ro
Economie
23 Aprilie, 2025 / 14:36
/ 14 Martie, 2025

Regulile de comercializare a mierii au fost modificate de Guvern

Regulile de comercializare a mierii au fost modificate. Guvernul a adoptat ieri noi reglementări care impun standarde mai clare pentru etichetarea și procesarea mierii, or, consumatorii vor beneficia de informații exacte despre originea produsului, iar producătorii vor avea un cadru legislativ mai clar și mai eficient, transmite MOLDPRES.

„Cea mai importantă schimbare se referă la modul în care este indicată originea mierii. Etichetele trebuie să specifice țara sau țările în care a fost recoltată mierea. Dacă provine din mai multe țări, acestea vor fi listate în ordinea descrescătoare a ponderii lor în produs”, explică Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA).

Un alt aspect constă în protejarea compoziției naturale a mierii. Se exclude din legislație noțiunea de „miere filtrată”, ceea ce înseamnă că polenul și alți constituenți naturali nu vor mai putea fi îndepărtați. Astfel, produsul final va rămâne autentic, păstrându-și proprietățile benefice.

„Pentru apicultori, modificările aduc o simplificare a procesului de comercializare. Se exclud cerințele de certificare a conformității, ceea ce înseamnă că producătorii nu vor mai fi obligați să achite taxe suplimentare pentru obținerea documentelor necesare comercializării mierii. Aceasta le va permite să își optimizeze activitatea și să investească mai mult în dezvoltarea afacerilor lor”, rezumă MAIA.

Republica Moldova produce anual, în medie, 3.700 tone de miere, din care circa 70% este destinată exportului. Uniunea Europeană reprezintă principala piață pentru produsele apicole moldovenești, cu aproximativ 90% din exporturi sau 2.200 tone de miere anual.

În prezent, în țară sunt 9.421 de apicultori autorizați, dintre care 3.319 au formă juridică de activitate, având pașaport de stupină.