ro
Societate
19 Iulie, 2025 / 09:24
/ Acum 14 ore

Acces facilitat la studii superioare în Republica Moldova pentru tineri refugiați din Ucraina

Facilitarea accesului tinerilor refugiați din Ucraina la studii superioare în Republica Moldova a fost discutată astăzi la o ședință organizată de Ministerul Educației și Cercetării, informează MOLDPRES.

La discuții au participat atât tineri refugiați, cât și reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior, ai Inspectoratului General pentru Migrație din cadrul MAI, precum și ai organizațiilor partenere: Female Support Force, Congresul Național al Ucrainenilor din Republica Moldova, UNHCR, UNICEF și People in Need.

Tinerii au avut posibilitatea să se informeze din prima sursă despre ofertele educaționale ale instituțiilor și să adreseze întrebări privind admiterea. Astfel, au fost analizate aspecte legate de procesul de admitere, inclusiv condițiile și actele necesare pentru înscriere, procedura de echivalare a diplomelor de studii, facilitățile acordate refugiaților și condițiile de studii oferite de universități.

Participanții au discutat și despre măsura adoptată recent care permite tinerilor refugiați din Ucraina, admiși la studii în regim cu taxă, să achite același tarif de școlarizare ca și cetățenii Republicii Moldova – o decizie menită să sprijine accesul echitabil la educație superioară.

Ivan Duminica, șeful Serviciului politici în domeniul relațiilor interetnice din cadrul MEC, a declarat că facilitarea accesului la studii superioare pentru tinerii refugiați este nu doar un act de solidaritate, ci și un angajament ferm al Republicii Moldova de a promova incluziunea socială prin educație.

„Ne bucură interesul sporit al refugiaților, dar și deschiderea manifestată de instituțiile de învățământ superior din țară”, a menționat Ivan Duminica.

În anul academic 2024-2025, 211 tineri din Ucraina – sau înmatriculați în calitate de studenți străini – studiază în universitățile din Republica Moldova, la ciclurile licență și masterat, relevă datele MEC. Aceștia au optat pentru domenii cu o cerere ridicată pe piața muncii, precum limbi străine, business și administrare, contabilitate și finanțe, științe umaniste, psihologie, pedagogie și medicină.