
Deputata Olesea Stamate se retrage din fracțiunea parlamentară a PAS
Deputata Olesea Stamate se retrage din fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Aceasta a anunțat astăzi că își va continua activitatea în calitate de deputat neafiliat. Decizia a fost luată în contextul în care PAS a exclus-o pe Olesea Stamate din formaţiune și i-a solicitat să-și depună mandatul de deputat, după ce aceasta a introdus trei amendamente la Legea amnistiei, care au permis eliberarea din închisoare a unor deținuți extrem de periculoși, transmite MOLDPRES.
Într-o postare pe o rețea de socializare, Olesea Stamate a subliniat că, în ultima perioadă, a analizat acțiunile care au avut legătură cu proiectul de lege privind amnistia, inclusiv amendamentele „care au fost parte a unui proces legislativ separat, coordonat în mod detaliat cu Ministerul Justiției”.
„Așa cum am afirmat și anterior, consider că toate acțiunile mele au fost conforme cu legea și făcute în deplină transparență. Am conștiința împăcată în raport cu mine însămi, cu legea și cu valorile în care cred. Rămân deschisă să ofer explicații complete, documente și informații relevante privind activitatea mea – toate în spiritul transparenței și al responsabilității publice. Având în vedere decizia conducerii PAS de a mă exclude din formațiune și modul în care au evoluat relațiile instituționale în ultimele zile, anunț retragerea mea din fracțiunea parlamentară PAS. Îmi voi continua activitatea în calitate de deputat neafiliat, cu respect față de mandatul încredințat de cetățeni și în deplină conformitate cu principiile statului de drept”, a scris Olesea Stamate.
Potrivit PAS, Olesea Stamate ar fi introdus trei amendamente la Legea amnistiei, votată în 2021, care au permis, într-un final, eliberarea unor deținuți periculoși din închisoare. Astfel, în Legea amnistiei a fost introdusă posibilitatea comutării detenției pe viață la închisoare pentru 30 de ani.
Această modificare a făcut posibilă aplicarea prevederilor Articolului 91 alin. (4) lit. b), care permit liberarea condiționată a celor care au ispășit ⅔ din termen. De asemenea, s-a exclus condiția de a demonstra lipsa riscului de recidivă pentru aplicarea amnistiei față de condamnații pe viață, iar prin amendamentul din noiembrie 2022 s-a introdus posibilitatea comutării detenției pe viață cu închisoarea de 30 de ani.
Deputata Olesea Stamate a fost președintă a Comisiei parlamentare juridice numiri și imunități în perioada 2021-2024. Pe 19 ianuarie 2024, Stamate a declarat că renunță la această funcție.
Consolidarea relațiilor bilaterale, pe agenda discuțiilor dintre Mihai Popșoi și noul însărcinat cu afaceri al SUA în Republica Moldova
Igor Grosu anunță cu cine va face coaliție PAS în viitorul Parlament și dezvăluie detalii despre negocierile cu alte partide
Încă doi cetățeni ai Republicii Moldova, incluși pe lista de sancțiuni a UE
Daniel Vodă atenționează: „Asistăm la o intensificare a tentativelor de manipulare a opiniei publice, în special în mediul online”
CEC: Duminică, va avea loc votarea repetată pentru alegerea primarului comunei Boldurești, raionul Nisporeni
Ambasadorul Victor Chirilă, la Forumul Economic de la Vatra Dornei: „Republica Moldova devine o piață tot mai atractivă pentru investiții, în contextul apropierii de UE”
Executivul ajustează comunicarea publică în perioada electorală
Daniel Vodă, după protestul de la Guvern: „În timp ce unii se agită, Executivul investește și continuă munca pentru cetățeni”
Sancțiuni UE pentru persoane și companii din Moldova // Daniel Vodă: „Chișinăul acționează alături de Bruxelles pentru a apăra alegerile și instituțiile democratice”
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova