ro
Politică
07 Iulie, 2025 / 15:31
/ Acum 6 ore

Daniel Vodă: „Summitul Moldova – UE a însemnat recunoașterea muncii din ultimii ani și transformarea sprijinului european din cuvinte în acțiuni”

Primul Summit bilateral Republica Moldova – Uniunea Europeană, desfășurat vineri, 4 iulie, la Chișinău, a însemnat recunoașterea muncii din ultimii ani și transformarea sprijinului european din cuvinte în acțiuni. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, care a vorbit într-un interviu pentru ONE TV, despre importanța evenimentului, transmite MOLDPRES.

Daniel Vodă a subliniat că Summitul nu este doar o reuniune de rang înalt, ci un pas concret spre viitorul nostru european. 

„Summitul a însemnat recunoașterea muncii Republicii Moldova din ultimii ani și transformarea sprijinului european din cuvinte în acțiuni”, a spus Daniel Vodă.

Potrivit lui, una dintre temele analizate la eveniment a fost investițiile concrete din partea Uniunii Europene. În acest sens, liderii europeni au anunțat eliberarea primei tranșe de 270 de mln de euro din Planul de creștere pentru Moldova, cu o valoare totală de 1,9 miliarde de euro.

„Prima tranșă de 270 de milioane de euro din planul de creștere al UE vine direct în Moldova. Nu simboluri, ci drumuri locale, proiecte de dezvoltare și sprijin pentru oameni și comunități”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

El a menționat că „UE investește în Moldova pentru că are încredere că suntem serioși, determinați și gata să construim o țară mai bună”.

Printre domeniile strategice cu investiții din partea Uniunii Europene se numără energia, infrastructura, economia, sănătatea și serviciile sociale, securitatea și apărare. Astfel, în acest an va fi finalizată linia de interconectare energetică care ne rupe definitiv de șantajul energetic, 600 km de drumuri regionale vor fi modernizate, oamenii de afaceri și fermierii vor primi finanțare mai multă.

Totodată, sprijinul european continuă în domeniul sănătății și serviciilor sociale, urmând ca două spitale regionale să fie construite la Cahul și Bălți din fonduri europene

În ceea ce privește securitatea și apărarea, Daniel Vodă a afirmat că Moldova va avea radare moderne, echipamente esențiale și sprijin pentru instruire.

„Nu vorbim despre militarizarea țării. Din contra, vorbim despre condiții decente pentru oamenii care apără siguranța noastră și capacitatea Moldovei de a răspunde la amenințări reale”, a explicat Daniel Vodă.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Guvernului a opinat că Summitul a fost și un mesaj clar că Moldova nu este singură în fața amenințărilor externe.

„Anul trecut, Rusia a cheltuit peste 100 de milioane de euro în încercări de fraudare a votului: posturi TV controlate de Moscova, voturi cumpărate, atacuri cibernetice. N-au reușit, pentru că oamenii au fost uniți, iar instituțiile bine pregătite”, a spus Daniel Vodă.

În acest context, oficialul a subliniat importanța scrutinului din toamnă, menționând că alegerea trebuie să fie a moldovenilor, și nu „o alegere manipulată prin acțiuni ostile și bani murdari”.

„Ceea ce vor unii este ca Parlamentul și Guvernul viitor să nu mai fie unul care duce țara în UE, ci unul care întoarce Moldova pe un drum pe care l-am mai văzut în trecut. Această alegere trebuie să fie a moldovenilor – a tuturor oamenilor țării noastre – nu o alegere manipulată prin acțiuni ostile și bani murdari”, a menționat Daniel Vodă.

El a mai adăugat că Summitul de la Chișinău a adus Moldova în centrul atenției internaționale. „Nu mai vorbim dacă vom adera la Uniunea Europeană. Vorbim când și cum. Retorica s-a schimbat. Astăzi, nu mai există nicio țară membră a UE care să spună că Moldova nu are ce căuta acolo”, a spus Daniel Vodă. Potrivit lui, presa internațională a vorbit despre Moldova ca despre un stat serios, credibil și respectat pentru reformele sale, iar direcția în care merge Republica Moldova „este bună”.

„Pentru orice om, indiferent de profesia pe care o are, indiferent de domeniul în care activează, cel mai important este să se simtă respectat. Ori Republica Moldova a primit o dată în plus acest mesaj clar”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Daniel Vodă a menționat că Republica Moldova are prieteni și resurse pentru a transforma țara acum, nu peste zece ani, iar „tot ce trebuie să facem noi este să fim corecți și să oferim putere acestei direcții”.

La Chișinău s-a desfășurat vineri, 4 iulie, primul Summit bilateral Republica Moldova – Uniunea Europeană. Din partea țării noastre, la summit a participat șefa statului, Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu și prim-ministrul Dorin Recean. Din partea Uniunii Europene, au fost prezenți președintele Consiliului European, António Costa, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

La eveniment, liderii Uniunii Europene și cei ai Republicii Moldova, au adoptat o declarație comună în care este remarcat progresul înregistrat de țara noastră în implementarea reformelor și este reconfirmat angajamentul ferm al UE de a sprijini Moldova în calea sa europeană. Totodată, în urma Summitului a fost anunțată debursarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de creștere, iar oficialii europeni au declarat că așteaptă „cât mai rapid posibil” deschiderea tuturor capitolelor de negociere.

Citește și: Liderii europeni reconfirmă sprijinul pentru reforme și deschiderea negocierilor de aderare: „Moldova și UE cooperează mai strâns ca niciodată”