
Regulile de comercializare a mierii au fost modificate de Guvern
Regulile de comercializare a mierii au fost modificate. Guvernul a adoptat ieri noi reglementări care impun standarde mai clare pentru etichetarea și procesarea mierii, or, consumatorii vor beneficia de informații exacte despre originea produsului, iar producătorii vor avea un cadru legislativ mai clar și mai eficient, transmite MOLDPRES.
„Cea mai importantă schimbare se referă la modul în care este indicată originea mierii. Etichetele trebuie să specifice țara sau țările în care a fost recoltată mierea. Dacă provine din mai multe țări, acestea vor fi listate în ordinea descrescătoare a ponderii lor în produs”, explică Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA).
Un alt aspect constă în protejarea compoziției naturale a mierii. Se exclude din legislație noțiunea de „miere filtrată”, ceea ce înseamnă că polenul și alți constituenți naturali nu vor mai putea fi îndepărtați. Astfel, produsul final va rămâne autentic, păstrându-și proprietățile benefice.
„Pentru apicultori, modificările aduc o simplificare a procesului de comercializare. Se exclud cerințele de certificare a conformității, ceea ce înseamnă că producătorii nu vor mai fi obligați să achite taxe suplimentare pentru obținerea documentelor necesare comercializării mierii. Aceasta le va permite să își optimizeze activitatea și să investească mai mult în dezvoltarea afacerilor lor”, rezumă MAIA.
Republica Moldova produce anual, în medie, 3.700 tone de miere, din care circa 70% este destinată exportului. Uniunea Europeană reprezintă principala piață pentru produsele apicole moldovenești, cu aproximativ 90% din exporturi sau 2.200 tone de miere anual.
În prezent, în țară sunt 9.421 de apicultori autorizați, dintre care 3.319 au formă juridică de activitate, având pașaport de stupină.
FOTO Lucrările pe șantierul ocolirii Vulcănești avansează, cu un progres de 80%
Purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Banii din Planul de creștere al Uniunii Europene pentru Moldova impulsionează economia”
Serviciile de apă și canalizare vor fi gestionate mai eficient printr-un nou sistem informațional național
100 mii de contoare inteligente pentru electricitate vor fi instalate în gospodăriile din Republica Moldova până la sfârșitul anului 2027
FOTO Lucrările de reabilitare a sistemului centralizat de irigare din raionul Ștefan Vodă, în etapa de finalizare #MoldovaPoate
Noi direcții de finanțare în agricultură, aprobate de Guvern
Dolarul crește, iar euro își menține valoarea
Viceprim-ministra Doina Nistor, după ce SUA au expediat notificări privind tarifele vamale: „Guvernul rămâne angajat în apărarea intereselor economice naționale”
FOTO // Două familii din Căușeni, revenite de peste hotare, dezvoltă o afacere de succes în domeniul creșterii legumelor
În primul semestru, 46 de antreprenori au fost susținutți de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă
În Republica Moldova va fi instituit Registrul Animalelor de Companie
Bosnia comemorează 30 de ani de ani de la genocidul de la Srebrenica
Noua lege a cetățeniei a fost votată în Parlament
Procurorul de legătură al Moldovei la Haga va avea statut reglementat
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei
Peste 3 mii de candidați vor participa la sesiunea suplimentară de bacalaureat
Dolarul scade, iar euro crește ușor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Cancelarul federal al Germaniei, Friedrich Merz
Cristina Gherasimov salută Declarația Parlamentului privind integrarea europeană: „Un îndemn clar către cetățeni să privească cu încredere spre viitor”
Cetățenii vor evita cheltuielile nejustificate în caz de executare silită
Președinta Maia Sandu la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei: „Bunăstarea Moldovei, la fel ca securitatea sa, este profund legată de viitorul Ucrainei”
Parlamentul a adoptat Declarația privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Igor Grosu, la final de mandat: „Moldova merită să se regăsească în marea familie europeană”
Legislativul a aprobat crearea Centrului Național de Coordonare a Protecției Infrastructurii Critice
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală