
Poetul Gheorghe Doni a lansat o carte de versuri
Chişinău, 6 mai. /MOLDPRES/. O carte de versuri intitulată "Ochii demiurgici ai Iubirii”, semnată de poetul, publicistul și traducătorul Gheorghe Doni, a fost lansată ieri la Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu”, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, Gheorghe Doni a menționat că volumul are 135 de pagini și a apărut într-un tiraj de 500 de exemplare cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii. Aceasta este cea de-a cincea carte a autorului, în ea fiind incluse, după cum ne-a mărturisit poetul, versuri scrise în mare parte în perioada pandemiei de Coronavirus din ultimii doi ani. ”Volumul conține trei compartimente. Primul, având titlul "Cu inima în palmă", prezintă un florilegiu de poezii cu tematică largă, ce vizează însuși actul de creație, poziția eroului liric în raport cu lumea înconjurătoare, aspirațiile acestuia întru bine, adevăr și frumos. Al doilea compartiment, cu titlul sugestiv "Mor să te văd cum strălucești în toate", include creații din lirica de dragoste. Cel de-al treilea compartiment - "Jurnal din carantină" - preia și dezvoltă aceleași, precum și alte motive caracteristice poeziei mele, cu idei și trăiri, de care suntem marcați cu toții în perioada de tristă pomină, pe care mai continuăm să o parcurgem”, a precizat autorul.
Prezent la eveniment, scriitorul Arcadie Suceveanu a afirmat că acest volum exprimă imaginea lui Gheorghe Doni consacrată deja în literatură, a poetului care s-a axat pe două registre. ”El cultivă în mod programatic două registre – versul clasic, versul rimat, poezia înțeleasă ca o copie a sentimentului pur, ca o copie a sentimentului erotic în cazul dat și, pe de altă parte, cu aceeași dezinvoltură, putem spune, cultivă și versul alb, versul liber în spirit mai nou, modern și chiar postmodern. Această tendință s-a manifestat încă din anul 1995, anul debutului său literar. Cunosc foarte bine acest lucru, deoarece eu am fost prefațatorul cărții sale de debut și astfel eu am dreptul moral, dar și obligația morală să urmăresc evoluția și demersul poetic al acestui autor. Constat cu bucurie că el s-a realizat în mai multe volume de poezie și cartea de astăzi este încă o confirmare a acestui fapt și ea reprezintă o nouă vârstă interioară, o nouă vârstă poetică, o nouă etapă în creația sa”, a subliniat Arcadie Suceveanu.
Gheorghe Doni s-a născut la 6 februarie 1955 în satul Brăviceni, raionul Orhei. În anul 1979, a absolvit Facultatea de Filologie, secția de Jurnalism a Universității de Stat din Chișinău. Primul volum de poezie, "Altarul deziluziilor", i-a apărut în anul 1995, fiind distins cu Premiul Salonului Național de Carte, ediția a V-a. Alte două cărți de poezie i-au apărut în 2018 – "Revelațiile scribului" și în 2019 – "Totul e altfel decât știm că este". În 2020 a editat cartea "Două voci / Два голоса", scrisă în colaborare cu poeta și traducătoarea Liuba Feldsher din Israel și cu o postfață semnată de academicianul Nicolae Dabija. În 2021, poetului și traducătorului Gheorghe Doni i s-a acordat Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova "Pentru Relații Culturale".
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
125 de ani de la nașterea lui Antoine de Saint-Exupéry, marcați la Biblioteca Națională
GALERIE FOTO // IA românească, purtată cu mândrie în Republica Moldova – simbol al rădăcinilor și identității naționale
Ziua Internațională a Iei. Muzeul Național de Etnografie organizează o defilare a portului popular dedicat cămășii cu altiță
Statul Major ucrainean declară că trupele ruse au fost respinse din regiunea Dnipropetrovsk
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”
Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”
Centrul de Sănătate Publică de la Cahul, inaugurat după modernizare. Maia Sandu: „E nevoie să facem investiții în continuare”
Stelian Ruslan Grecu, student al Academiei Ștefan cel Mare: „Cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății”
Daniel Vodă, despre protestul organizat la Guvern: „Noi construim în timp ce alții strigă, noi venim cu soluții, iar alții cu spectacol”
Extinderea cooperării comercial-economice și investiționale cu Kazahstanul, discutată la Astana