
Activitatea Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective a fost relansată în componența actualizată
Chişinău, 23 dec. /MOLDPRES/. Comisia Națională pentru Consultări și Negocieri Colective (CNCNC) s-a întrunit în ședință, în componență actualizată, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.
Pe agenda Comisiei au fost incluse mai multe subiecte prioritare, printre care: prezentarea concluziilor unor studii din domeniul socio-economic și muncă, dezbaterea proiectului Planului de activitate al CNCNC pentru primul semestru al anului viitor, stabilirea consiliilor de specialitate ale CNCNC, reluarea activității comisiilor pentru consultări și negocieri colective la nivel de ramură, examinarea propunerilor cu privire la cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real și salariul minim pe economie.
„Mă bucur că am reușit să organizăm această ședință la sfârșit de an, pentru a trece în revistă realizările noastre comune și provocările pentru anul viitor. A fost un an complicat, în care am încercat să implementăm mai multe măsuri proactive pentru susținerea pieței muncii în perioada de pandemie. Drept urmare, în prezent, angajatorii pot aplica online pentru trei măsuri de sprijin: subvenționarea zilelor libere pentru vaccinare, subvenționarea șomajului tehnic și subvenționarea zilelor libere pentru părinții care stau acasă cu copii, dacă aceștia învață în regim online și este în proces de implementare schema de subvenționare pentru regimul de activitate redusă. O prioritate pentru perioada următoare o reprezintă reluarea dialogului social, inclusiv la nivel ramural. De asemenea, ne propunem ca dialogul tripartit să fie organizat cu regularitate, pentru a lua decizii consultate cu partenerii de dialog", a menționat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.
La rândul lor, reprezentanții sindicatelor și patronatelor au salutat reluarea dialogului social pe platforma Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective și au pledat pentru consultări constructive între partenerii sociali, care vor contribui la soluționarea efectivă a problemelor identificate.
În cadrul ședinței, a fost discutat Planul de activitate al CNCNC pentru primul semestru al anului 2022. Totodată, au fost puse în discuție propunerile de majorare a cuantumului salariului minim garantat în sectorul real, care în anul 2021 este de 2935 lei. Părțile au ajuns la consensul de a crește acest cuantum până la 3500 lei, începând cu luna februarie a anului viitor, urmând să reia dialogul pentru a mări cuantumul din nou în luna mai. Aceștia au fost de acord cu studiile prezentate că salariul minim trebuie să tindă spre valoarea de 4000 lei. Modificările legislative necesare urmează să fie efectuate în primele luni ale anului viitor.
Decizia de a relua dialogul social pe platforma Comisiei Naționale pentru Negocieri și Consultări Colective (CNCNC) a fost luată de prim-ministrul Republicii Moldova Natalia Gavrilița, în cadrul ședinței tripartite din 8 octombrie 2021, iar în luna noiembrie, a fost actualizată hotărârea de Guvern privind componenţa părţii guvernamentale în cadrul Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri сolective. Reieșind din importanța dialogului social în domeniul raporturilor de muncă, președintele Comisiei a fost desemnat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.
Comisia naţională pentru consultări şi negocieri colective și comisiile instituite la nivel de ramură/teritorial reprezintă structuri tripartite autonome de interes public al parteneriatului social, care se întrunesc în scopul consultării și înaintării de propuneri vizavi de domeniul muncii şi problemele social-economice de interes naţional, de ramură şi teritorial, promovarea parteneriatului social la toate nivelurile, asigurarea participării societăţii civile la promovarea politicilor naţionale.
Mai multe detalii privind activitatea Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective, găsiți pe pagina web a Comisiei: http://cncnc.gov.md/
Foto: Guvern
Dorin Recean a vizitat o fabrică de procesare a fructelor și legumelor din Orhei
Prim-ministrul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din satul Mălăiești, raionul Orhei
Șefa statului a participat la Festivalul Național de Folclor „La Nistru la Mărgioară”
Peste 100 de antreprenori, beneficiari de granturi. Premierul Dorin Recean: „Doar împreună putem construi o economie modernă și dezvoltată”
Președinta Maia Sandu i-a felicitat pe absolvenții de la Drept: „Vă doresc să contribuiți la o justiție care protejează drepturile oamenilor”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în raionul Rîșcani: „Calea europeană - singura care ne poate aduce dezvoltare, pace și bunăstare”
Turismul revigorează și dezvoltă satele din raionul Orhei. Premierul Dorin Recean a discutat cu proprietarii de pensiuni și restaurante
MAE își consolidează capacitățile: Procesul de încheiere a tratatelor internaționale, analizat la o masă rotundă
Lucrările de reparație a unui drum din raionul Orhei, inspectate de premierul Dorin Recean: „În ultimii 4 ani, am dat în exploatare de 3 ori mai mulți kilometri de drum decât în precedenții 10 ani”
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar
Buget Plus // Peste 4,8 milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea cantinelor din școlile din raionul Ungheni
Programul „Casa Verde” lansat în Republica Moldova. Familiile pot obține granturi de 200 mii de lei pentru lucrări de eficiență energetică a locuințelor
Statul va oferi mai mulți bani pentru depistarea precoce a cancerului mamar
Ajustări fiscale, aprobate de Parlament: Cheltuielie pentru serviciile bonelor, tichetele de vacanță sau abonamentele la sălile de sport vor fi deduse
Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova