ro
Politică
01 Mai, 2025 / 02:13
/ 13 Martie, 2025

Șefa statului îndeamnă cetățenii să se alăture Programului național de împădurire

Președinta Maia Sandu a venit cu un îndemn către cetățeni să se alăture Programului național de împădurire și să facă parte din „Generația Pădurii”, comunică MOLDPRES.

Într-un mesaj publicat pe pagina sa, șefa statului a precizat că oricine poate contribui la crearea noilor păduri.

„Începând cu 15 martie, dăm start campaniei naționale de împădurire din această primăvară. Vă îndemn să continuăm să facem parte din #GenerațiaPădurii și să ne alăturăm și în acest an Programului național de împădurire. Cu toții ne dorim un sol mai sănătos, ape mai curate și o țară mai rezistentă în fața schimbărilor climatice. De aceea, este important să plantăm cât mai mulți copaci în toată țara. În săptămânile următoare, vom planta aproximativ 8 milioane de puieți pe o suprafață de 3.500 de hectare. Oricine poate contribui la crearea noilor păduri – vă îndemn să contactați responsabilii locali și să alegeți una dintre cele peste 120 de locații disponibile”, a spus Președinta.

Potrivit Ministerului Mediului, în această primăvară, Republica Moldova va împăduri 3.500 de hectare de terenuri, prin plantarea a peste opt milioane de puieți. De asemenea, pe parcursul anului 2025, se preconizează plantarea a cel puțin 7.000 de hectare de pădure, similar cu obiectivele stabilite pentru anul 2024.

Pe 15 martie, la Geamăna, Anenii Noi, vor fi plantate peste 30 de hectare de pădure. Totodată, vor fi disponibile peste 120 de locații din întreaga țară, unde se va putea planta.

Autoritățile anunță că, în următorii zece ani, suprafețele împădurite vor fi extinse cu circa 150 mii de hectare, atât pe terenuri noi, cât și pe terenuri forestiere puternic degradate, proprietate publică sau, în premieră, pe terenuri proprietate privată. Aceste prevederi se conțin în Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor 2023-2032, propus și inițiat de președintele Maia Sandu.

În prezent, rata de împădurire în Republica Moldova este de doar 11%, în timp ce media Uniunii Europene depășește 35%.