
Teatrul ”Satiricus I.L. Caragiale” își încheie stagiunea cu o premieră
Chişinău, 25 iun. /MOLDPRES/. Teatrul National „Satiricus Ion Luca Caragiale” își încheie cea de a XXX-a stagiune, mâine, 26 iunie, la ora 18.30, cu o nouă premieră: spectacolul ”Parlamentul sau comisia de anchetă” de dramaturgul român Mirel Taloș, în regia lui Alexandru Grecu, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, directorul artistic al instituției, Alexandru Grecu, a menționat că acesta este cel de-al cincilea spectacol montat la ”Satiricus” în stagiunea aniversară. În această perioadă, bântuită de pandemie, teatrul a reușit să vină în fața publicului cu cinci premiere: ”Revizorul” de N.V. Gogol, ”Valsul tancurilor” de Irina Nechit, ”Miliardul” de Jian Tatte (Estonia), ”Prințesa de cartier” de Andrei Ivanov (Belarus) și ”Parlamentul sau comisia de anchetă” de Mirel Taloș (România).
Potrivit sursei citate, piesa ”Paramentul sau comisia de anchetă” tratează o temă general-umană, care persistă în orice țară din Europa sau din lume. ”Este vorba de o temă arhicunoscută din toate timpurile, din antichitate până astăzi - relațiile dintre creatori, intelectuali și putere. Este veșnica dilemă: cine sunt mai importanți, mai de folos societății – creatorii sau politicienii? Este o satiră dezvoltată până la absurd și este modul nostru de a exista în lume. Este lupta dintre frumos și urât”, a precizat regizorul.
Semnatarul piesei „Parlamentul sau comisia de anchetă” este un cunoscut politician român, fost membru al Parlamentului României în trei legislaturi consecutive, dar și un prozator notoriu. Cu această lucrare, Mirel Taloș debutează în dramaturgie, spectacolul de la Teatrul Național ”Satiricus I.L. Caragiale” fiind o premieră absolută. Construit pe un subiect incitant, cu personaje grotești, haioase, cu caricaturi ce copie cu precizie năravurile și deficiențele eroilor negativi ai scenei politice, spectacolul prezintă o realitate monstruoasă, reflectând-o în oglinzile strâmbe ale burlescului și grotescului și astfel făcând-o mai atractivă, cel puțin pentru publicul din sală.
Regia artistică și scenografia spectacolului sunt semnate de Alexandru Grecu, costumele de Ecaterina Salimova, muzica de Gheorghe Gușan, canto de Ludmila Prodan, coregrafia de Dumitru Tanmoșan.
Din distribuție fac parte: Viorel Cornescu (Napoleon Cucuruz), Alexandru Crîlov (Mihai Popescu), Daniel Cibanu (Fridolin Diamand), Nina Toderico (Andrea), Stas Semionov (Iulius), Gheorghe Gușan (Tuliu), Nicolae Racoviță (Sever), Doina Gopșa (Petra), Roman Gopșa (Deputatul 1), Arcadie Răcilă (Deputatul 2), Nadejda Crîlov (Deputatul 3), Constatin Ghilețchi (Deputatul 4), Roman Malai (Deputatul 5), Eugeniu Matcovschi (Platon Efemerim Bărbătescu), Artiom Oleacu (Secretarul Comisiei pentru controlul activităților de spionaj exterior), Ion Grosu (Ministrul Transporturilor), Alexandrina Grecu (Jurnalista), Ira Cazac (Un oficial al Ministerului Sănătății), Vasile Cașu (Alfredo Pană, directorul departamentului de securitate și spionaj).
foto: Teatrul „Satiricus Ion Luca Caragiale”
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Discuții la Guvern despre modificările Legii privind avocatura: „Nu afectează exercitarea activității de avocat, dar țin exclusiv de aspecte legate de organizarea internă”
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Fonduri pentru dezvoltarea satelor și orașelor din Moldova. Dorin Recean: „2,83 miliarde de lei au fost investiți în proiecte care îmbunătățesc viața oamenilor de zi cu zi”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Drumul R34, în plin proces de reabilitare: 83 km de infrastructură modernizată în sudul țării #MoldovaPoate
Furnizorii de servicii media, difuzorii și distribuitorii de publicitate pot difuza doar mesaje de interes public aprobate de CEC
Clădirile serviciilor sociale, transformate în spații eficiente energetic. Parteneriat între Ministerul Energiei și Fundația Soros Moldova
IGP a anunțat motivul omorului de la Fălești
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
Numărul copiilor de etnie romă care primesc burse de merit s-a dublat în ultimii doi ani
Peste 14.000 de solicitări la Serviciul de Urgență în ultima săptămână. 120 de victime în urma accidentelor rutiere
Președinta Maia Sandu, mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Naționale a Franței: „Un partener strategic și prieten loial”
Trei persoane, condamnate pentru trafic de influență la obținerea frauduloasă a certificatelor medicale pentru permisul de conducere
Circa 29 milioane de lei au fost direcționați agricultorilor de către AIPA în perioada 7-11 iulie
Ministerul Justiției a inițiat discuții cu reprezentanții avocaturii și autoritățile responsabile
Spații gratuite pentru copii la locul de muncă al părinților. Alexei Buzu: „Construim un mediu de lucru mai prietenos pentru familii”