
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu" marchează 75 de ani de la fondare
Chişinău, 23 oct. /MOLDPRES/. Cu ocazia aniversării a 75-a de la fondarea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu" din Republica Moldova, premierul Ion Chicu a participat astăzi la ședința festivă a Senatului. Evenimentul a fost prezidat de rectorul Universității, Emil Ceban, și a continuat cu Gala Laureaților, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului.
Ion Chicu a felicitat membrii Senatului și personalul didactic pentru activitatea profesională de-a lungul anilor și consolidarea prestigiului Universității. Premierul a exprimat convingerea că USMF este un adevărat patrimoniu științific - unul din pilonii în jurul căruia țara noastră va renaște și va prospera.
„Puține țări în lume au capacitatea de a învăța și a forma medici foarte calificați, prestând asemenea servicii chiar și pentru străini. Capacitatea Dvs., onorați profesori ai USMF, de a duce faima instituției departe de hotarele țării și de a atrage aici studenți la medicină chiar și de peste hotare este o realizare și un patrimoniu extrem de valoros. E de datoria fiecăruia dintre noi să păstrăm și să consolidăm acest potențial și autoritatea în lume pe care Dvs. ne-ați creat-o, cu care ne mândrim și pe care ați dobândit-o cu atâta muncă și dedicație", a declarat Ion Chicu.
Prim-ministrul a menționat că 2020 este anul care aduce în prim plan importanța dezvoltării adecvate și continue a sistemelor de sănătate. În context, Ion Chicu a adresat un mesaj emoționant profesorilor, medicilor, rezidenților și studenților care pe lângă activitatea academică muncesc asiduu în spitalele țării pentru a salva viețile oamenilor.
„Vreau să vă mulțumesc din toata inima. Fișa de post nu prevede aceasta, dar o faceți pentru că sunteți oameni cu inimă mare, cu un înalt spirit al responsabilității, cu dragoste de oameni și țară. Vă mulțumesc și mă închin în fața Dvs. pentru aceasta. Ne dați tuturor un exemplu ce înseamnă să fii OM. Oamenii din USMF și instituția Dvs. e printre puținele, ultimele redute ale apărării conștiinței noastre naționale, a patrimoniului material și spiritual, clădit de poporul nostru sute de ani", a spus premierul.
Ion Chicu a declarat că în toate timpurile medicul a fost și a meritat să fie respectat, iar, în prezent, este necesar de trezit conștiința comunității față de statutul și onoarea medicilor în societate. „Nu există nici o cale de prosperare și dezvoltare a țării dacă medicul sau profesorul nu vor avea acea autoritate și acel respect pe care încă ni-l amintim și, în jurul căruia, sperăm să renaștem", a spus Ion Chicu.
În semn de apreciere a contribuției la dezvoltarea învățământului superior medical și farmaceutic, a științei și practicii medicale, pentru aport substanțial în procesul de pregătire profesională a medicilor, Guvernul a conferit astăzi 11 Diplome de Onoare angajaților Universității.
Pe parcursul a 75 de ani de activitate, Universitatea a pregătit peste 42 de mii de medici şi farmaciști, dintre care peste 7000 activează în instituții medicale din străinătate. Actualmente, în cadrul catedrelor universitare, inclusiv a celor clinice amplasate în 88 de clinici şi policlinici moderne, își fac studiile peste 7300 de tineri din Republica Moldova şi din alte 33 de țări ale lumii.
Patrimoniul intelectual și spiritual al Universității este reprezentat de cei circa 1200 de specialiști, inclusiv 8 academicieni și 5 membri corespondenți ai AŞM, membri titulari și de onoare ai academiilor altor state, 172 de doctori habilitaţi și 528 de doctori în științe, 15 Laureați ai Premiului de Stat în domeniul științei și tehnicii.
Foto: Guvern
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Expoziție fotografică dedicată portului popular, inaugurată la Președinție
Prim-ministrul Dorin Recean, la Căușeni: „Vom continua să investim în fiecare localitate, astfel încât cetățenii să simtă sprijinul statului și beneficiile unei Moldove europene”
Președinta Maia Sandu a vizitat orașul Cahul și a felicitat localnicii cu ocazia marcării a 523 de ani de la prima atestare documentară
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Guvernul creează condiții favorabile de activitate pentru antreprenorii din nordul țării: Un parc industrial va activa la Glodeni
Mobilitatea cetățenilor Uniunii Europene pe teritoriul Republicii Moldova va fi facilitată
Cetățenii Republicii Moldova care au muncit în Confederația Elvețiană vor beneficia de pensii
Permisele de conducere emise în Republica Moldova și Irlanda vor fi recunoscute reciproc
Satul Sireți din raionul Străşeni, exemplu de implicare locală în tranziția ecologică, cu investiții pentru salubrizare, climă și împădurire
Un traficant de droguri a primit o sentință mai aspră, după contestația procurorilor PCCOCS
Lucrările pe tronsonul feroviar Prut–Fălciu avansează în ritm susținut. Vladimir Bolea: „În perioada următoare, accentul va fi pus pe lucrările pentru linia cu ecartament european”
ANSA a semnat cu Germania un acord de colaborare în domeniul siguranței alimentare și evaluării riscurilor
Ucraina a fost atacată de un număr record de drone: 728 de „Shahed”-uri lansate într-o singură noapte
Peste 19,9 milioane lei au fost direcționați în 2025 către organizații non-profit și entități religioase prin mecanismul desemnării procentuale
Luna iunie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în vestul Europei
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Curs valutar anunțat de BNM: Euro și dolarul își mențin valorile
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene