
Sărbătoarea colindelor ,,Hristos Se naște, slăviți-L” a avut loc la un muzeu din capitală
Chişinău, 29 dec. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Enografie și Istorie Naturală a avut loc astăzi cea de-a VII-a ediție a Sărbătorii colindelor cu genericul ,,Hristos Se naște, slăviți-L”, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, directorul instituției, Petru Vicol a menționat că scopul evenimentului este de a propaga păstrarea tradițiilor strămoșești și cultivarea fenomenului de sacralitate și divinitate. ”Colindatul este un obicei calendaristic prin care celebrăm Nașterea lui Iisus Hristos, încheierea vechiului an și începutul anului nou. Acest obicei începe la Crăciun și după vechile credințe durează până la Bobotează, adică 12 zile, acestea fiind asociate celor 12 luni ale anului. Comunitățile purtătoare de patrimoniu, mediile culturale și academice au optat pentru sporirea vizibilității colindatului la nivel național și internațional prin înscrierea în anul 2013 a obiceiului de Crăciun ,,Colindatul de ceată bărbătească” în Lista reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității de către Republica Moldova și România. Publicul s-a delectat astăzi cu colinde laice și religioase”, a precizat Petru Vicol.
Potrivit sursei citate, la eveniment au participat 12 coruri și ansambluri etnofolclorice: Ansamblul „Moștenitorii” (conducător artistic Valeriu Chiper), Liceul ,,Lucian Blaga” din municipiul Chișinău; Ansamblul „Doruleț” (conducător Alexei Racu), satul Răculești, raionul Criuleni; Ansamblul „Țărăncuța” (conducător Victor Butnaru), Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice; Ansamblul folcloric „Iana” (conducător artistic Olesea Grati), satul Zăicana, raionul Criuleni; Ansamblul „Văglence” (conducător Ana Pagur), Centrul Activității Extrașcolare ,,Curcubeul”, Chișinău; Ansamblul folcloric „Stejăreii” (conducător artistic Liuba Cucu), s. Cruglic, raionul Criuleni; Corul „Agapis” (conducător Tatiana Butnaru), Liceul Teoretic „Al. Agapie”, s. Pepeni, raionul Sângerei; Corul Bisericii „Sfântul Ierarh Spiridon” (conducător Magdalena Borta), Chișinău; Corul „Bunavestire”, Liceul Teoretic „Meșterul Manole” și Biserica cu hramul „Adormirii Maicii Domnului” (conducător Nicolae Jelihovschi) din Sălcuța, raionul Căușeni ș.a.
Publicul vizitator a audiat un bogat program artistic de colinde autentice prezentate de ansamblurile de colindători din diverse localități ale țării.
Evenimentul a fost organizat de Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în parteneriat cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial și Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove.
Prima ediție a Sărbătorii colindelor ,,Hristos Se naște, slăviți-L” a avut loc în 2015.
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
125 de ani de la nașterea lui Antoine de Saint-Exupéry, marcați la Biblioteca Națională
GALERIE FOTO // IA românească, purtată cu mândrie în Republica Moldova – simbol al rădăcinilor și identității naționale
Ziua Internațională a Iei. Muzeul Național de Etnografie organizează o defilare a portului popular dedicat cămășii cu altiță
Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău are un nou logo: Turnul de Apă devine simbolul identității vizuale a instituției
Republica Moldova preia bune practici din România pentru dezvoltarea destinațiilor turistice
Expoziția de fotografie „Născut la victorie” a artistului ucrainean Boris Bukhman, prezentată la Muzeul Militar și Istoric al Moldovei
FOTO // O expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie oferă o privire asupra istoriei electorale a Republicii Moldova
Președintele ucrainean a ratificat acordul pentru crearea unui tribunal care să judece invazia rusă
Republica Moldova va încheia un acord cu Irlanda privind preschimbarea permiselor de conducere
ANSA lansează o nouă etapă de modernizare prin semnarea unui Memorandum de digitalizare și consolidare a siguranței alimentare
Atomium, un monument emblematic din Bruxelles, va fi închis din cauza unui val de căldură
CEC a acreditat 17 observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 28 septembrie
Avertizare hidrologică: Cod Roșu, Portocaliu și Galben de scurgere scăzută a apei în râurile din R. Moldova
Republica Moldova participă la cea de-a 44-a sesiune a Conferinței FAO la Roma
USMF „Nicolae Testemițanu” începe din 21 iulie admiterea pentru anul universitar 2025–2026
Un nou transplant renal a fost efectuat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”
După ce a fugit din închisoare, deținutul fugar de la Tighina a fost implicat în 17 infracțiuni. Ce riscă acesta
Lucrările tinerei pictorițe Nadea Revenco au fost expuse în incinta Parlamentului
Polonia reintroduce controalele la frontierele cu Germania şi Lituania. Ce spune cancelarul Merz
Ucraina va primi de la FMI o nouă tranșă de jumătate de miliard de dolari
Alertă roșie de caniculă în Franța: regiunea pariziană, sub cele mai intense temperaturi din ultimii cinci ani
Germania oferă Moldovei un grant de 5,5 milioane de euro pentru proiecte strategice