ro
Societate
11 Iulie, 2025 / 22:50
/ Acum 9 ore

100 de profesori din școli alolingve vor participa la cursuri intensive de limbă română, desfășurate în România

Un grup de 100 de profesori de Limba și literatura română din instituțiile de învățământ alolingve din mai multe raioane ale Republicii Moldova vor participa la cursuri intensive de limbă română, organizate în România, informează MOLDPRES.

Cursurile vor avea loc în perioada 14-31 iulie, timp în care profesorii vor beneficia de un program complex de instruire teoretică și practică axat pe metodica predării limbi române, dezvoltarea competențelor de exprimare orală și scrisă, precum și actuale abordări didactice în domeniul literaturii și culturii române. Componentele culturale ale programului includ vizite ghidate în muzee, biblioteci și obiective culturale din municipiul Iași.

Cei 100 de participanți provin din municipiile Bălți, Chișinău, raioanele, Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Criuleni, Dondușeni, Drochia, Dubăsari, Edineț, Fălești, Glodeni, Orhei, Râșcani, Sângerei, Soroca, Ștefan Vodă, Taraclia, Ungheni și UTA Găgăuzia.

Secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Valentina Olaru, a subliniat astăzi, la o conferință de presă, că formarea și instruirea continuă a profesorilor de limbă română din școlile alolingve este un obiectiv perseverent, care va oferi, în timp, posibilitatea ca elevii să vorbească liber în două limbi, în cea maternă și în cea română, pentru ca să poată avea acces la toate beneficiile sociale, economice și educaționale.

„Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu Ambasada României și instituțiile de învățământ din ambele țări, a dezvoltat, în ultimii ani, un set amplu de proiecte venite să sprijine formarea continuă a profesorilor și să consolideze studiul limbii române în școlile alolingve. De la programe de perfecționare, la clase model, de la dezvoltarea materialelor didactice, la inițiative legislative, toate aceste acțiuni converg către un obiectiv clar, crearea unui mediu educațional incluziv, echitabil și stimulativ. Cursurile de la Iași sunt fără de îndoială o oportunitate deosebită de învățare, dar și de imersiune culturală și istorică”, a spus Valentina Olaru.

Ovidiu Viorel Năftănăilă, prim-colaborator în cadrul Ambasadei României în Republica Moldova, a afirmat că proiectul a demarat la inițiativa Ambasadei României la Chișinău, cu sprijinul Ministerelor Educației și Cercetării de la București și de la Chișinău.

„Oportunitatea oferită de către universitățile din România și de către Ministerul Educației și Cercetării de la București este încă o dovadă a faptului că România nu sprijină doar programe de educație și de cercetare, dar sprijină la modul cel mai concret proiectul de integrare europeană al Republicii Moldova”, a afirmat Ovidiu Viorel Năftănăilă.

Oficialul a menționat că în anul 2024, de cursuri au beneficiat mai mult de 130 cadre didactice din Republica Moldova, cu implicarea a cinci universități din România. „Anul acesta, am reușit să adăugăm încă două universități. Astfel, centrele universitare de la Timișoara, Oradea, Brașov, Cluj, Iași, Suceava și Galați își deschid porțile pentru participanți din Republica Moldova și aceasta ne bucură în mod deosebit”, a conchis Ovidiu Viorel Năftănăilă.

„Suntem convinși că această ediție va avea un pact pozitiv asupra activității dumneavoastră didactice și va contribui la consolidarea cunoașterii limbii române”, a declarat Ivan Duminică, șeful Serviciului politici în domeniul relațiilor interetnice de la Ministerul Educației și Cercetării.

Ludmila Varta, profesoară de Limba și literatura română în gimnaziul din satul Larga, raionul Briceni, este unul dintre cadrele didactice care vor participa la cursurile de instruire.

„Când am fost apelată de colegii mei pentru a participa în acest proiect, fără îndoială am zis „da” pentru că este o experiență binevenită pentru mine. Această șansă reprezintă un sprijin enorm pentru noi ca pentru profesori care promovăm limba română în școli alolingve”, a spus Ludmila Varta.

Acesta este al doilea grup de profesori din Republica Moldova care vor participa în acest an la cursuri de formare în România. Primul grup, alcătuit din 78 de profesori, se află la cursuri în universitățile de peste Prut în perioada 30 iunie-20 iulie.

Citește și: Profesori de limba română din Republica Moldova vor participa la cursuri de perfecționare organizate în România

În vara anului 2024, în cadrul aceluiași program, peste 100 de profesori de limba română din UTA Găgăuzia, raioanele Taraclia, Dubăsari și municipiul Bălți au beneficiat de cursuri de perfecționare în diverse universități din România.

Potrivit datelor MEC, în sistemul educațional al Republicii Moldova sunt încadrați circa  900 de profesori de limba română care predau în 255 de școli alolingve.