionarea eficientă a deşeurilor
O grupare specializată în distribuirea drogurilor a fost destructurată de polițiștii din nordul țării
Șeful guvernului din Fâșia Gaza a fost ucis în atacurile israeliene
Atacuri reciproce cu drone între Ucraina și Rusia, soldate cu răniți, incendii și pene de curent
Patru acte permisive în domeniul construcțiilor pot fi solicitate şi obținute online
VIDEO // Măsuri pentru gestionarea restanțelor. Ministrul Dan Perciun: „Vom solicita universităților să respecte numărul maxim de restanțe admisibile”
Consiliul Uniunii Europene a aprobat sprijinul financiar de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova
Premiera spectacolului „Pescărușul”, de Anton Cehov, miercuri, 19 martie, pe scena Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale”
Vicepremierul Mihai Popșoi, la „Raisina Dialogue” în India: „Poziția Republicii Moldova nu s-a schimbat - solidaritatea cu Ucraina rămâne fermă”
Municipiul Ungheni îşi consolidează poziţia de membru al reţelei oraşelor europene Eurocities