
Scriitorul Mircea V. Ciobanu: ”2020 a fost un an foarte dens, în care am lucrat ca pe timpurile bune”
Chișinău, 25 ian. /MOLDPRES/. Pentru poetul, dramaturgul, istoricul literar și editorul Mircea V. Ciobanu, 2020 a fost un an foarte dens, în care a lucrat ca pe timpurile bune, a editat operele lui Ion Heliade Rădulescu, Vlad Ioviță, Mihail Kogălniceanu și Mateiu I. Caragiale și a scris cronici pentru mai multe reviste, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, Mircea V. Ciobanu a menționat că, deși pandemia ne-a ținut la distanță, ritmul de lucru nu a scăzut și a reușit să editeze cărțile planificate. ”Sper să fie tot atât de spornic și rodnic și anul care a început. În 2021 se împlinesc o sută de ani din ziua nașterii marelui filolog Eugeniu Coșeriu, cu siguranță cel mai cunoscut în lume lingvist român din toate timpurile, originar din Mihăileni, județul Bălți. Pregătim pentru tipar un volum de exegeze, evocări și dialoguri pe marginea operei savantului (manuscris la care lucrăm deja de mai bine de doi ani), semnate de distinși filologi din Germania, Japonia, Italia, Spania, precum și de la universitățile din București, Iași, Cluj-Napoca, Chișinău, Bălți etc., volum coordonat de profesorul Gheorghe Popa de la Universitatea „Alecu Russo”. Credem că e cel mai bun omagiu (de care suntem în stare noi) adus conaționalului nostru”, a subliniat cunoscutul scriitor și editor.
Totodată, în 2021, Mircea V. Ciobanu speră că Editura ”Știința” va reuși să scoată de sub tipar opera cvasicompletă a unor clasici ai literaturii române, precum Alexandru Odobescu și Grigore Alexandrescu, dar și a literaților basarabeni din interbelic: Pan Halippa și Sergiu Matei Nica. La manuscrisele acestor scriitori din colecția „Moștenire”, împreună cu îngrijitorii de la București, Iași, Chișinău, ostenește colegul său mai vârstnic Mihai Papuc, tot el coordonând și o colecție de „Memoriile Basarabiei”, cuprinzând opera publicistică, epistolară și memorialistică a unor importanți oameni de cultură care au scris despre Basarabia interbelică (sau chiar antebelică).
”În acest an vom edita, sper, o antologie a poeziei basarabene de pe parcursul a două secole, volum selectat, îngrijit și prefațat de poetul, istoricul și criticul literar Nicolae Leahu. În colecția noastră „Antologia prozei scurte” vom tipări proza para-istorică și (pseudo)cinegetică a lui Aureliu Busuioc, un maestru neîntrecut al acestui gen. Voi continua să scriu pentru revistele literare din Chișinău și din România despre cărțile recent apărute. Din aceste lucrări, unele de anvergură, altele mai modeste, se adun și cărțile mele de critică și eseu (pentru celelalte: proză, poezie, dramaturgie, deocamdată nu prea văd de unde aș fura timp). Una dintre aceste cărți, adunate de la sine, se va intitula ”Un tărâm al literarului” și va cuprinde eseurile și cronicile de carte pe care le-am publicat în revistele ”România literară”, ”Viața românească”, ”Revista literară”, ”Contrafort” și ”Sud-est cultural”. În acest an ar urma să iasă de sub tipar”, a mai spus scriitorul.
Mircea V. Ciobanu s-a născut la 29 februarie 1956, în satul Petreni, raionul Drochia. Absolvent al Universității de Stat din Chișinău, Facultatea de Filologie. A fost profesor de limba și literatura română la Liceul „B. P. Hasdeu” din orașul Drochia, lector asociat la Universitatea „Alecu Russo” din Bălți și la Universitatea de Stat din Moldova. Actualmente este redactor-șef la Editura „Știința”.
Este autor al volumelor: „Haydn între două claxoane” (1995), „Stația terminus” (1998), „Plăcerea interpretării” (2008), „Proza lui Sadoveanu” (2009), „După-amiaza unui faun” (2013), „Aureliu Busuioc: poetul, prozatorul, dramaturgul” (2013), ”Resetare” (poezie, 2014), (ediție în limba franceză: 2019), ”Deziluziile necesare” (critică literară, 2014), ”Tratat cu literatură” (eseu, 2015), ”Aureliu Busuioc: sunt norii albi, dar umbra lor e neagră...” (împreună cu Eugen Lungu, 2016) ș.a. În 2012 a fost distins cu ”Ordinul de Onoare” al R. Moldova, în 2014 – cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de ofițer al României, iar în 2014, 2015 și în 2018 – cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova.
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a discutat la Bruxelles ultimele evoluții ale agendei europene cu reprezentanții Estoniei și Suediei
Premierul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din Taraclia, Căușeni: „Am discutat despre sprijinul Guvernului pentru fermieri.”
Procedurile de evaluare a performanțelor judecătorilor și procurorilor au fost uniformizate
Model de agricultură performantă la Căușeni: Frații Bocancea administrează o gospodărie adaptată schimbărilor climatice
Votat: Ridicarea vehiculelor va fi permisă doar în anumite condiții
Vreme stabil călduroasă, fără precipitaţii, anunţă pentru vineri meteorologii
Moldova modernizează cadrul legal pentru securitate și combaterea dezinformării
Bunurile și banii confiscați, proveniți din activități infracționale, vor fi utilizați în scopuri sociale sau de interes public
Republica Moldova va avea un sistem național de gestionare a crizelor
Filmele moldovenești vor primi finanțare printr-un fond dedicat
Germania oferă sprijin militar Republicii Moldova printr-un nou acord de cooperare
Condițiile pentru obținerea apartamentelor destinate participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl vor fi extinse
85 de sate vor beneficia de apă sigură. Moldova accelerează investițiile în infrastructură de bază
Parlamentul a operat modificări la Codul serviciilor media audiovizuale
PAS răspunde acuzațiilor BCS după protestul din fața Parlamentului: „Avem progrese reale”