
Vicepremierul Olga Cebotari a avut o întrevedere cu reprezentanții mediatorilor și observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”
Chişinău, 3 iun. /MOLDPRES/. Astăzi, conform agendei preventiv stabilite, a avut loc întrevederea dintre viceprim-ministrul în exercițiu Olga Cebotari cu o delegație compusă din reprezentanți ai mediatorilor și observatorilor din cadrul Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană (formatul de negocieri „5+2”), care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.
Delegația mediatorilor și observatorilor a fost condusă de către Reprezentantul Special pentru reglementarea transnistreană al Președinției în exercițiu a OSCE din partea Suediei, Thomas Mayr-Harting.
Întrevederea a servit un bun prilej de a informa partenerii internaționali despre situația actuală în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, subiectele curente de pe agendă, eforturile întreprinse de către partea moldovenească, precum și de a efectua un schimb de viziuni cu privire la perspectivele de promovare a procesului de reglementare transnistreană și de convocare a următoarei runde de negocieri în formatul „5+2”.
S-a evidențiat că interacțiunea la nivelul reprezentanților politici a fost una constantă în anul curent.
Viceprim-ministrul în exercițiu a menționat că pentru Chișinău rămân a fi primordiale:
1. Garantarea respectării drepturilor omului și asigurarea liberei circulații între cele două maluri ale Nistrului.
2. Protecția sănătății populației și combaterea eficientă a COVID-19.
3. Soluționarea problemelor înfruntate de către școlile cu predare în grafie latină, inclusiv cea a asigurării cu sedii proprii și de către fermierii din raionul Dubăsari.
4. Menținerea funcționalității și a productivității în toate formatele de negocieri, inclusiv în CUC și relansarea lucrărilor formatului „5+2”, cu inițierea consultărilor pe marginea parametrilor modelului de reglementare.
Referitor la domeniul drepturilor omului, a fost exprimată îngrijorarea în legătură cu detenția ilegală a unor cetățeni ai Republicii Moldova în regiune și specificată necesitatea restabilirii echitabile a drepturilor acestora, precum și reiterat apelul de a fi rezolvată durabil tema liberei circulații pentru toate categoriile de cetățeni, cu deplasarea nestingherită a oficialilor de pe malul drept ce efectuează vizite cu caracter privat sau trec prin localitățile din regiune.
A fost accentuată înregistrarea unei dinamici pozitive urmare a măsurilor de combatere a COVID-19 și a asistenței variate prin articole medicale și loturi de vaccin oferite de către Chișinău cu titlu de donație beneficiarilor din raioanele de est ale țării.
S-a remarcat indispensabilitatea avansării gradului de realizare a înțelegerilor din pachetul convențional Berlin+, în particular pe dimensiunea asigurării bunei funcționări a instituțiilor de învățământ moldovenești, accesului la terenurile agricole de după traseul Râbnița-Tiraspol, dar și a dezvoltării noilor inițiative ce vin în sprijinul populației: achiziționarea cu suportul donatorilor externi și punerea în circulație a noilor feriboturi pentru a transporta pasagerii și mărfurile peste Nistru, finanțarea lucrărilor de reconstruire capitală a drumului național „Chișinău-Tiraspol-Cuciurgan”, deschiderea unei linii noi de troleibuz pe ruta „Bender-Varnița-Gura Bâcului”.
Referitor la situația din Zona de Securitate, a fost remarcată necesitatea deblocării activității CUC și a înlăturării infrastructurii posturilor unilaterale de control ce încalcă regimul Zonei de Securitate.
A fost reamintit faptul că începând cu 1 septembrie curent, participarea în traficul rutier internațional va fi asigurată doar pentru mijloacele de transport cu plăci naționale și necomerciale de model neutre, iar până la instituirea fazei finale a controlului în comun la frontiera de stat moldo-ucraineană urmează a fi continuate abordările anterior aplicate în privința importurilor de bunuri în regiune, cu monitorizarea minuțioasă a situației.
Nu în ultimul rând, s-a reamintit că, în data de 11 iulie curent, în Republica Moldova se vor desfășura alegerile parlamentare anticipate, urmând a fi asigurată realizarea nediscriminatorie a dreptului electoral al tuturor cetățenilor de pe întreg teritoriul țării și de peste hotare.
A fost exprimată ferma convingere că în prezența unui sprijin constant din partea mediatorilor și observatorilor în formatul „5+2” se va reuși atingerea unor noi rezultate tangibile în măsură să stimuleze dialogul dintre Chișinău și Tiraspol și să avanseze procesul de reglementare transnistreană.
foto: Biroul de reintegrare
Peste 115 milioane de lei vor fi alocate pentru lichidarea consecințelor calamităților naturale din iunie - septembrie 2024
Protejarea limbii găgăuze pe agenda discuțiilor dintre Președinta Maia Sandu și Directorul General UNESCO Audrey Azoulay
Președinta Maia Sandu și-a încheiat vizita de lucru la Paris: Noi pași în parteneriatul moldo-francez
Președinta Maia Sandu, la forumul de afaceri moldo-francez: „Moldova este deschisă pentru afaceri”
Discursul Președintei Maia Sandu la deschiderea Forumului de afaceri Moldova-Franța
Planul de creștere economică pentru Moldova, discutat de premierul Dorin Recean și directorul general al DG ENEST, Gert Jan Koopman
Premierul Dorin Recean a participat la Forumul de afaceri Benelux - Moldova
Pacea în Europa, aderarea Moldovei la Uniunea Europeană și proiectele moldo-franceze – în centrul discuțiilor Președintei Maia Sandu și Președintelui Emmanuel Macron
Declarațiile de presă ale Președintei Maia Sandu la întrevederea cu Președintele francez Emmanuel Macron
USM a inaugurat un spațiu dedicat sprijinirii studenților și angajaților cu copii mici
GALERIE FOTO // Lansarea Centrului Prietenos Familiei la USM
ANSA anunţă un alt focar de pestă porcină. Bilanţul de la începutul anului a ajuns la 31 de focare, dintre care 19 au fost eradicate
Un soldat în termen al Armatei Naționale a decedat subit în cazarmă
Deputatul Alexandr Nesterovschi a fost anunțat în căutare internațională
Mesajul Președintei Maia Sandu de la conferința de presă comună cu Președintele Cehiei, Petr Pavel
UE acordă Ucrainei un ajutor financiar suplimentar de un miliard de euro
Autoritățile lansează lucrezlegal.md, prima platformă online pentru raportarea muncii nedeclarate
GALERIE FOTO // Vizita președintelui ceh Petr Pavel în Republica Moldova
BNM menține rata de bază la 6,50 la sută anual
În Republica Moldova va fi înființat un serviciu public de salubrizare a localităților
Competențele de comunicare în limba română vor fi evaluate standardizat
Descinderi într-o suburbie din municipiul Chișinău
Din 1 aprilie vor fi admise plățile și transferurile în valută străină între persoane fizice în cazul vânzării sau cumpărării unui bun imobil
Geniștii Armatei Naționale au lichidat peste 50 de obiecte explozive în raionul Leova
Președintele ceh, Petr Pavel: „Cehia susține ferm procesul de integrare a Republicii Moldova în UE”