
Reprezentanții Agențiilor de dezvoltare regională s-au familiarizat cu experiența Germaniei privind implementarea Agendei de dezvoltare durabilă 2030
Chişinău, 4 oct. /MOLDPRES/. În perioada 29-30 septembrie, reprezentanți ai Agențiilor de dezvoltare regionale, Ministerului Economiei, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, precum și ai Cancelariei de Stat au efectuat, alături de colegi omologi din Albania, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Kosovo, Kârgâzstan, Macedonia de Nord și Serbia o vizită virtuală de studiu în cadrul căreia au făcut cunoștință cu experiența Republicii Federale Germania cu referire la localizarea și implementarea Agendei de dezvoltare durabilă 2030, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.
În cadrul evenimentului, au fost prezentate arhitectura instituțională și cea de politici pentru punerea în aplicare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă la nivel federal, statal precum și local. În acest sens, organizatorii vizitei de studiu au scos în evidență rolul important pe care îl are în procesul de implementare al Agendei 2030 Consiliul pentru dezvoltarea durabilă, platformă permanentă care produce analize și consultă entitățile guvernamentale germane în partea ce vizează dezvoltarea durabilă. De asemenea, a fost adus ca exemplu de bună practică activitatea rețelelor de hub-uri regionale și rolul acestora în implementarea Strategiei naționale de dezvoltare durabilă.
Pentru a împărtăși din practica implementării Agendei 2030 la nivel regional și local a fost prezentată experiența landului Renania de Nord-Westfalia, inclusiv în partea ce vizează, localizarea țintelor și a indicatorilor Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, integrarea acestora în Strategiile locale de dezvoltare durabilă, precum și au fost aduse exemple de punere în aplicare a acestora în Bonn (urban) și Feldheim (rural).
Urmare a efectuării vizitei respective, se constată că la nivel de procese Republica Moldova aplică o practică similară Germaniei în ceea ce privește localizarea și integrarea țintelor Agendei 2030 în cadrul național de politici. Cu toate acestea, urmează a fi depuse eforturi semnificative pentru a asigura integrarea țintelor și indicatorilor respectivi și la nivel regional și local. De asemenea, cu referire la cadrul instituțional, considerând importanța rolului acestuia atât în procesul de coordonare, cât și de implementare nemijlocită a Agendei 2030, se consideră judicioasă întreprinderea acțiunilor de rigoare în vederea dezvoltării și consolidării acestuia, inclusiv prin fortificare de capacități. În acest sens, Cancelaria de Stat a inițiat activități orientate spre ajustarea Regulamentului Consiliului național pentru coordonarea dezvoltării durabile, o primă etapă în acest sens fiind studierea experienței altor state.
Vizita virtuală de studiu a fost organizată cu suportul Proiectului „Suport pentru Guvernul Republicii Moldova în implementarea Agendei 2030", implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în numele Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei (BMZ).
Foto: Guvern
Prim-ministrul Dorin Recean la Conferința regională a CEC: „Guvernul va apăra integritatea alegerilor și parcursul european al țării, pentru ca alegerile să fie libere, corecte și transparente”
Premierul Dorin Recean a avut o discuție cu noul director de țară al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Ulrich Schmitt
76 de ani de la deportările din iulie 1949: Președinta Maia Sandu a participat la mitingul de comemorare a victimelor regimului stalinist
Mesajul Președintei Maia Sandu la mitingul de comemorare a 76 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949
Primul Summit Moldova – Uniunea Europeană: UE anunță acordarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de creștere pentru Moldova
Republica Moldova a găzduit primul Summit bilateral Moldova–Uniunea Europeană
Mesajul președintei Maia Sandu de la Summitul Republica Moldova – Uniunea Europeană
Declarația comună a primului Summit Republica Moldova - Uniunea Europeană
Președinta Maia Sandu i-a felicitat pe absolvenții cu media 10 la examenul de bacalaureat
Bosnia comemorează 30 de ani de ani de la genocidul de la Srebrenica
Noua lege a cetățeniei a fost votată în Parlament
Procurorul de legătură al Moldovei la Haga va avea statut reglementat
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei
Peste 3 mii de candidați vor participa la sesiunea suplimentară de bacalaureat
Dolarul scade, iar euro crește ușor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Cancelarul federal al Germaniei, Friedrich Merz
Cristina Gherasimov salută Declarația Parlamentului privind integrarea europeană: „Un îndemn clar către cetățeni să privească cu încredere spre viitor”
Cetățenii vor evita cheltuielile nejustificate în caz de executare silită
Președinta Maia Sandu la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei: „Bunăstarea Moldovei, la fel ca securitatea sa, este profund legată de viitorul Ucrainei”
Parlamentul a adoptat Declarația privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Igor Grosu, la final de mandat: „Moldova merită să se regăsească în marea familie europeană”
Legislativul a aprobat crearea Centrului Național de Coordonare a Protecției Infrastructurii Critice
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a discutat la Bruxelles ultimele evoluții ale agendei europene cu reprezentanții Estoniei și Suediei
Premierul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din Taraclia, Căușeni: „Am discutat despre sprijinul Guvernului pentru fermieri.”