
R. Moldova va emite pașapoarte și documente de călătorie adaptate la standardele europene de securitate
Autoritățile din Republica Moldova vor emite, începând cu anul 2026, pașapoarte și documente de călătorie moderne, adaptate la standardele europene de securitate. Un proiect de modificare a Legii privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte a fost votat de Parlament în prima lectură, comunică MOLDPRES.
Noile acte de călătorie vor respecta cerințele tehnice prevăzute de Organizația Internațională a Aviației Civile și reglementările Uniunii Europene, fiind dotate cu elemente biometrice avansate și coduri de identificare unificate. Prin integrarea tehnologiilor moderne de identificare, acestea vor oferi un nivel sporit de securitate asupra datelor personale ale beneficiarilor și vor preveni tentativele de falsificare.
Potrivit inițiativei legislative, o parte din informațiile din actele de călătorie vor fi în trei limbi: română, engleză și franceză, ceea ce va permite recunoașterea lor la nivel internațional. Totodată, pe lângă datele personale, actele de identitate vor conține şi semnătura olografă care se va aplica de la vârsta de 14 ani. De asemenea, vor fi incluse şi datele biometrice ale titularului, precum imaginea facială și amprentele digitale. Excepție vor face copiii cu vârsta până la 12 ani şi persoanele pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibilă.
În proiect sunt specificate şi termenele de valabilitate ale pașapoartelor, în funcție de vârsta titularului și de statutul acestora. Documentele de călătorie pentru apatrizi, refugiați sau beneficiari de protecție umanitară vor avea valabilitatea de la 3 la 10 ani. În cazul în care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibilă temporar, pașaportul şi documentul de călătorie va avea termenul de valabilitate un an.
Agenția Servicii Publice va emite majoritatea actelor de identitate, cu excepția pașaportului diplomatic şi a celui de serviciu, care vor fi eliberate de către Ministerul Afacerilor Externe. Iar actele de identitate pentru apatrizi, refugiați și beneficiari de protecție umanitară vor fi eliberate de către Inspectoratul General pentru Migrație al MAI.
Pașaportul va fi eliberat cetățenilor Republicii Moldova, iar documentele de călătorie vor fi eliberate persoanelor cărora li s-a recunoscut statutul de apatrid sau de refugiat, precum şi persoanelor cărora li s-a acordat protecție umanitară în conformitate cu actele normative privind migrația şi azilul.
Proiectul de lege, elaborat de Agenția Servicii Publice în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, urmează a fi examinat de Parlament în a doua lectură.
Ministra Daniella Misail-Nichitin: „Muncim împreună pentru a asigura o bună desfășurare a alegerilor parlamentare din toamnă”
Șefa statului a felicitat locuitorii din UTA Găgăuzia cu sărbătoarea Hederlez: „Tradițiile comunității găgăuze fac parte din bogăția patrimoniului cultural al țării noastre”
CEC: Alegătorii pot solicita votarea cu urna mobilă la alegerile locale noi din 18 mai
Partidele politice pot opera până pe 8 mai modificări în listele pentru alegerile locale noi
Cum au votat alegătorii din Republica Moldova la scrutinul prezidențial din România
Deputații s-au întrunit luna trecută în cinci ședințe plenare
Alegeri prezidențiale în România // George Simion și Nicușor Dan intră în turul al doilea
Secțiile de vot s-au închis. Circa 91 000 de moldoveni cu cetățenie română au participat la alegerile prezidențiale din România
Alegeri prezidențiale în România. Până la ora 18.00, peste 80 000 de moldoveni cu cetățenie română s-au prezentat la urnele de vot
Cardinalul american Robert Prevost, ales papă
Republica Moldova și România vor coopera pentru realizarea unei arhive vizuale comune
Fum alb la Vatican. A fost ales noul papa
Ministerul Energiei propune majorarea până la 10 kW a plafonului individual de capacitate pentru prosumatori
Încă un condamnat pe viață, eliberat din detenție, a fost întors în penitenciar
Începe evaluarea procurorilor. 88 de procurori au fost notificați
Un judecător de la Curtea de Apel Centru a picat evaluarea externă
Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi proiectat la Chișinău, de Ziua Regalității
Lucian Blaga, evocat la Chișinău într-o expoziție aniversară organizată de Biblioteca Națională
Noi demersuri pentru susținerea educației de calitate. MEC și DRRM au semnat un Acord de parteneriat
Agenții economici care vor depune contestații în cadrul achizițiilor publice vor trebui să achite o taxă de stat
Un bărbat, care a înșelat peste 30 de persoane, a fost trimis pe banca acuzaților
Câteva instituții de stat vor fi reorganizate. Lilia Dabija: „Inițiativa va aduce mai multă eficiență”
Locuitorii din satele unde nu sunt bancomate vor putea să retragă numerar de pe cardul bancar direct în magazine
Structurile MAI, mobilizate pentru a asigura ordinea publică de 9 mai. Cetățenii sunt atenționați să evite simbolurile care incită la război
CEC a acreditat observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor locale noi