ro
Societate
10 Iulie, 2025 / 19:02
/ Acum 8 ore

Agricultorii sunt îndemnați să respecte regulile de securitate antiincendiară în perioada de recoltare a cerealelor

În perioada de recoltare a cerealelor, pompierii și salvatorii îndeamnă cetățenii, în special lucrătorii din sectorul agricol, să respecte cu strictețe regulile de securitate pentru a evita izbucnirea incendiilor și altor situații de urgență, care pot pune în pericol vieți omenești, bunuri materiale și mediul înconjurător, informează MOLDPRES.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) desfășoară acțiuni de informare și prevenire, menite să crească gradul de conștientizare în rândul cetățenilor și agricultorilor cu privire la riscurile majore asociate perioadei de seceriș. Astfel, pompierii discută cu agricultorii și cu membrii comunității despre cele mai frecvente cauze ale izbucnirii incendiilor în timpul recoltării, subliniind impactul devastator pe care un incident de acest tip îl poate avea asupra recoltelor, infrastructurii agricole și chiar asupra vieții oamenilor.

„Experiența anilor anteriori arată că multe dintre incendiile care au devastat hectare întregi de terenuri cultivate cu cereale au fost cauzate de neglijență, în special prin fumatul în apropierea lanurilor. O țigară aruncată pe marginea drumului, în iarba uscată sau în apropierea culturilor agricole, poate duce la izbucnirea unui incendiu care se propagă rapid și afectează suprafețe extinse”, a anunțat IGSU.

În acest context, pompierii și salvatorii recomandă utilizarea exclusivă a tehnicii agricole care a fost supusă testării și corespunde cerințelor tehnice.

„Specialiștii recomandă alimentarea tehnicii cu carburanți și lubrifianți doar în punctele special amenajate, în afara lanurilor și la distanțe mai mari de 100 de metri de acestea. Totodată, se interzice transportul de lichide inflamabile în recipiente deschise și a alimentării utilajelor în apropierea terenurilor agricole. Agricultorii sunt îndemnați să divizeze masivele în sectoare de cel mult 30 de hectare, delimitate prin fâșii cosite cu o lățime de minimum 6 metri și fâșii arate de minimum 4 metri, complet eliberate de paie și resturi vegetale”, a comunicat IGSU.

De asemenea, fumatul și utilizarea focului deschis pentru distrugerea resturilor vegetale sunt strict interzise.

„Avertizăm că incendiile de vegetație se pot răspândi rapid pe suprafețe extinse, mai ales în condiții de secetă și temperaturi ridicate. În acest sens, îndemnăm oamenii să nu dea foc vegetației uscate și gunoiului menajer și să nu arunce țigări sau alte obiecte aprinse în zone cu iarbă uscată sau pe marginea drumului. De asemenea, este important să monitorizăm copiii și să le interzicem jocul cu focul”, a explicat IGSU.

Conform datelor statistice, de la începutul perioadei de recoltare a cerealelor și culturilor tehnice au fost înregistrate 19 cazuri de ardere a lanurilor de culturi cerealiere, dintre care 15 au izbucnit în sudul țării – 79%. Ca rezultat a fost afectată o suprafața de 114,75 ha de culturi cerealiere. La fel, în urma unui incendiu izbucnit în procesul de recoltare a rapiței, o combină agricolă a fost complet distrusă de flăcări.

Comparativ cu anul 2024, în aceeași perioadă au fost raportate 22 cazuri de incendii în terenuri agricole, cu o suprafață afectată de 112,94 hectare.