
Premierul Dorin Recean oferă detalii despre acordul pe care îl va semna la Chișinău cu Marta Kos, comisar UE
Planul de Creștere Economică pentru Republica Moldova reprezintă cel mai mare pachet financiar destinat vreodată țării noastre. Acordul pentru implementarea planului va fi semna vineri, 9 mai, la Chișinău de premierul Dorin Recean și comisara Uniunii Europene pentru extindere, Marta Kos. Șeful Guvernului a oferit mai multe detalii despre acest document în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune Moldova 1, comunică MOLDPRES.
Mijloacele financiare în valoare de 1,9 miliarde de euro, prevăzute în Planul de Creștere, au fost puse la dispoziția Republicii Moldova pentru a construi o viață prosperă acasă, a precizat Recean.
„Este important să atenționăm că niciodată nu am avut atâtea mijloace financiare pentru investiții în drumurile noastre, în școlile noastre, în grădinițe, în spitale, în infrastructura locală, în mediul de afaceri, în agricultură. Este vorba despre 1,9 miliarde de euro care au fost puși la dispoziția Republicii Moldova de către prieteni noștri, de către Uniunea Europeană și statele membre pentru ca noi să ne construim viața aici, acasă”, a declarat Dorin Recean.
Premierul a subliniat că finanțarea este oferită în condiții avantajoase, iar banii europeni vor fi folosiți pentru dezvoltarea Republicii Moldova.
„Din acest pachet de 1,9 miliarde de lei, 400 de milioane sunt finanțări gratuite, adică granturi și alte 1,5 miliarde de lei sunt împrumuturi. Avem o perioadă de grație de 10 ani, deci pe parcursul primilor 10 ani noi nu trebuie să întoarcem ratele. Perioada totală a creditului este 40 de ani, deci noi avem 40 de ani să utilizăm aceste credite și să ne dezvoltăm și să putem să le întoarcem. Ratele dobânzilor sunt foarte și foarte mici. Sunt condiții foarte avantajoase pentru Republica Moldova să utilizeze aceste bani pentru dezvoltare”, a specificat Recean.
Cel mai important beneficiu din implementarea acestui plan, potrivit lui Recean, este dezvoltarea localităților, infrastructurii, resursele financiare fiind folosite pentru investiții și nu pentru lux.
„Nu vom face politică pe datorie, dar vom investi aceste bani în multiple proiecte, în 35 de școli model, în spitalele regionale, în sute de kilometri de drumuri. Noi vom putea să utilizăm acești bani și să ne construim viața astăzi. Noi nu mai putem să așteptăm 50-100 de ani ca să ne dezvoltăm. Ce vor oamenii noștri? Oamenii noștri vor drumuri bune. Oamenii noștri vor ca să aibă platforme industriale unde să se creeze locuri de muncă bine plătite. Oamenii noștri vor ca grădinițele, școlile să fie bine dotate. Iată, din acești bani, acum noi avem posibilitatea să facem aceste investiții și le vom face”, a mai spus Recean.
Planul pentru Creștere economică a Republicii Moldova a fost anunțat în octombrie 2024 de președinta Comisiei Europene ursula von der Leyen. Documentul a primit sprijinul politic al Parlamentului European.
În ședința din 7 mai, Guvernul a aprobat Agenda de reforme care stă la baza „Planului de creștere al Republicii Moldova” și care va oferi acces la sprijinul financiar de 1,9 miliarde de euro din partea Uniunii Europene. Potrivit autorităților de la Chișinău, agenda de reforme și investițiile vor duce la o economie robustă, la salarii mai mari și la o calitate mai înaltă a vieții.
Autoritățile estimează că implementarea acestui plan va genera o creștere economică de minimum 5% anual. Totodată, Planul de Creștere Economică va contribui la pregătirea Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană și pentru asimilarea fondurilor de preaderare, care vor fi bugetate în noul ciclu financiar european 2028-2034.
Mâine, 9 mai, începând cu ora 09:00, premierul Dorin Recean și comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, vor semna la Casa Guvernului Acordul pentru Planul de creștere al Republicii Moldova.
Ministra Daniella Misail-Nichitin: „Muncim împreună pentru a asigura o bună desfășurare a alegerilor parlamentare din toamnă”
Șefa statului a felicitat locuitorii din UTA Găgăuzia cu sărbătoarea Hederlez: „Tradițiile comunității găgăuze fac parte din bogăția patrimoniului cultural al țării noastre”
CEC: Alegătorii pot solicita votarea cu urna mobilă la alegerile locale noi din 18 mai
Partidele politice pot opera până pe 8 mai modificări în listele pentru alegerile locale noi
Cum au votat alegătorii din Republica Moldova la scrutinul prezidențial din România
Deputații s-au întrunit luna trecută în cinci ședințe plenare
Alegeri prezidențiale în România // George Simion și Nicușor Dan intră în turul al doilea
Secțiile de vot s-au închis. Circa 91 000 de moldoveni cu cetățenie română au participat la alegerile prezidențiale din România
Alegeri prezidențiale în România. Până la ora 18.00, peste 80 000 de moldoveni cu cetățenie română s-au prezentat la urnele de vot
Cardinalul american Robert Prevost, ales papă
Republica Moldova și România vor coopera pentru realizarea unei arhive vizuale comune
Fum alb la Vatican. A fost ales noul papa
Ministerul Energiei propune majorarea până la 10 kW a plafonului individual de capacitate pentru prosumatori
Încă un condamnat pe viață, eliberat din detenție, a fost întors în penitenciar
Începe evaluarea procurorilor. 88 de procurori au fost notificați
Un judecător de la Curtea de Apel Centru a picat evaluarea externă
Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi proiectat la Chișinău, de Ziua Regalității
Lucian Blaga, evocat la Chișinău într-o expoziție aniversară organizată de Biblioteca Națională
Noi demersuri pentru susținerea educației de calitate. MEC și DRRM au semnat un Acord de parteneriat
Agenții economici care vor depune contestații în cadrul achizițiilor publice vor trebui să achite o taxă de stat
Un bărbat, care a înșelat peste 30 de persoane, a fost trimis pe banca acuzaților
Câteva instituții de stat vor fi reorganizate. Lilia Dabija: „Inițiativa va aduce mai multă eficiență”
Locuitorii din satele unde nu sunt bancomate vor putea să retragă numerar de pe cardul bancar direct în magazine
Structurile MAI, mobilizate pentru a asigura ordinea publică de 9 mai. Cetățenii sunt atenționați să evite simbolurile care incită la război
CEC a acreditat observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor locale noi