
Rezervația “Orheiul Vechi” va fi dezvoltată în baza unui memorandum semnat azi la Chişinău
Chişinău, 21 apr. /MOLDPRES/. La Chişinău a avut loc astăzi ceremonia oficială de semnare a Memorandumului de Înțelegere între Ministerul Culturii, Agenția Turismului și Proiectul de Competitivitate finanțat de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) privind asistența oferită în vederea susținerii dezvoltării Rezervației cultural-naturale “Orheiul Vechi” și promovarea acesteia ca destinație turistică în perioada 2016-2017, informează MOLDPRES.
Documentul a fost semnat de către ministrul Culturii, Monica Babuc, directorul general al Agenției Turismului, Iurie Carp, și directorul de Proiect, Doina Nistor, în prezența directorului USAID Moldova Tomas Rhodes.
În cadrul evenimentului ministrul Culturii, Monica Babuc, a subliniat importanța dezvoltării și valorificării Rezervației cultural-naturale “Orheiul Vechi”, în contextul acțiunilor întreprinse de minister în ultimii ani pentru promovarea sitului arheologic în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Oficialul a mulțumit partenerilor pentru implicare și colaborare în elaborarea unui proiect comun care va sta la baza complexului de acțiuni ce vor contribui la consolidarea integrității și autenticității Peisajului arheologic “Orheiul Vechi”.
La rîndul său, directorul USAID Moldova, Tomas Rhodes, a menționat că acțiunile întreprinse împreună cu partenerii vor contribui la dezvoltarea regiunii ca fiind un obiectiv turistic sustenabil, fapt care va plasa Republica Moldova pe harta destinațiilor turistice mondiale și va avea efecte pozitive asupra economiei țării. În această ordine de idei, directorul Agenției Turismului, Iurie Carp, a subliniat că Rezervația cultural-naturală “Orheiul Vechi” reprezintă un obiectiv turistic prioritar pentru țara noastră, fiind unul din locurile care este vizitat de orice turist care vine în Republica Moldova.
Memorandumul prevede elaborarea planului de amenajare a teritoriului Rezervației cultural-naturale “Orheiul Vechi”, elaborarea Strategiei privind dezvoltarea turismului în Rezervația cultural-naturală “Orheiul Vechi” pentru anii 2016-2025, precum și îmbunătățirea promovării Orheiului Vechi ca destinație turistică.
Rezervația cultural-naturală “Orheiul Vechi”, creată prin legea nr. 251 din 4 decembrie 2009 și aflată în subordinea Ministerului Culturii, reprezintă obiectivul patrimonial cu cea mai înaltă pondere turistică în Republica Moldova.
În anul 2014 a fost aprobată Strategia de dezvoltare a culturii “Cultura 2020”, care stabilește obiectivele prioritare în domeniul dezvoltării culturii, conservării și punerii în valoare turistică a patrimoniului cultural național, inclusiv a Rezervației cultural-naturale “Orheiul Vechi”. În conformitate cu obiectivele stabilite în Strategie, în anul 2015, Ministerul Culturii a elaborat și înaintat dosarul de nominalizare a Peisajului Arheologic “Orheiul Vechi” în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, decizia respectivă a forului internațional fiind preconizată pentru anul 2017.
(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a marcat cea de-a X-a ediție a Zilei Naționale a Portului Popular
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Meteorologii prognozează pentru miercuri ploi slabe de scurtă durată
Ministerul Justiției: „Uniunea Avocaților a revizuit decizia prin care avocații erau obligați să nu acorde niciun fel de asistență juridică pe durata grevei”
CNAS a finanțat plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii
Primul program de instruire pentru cei care vor să lanseze o afacere, lansat la Ministerul Finanțelor
Polițiștii îndeamnă cetățenii să-și securizeze locuințele în perioada estivală
Centru de consultanță pentru presă în perioada electorală. Jurnaliștii pot solicita informații gratuit
Uniunea Europeană a completat lista persoanelor și companiilor din Republica Moldova, supuse sancțiunilor
Președinta Maia Sandu le-a urat succese sportivilor care vor reprezenta Republica Moldova la Festivalul Olimpic al Tineretului European și le-a înmânat drapelul
UE sprijină Republica Moldova în combaterea dezinformării și protejarea integrității electorale
Peste 70 de copii din nordul și centrul țării, în vizită la Chișinău în cadrul Programului „Excursia Europeană”
UE va lupta cu dezinformarea din Republica Moldova și Ucraina
Președinția va examina proiectul privind modificarea Legii avocaturii. Igor Zaharov: „Decizia va fi comunicată public”
Primele rezultate finale ale Recensământului din 2024: Populația, în scădere cu 13,6% față de 2014
Premierul Ucrainei, Denis Șmîgal, și-a anunțat demisia
O companie aeriană lansează zboruri directe din Chișinău spre o nouă destinație din Europa
Grădinițele vor fi finanțate în baza unei noi metodologii. Documentul a fost propus spre consultări publice