
Ministerul Energiei propune majorarea până la 10 kW a plafonului individual de capacitate pentru prosumatori
Mărimea plafoanelor individuale de capacitate pentru prosumatori și alte modificări ale mecanismului de sprijin „facturare netă” pentru producătorii mici de energie regenerabilă au fost discutate miercuri în cadrul unei ședințe consultative cu reprezentanții întreprinderilor de furnizare și distribuție a energiei electrice, asociațiilor de profil și alți jucători din domeniu, comunică MOLDPRES.
În urma ultimei runde de consultări publice s-a propus stabilirea unui plafon individual de 10 kW pentru prosumatorii casnici de energie regenerabilă, ceea ce reprezintă o majorare semnificativă față de plafonul actual.
În prezent, gospodăriile casnice care își instalează pompe de căldură după instalarea și conectarea panourilor fotovoltaice trebuie să demonstreze timp de un an că au un consum mai mare decât cel inițial pentru a-și putea mări capacitatea centralei fotovoltaice. În baza noilor reguli, se dorește promovarea electrificării în sectorul încălzirii și a transportului, astfel se flexibilizează aceste oportunități prin majorarea acestui plafon și stabilirea acestuia la 10 kW. De regulă, o casă în mediu are nevoie de 3.5 kW pentru acoperirea consumului de energie electrică și în jur de 7kW în cazul instalării unei pompe de căldură. Respectiv, modificările acordă suficientă rezervă pentru acoperirea consumului propriu, chiar având pompe de căldură sau mașini electrice.
Plafonul individual de capacitate a fost introdus odată cu trecerea de la mecanismul de sprijin „contorizare netă”, care și-a atins obiectivele de politici, la „facturare netă”, în anul 2024. Motivul a fost că un mecanism gândit să acopere strict consumul propriu al respectivului beneficiar era utilizat în scopuri comerciale, însă mulți dintre beneficiari și-au supradimensionat instalațiile fotovoltaice și vindeau surplusul de energie. În plus, ceilalți consumatori subvenționau utilizarea gratuită de către aceștia a rețelei electrice de distribuție în calitate de „acumulator”, pe lângă investițiile aditionale efectuare de operatorii de distribuție și socializarea acestora în rândul consumatorilor, deoarece legislația permitea livrarea în rețea a energiei electrice produse vara și consumul acesteia pe timp de iarnă.
După un an, puterea medie instalată a centralelor fotovoltaice ale beneficiarilor mecanismului de „facturare netă” a scăzut comparativ cu puterea medie instalată a beneficiarilor mecanismului „contorizare netă” cu 42% la persoane fizice și 12% la persoane juridice.
În urma modificărilor propuse, beneficiarii mecanismului de facturare netă vor avea posibilitatea să primească avize de racordare fără a fi restricționați de cotele de capacitate și vor avea mai multă flexibilitate, eliminându-se plafonul de capacitate individual aplicat la unul plafon fix, ceea ce va stimula dezvoltarea proiectelor de energie regenerabilă, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru instituțiile publice și sectorul privat. Aceasta va permite o distribuire mai echitabilă a capacităților, iar sistemul de energie regenerabilă va deveni mai accesibil pentru o gamă largă de beneficiari, inclusiv pentru gospodării și micile afaceri.
„Odată cu creșterea utilizării surselor de energie regenerabilă, care sunt mai ieftine pe termen lung, costurile de energie electrică vor scădea, ceea ce vor beneficia nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mici și mijlocii. Aceasta va duce la o reducere a poverii financiare pentru gospodării și va contribui la creșterea puterii de cumpărare a cetățenilor, sprijinind în același timp dezvoltarea economică a comunităților locale”, a declarat Secretara de stat Carolina Novac.
De menționat că modificările propuse de Minister vor include în mecanismul facturare netă și biogazul și centralele eoliene.
Promovarea surselor de energie regenerabilă prin acest mecanism va crea noi locuri de muncă în sectorul de instalare și mentenanță a sistemelor fotovoltaice și a altor tehnologii de energie verde, ceea ce va contribui la reducerea șomajului și va sprijini integrarea socială a persoanelor din zonele rurale sau defavorizate.
Peste 130 de mii de vizitatori au descoperit cultura, tradițiile și inovațiile țării noastre, prezentate la Expoziția Mondială de la Osaka
Daniel Vodă, despre găzduirea Congresului Mondial al Viei și Vinului: „O recunoaștere internațională a curajului și muncii vinificatorilor noștri”
În R. Moldova va activa un Centru pentru servicii de informații fluviale
Documentul Unic de Program 2025–2027// Aproximativ 100 de proiecte de dezvoltare urbană vor fi finanţate de stat #MoldovaPoate
Aeroportul Mărculești va fi transformat în hub pentru pasageri și marfă
Orașul Bălți va avea un sistem modern de distribuție a energiei termice și apei calde, finanțat de BERD
Şeful ASD, Sergiu Bejan: „De la șantierele din nord până la drumurile din sud, mii de cetățeni și comunități vor beneficia direct de proiecte finanțate din bugetul de stat"
Un nou focar de pestă porcină, depistat în nordul ţării. Raioanele Drochia și Rîșcani, plasate în carantină
Ministrul Energiei a anunțat cum va fi acoperit în continuare necesarul de energie electrică
Incendiul de la depozitul de mobilă din Botanica a fost stins. Un tren cu apă și 112 pompieri, implicați în lupta cu flăcările
Mihai Popșoi s-a întâlnit cu moldovenii din sudul Italiei: „În cel mai scurt timp, va fi semnat noul Acord privind conversiunea permiselor de conducere”
Restricții de circulație pe strada Hristo Botev din capitală
Președintele Zelenski numește un nou comandant-șef al forțelor terestre ucrainene
Accident tragic la Strășeni. O femeie a decedat, după ce a fost lovită de un automobil condus de un tânăr de 18 ani fără permis
Direcția Cooperare Polițienească Internațională a IGP a primit confirmarea privind reținerea fostului șef SIS, Vitalie Pîrlog
Cetățeni români din zona de conflict armat din Orientul Apropiat au fost repatriați în România
R. Moldova va avea o Strategie pentru Sisteme de Transport Inteligente
GALERIE FOTO // Republica Moldova, calea spre afirmare: 35 de ani în obiectivul MOLDPRES
Ultimul examen din sesiunea de bacalaureat. 468 de candidați susțin proba la limba maternă
Șeful IGP: Autoritățile așteaptă confirmarea oficială a reținerii fostului șef SIS, Vitalie Pîrlog
Euro și dolarul își continuă aprecierea
SUA: Trump va decide asupra intervenției în Iran „în următoarele două săptămâni”
AIS „Moldpres” marchează 35 de ani de activitate. Directorul Vitalie Hadei: „Rămânem o sursă de încredere și un model de profesionalism pe piața media”
Ucraina // Odesa, atacată cu drone: un bloc de locuințe a fst cuprins de flăcări
Șefa statului a avut o întâlnire cu autoritățile publice locale și cele raionale din Cimișlia