
Agricultorii sunt îndemnați să respecte regulile de securitate antiincendiară în perioada de recoltare a cerealelor
În perioada de recoltare a cerealelor, pompierii și salvatorii îndeamnă cetățenii, în special lucrătorii din sectorul agricol, să respecte cu strictețe regulile de securitate pentru a evita izbucnirea incendiilor și altor situații de urgență, care pot pune în pericol vieți omenești, bunuri materiale și mediul înconjurător, informează MOLDPRES.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) desfășoară acțiuni de informare și prevenire, menite să crească gradul de conștientizare în rândul cetățenilor și agricultorilor cu privire la riscurile majore asociate perioadei de seceriș. Astfel, pompierii discută cu agricultorii și cu membrii comunității despre cele mai frecvente cauze ale izbucnirii incendiilor în timpul recoltării, subliniind impactul devastator pe care un incident de acest tip îl poate avea asupra recoltelor, infrastructurii agricole și chiar asupra vieții oamenilor.
„Experiența anilor anteriori arată că multe dintre incendiile care au devastat hectare întregi de terenuri cultivate cu cereale au fost cauzate de neglijență, în special prin fumatul în apropierea lanurilor. O țigară aruncată pe marginea drumului, în iarba uscată sau în apropierea culturilor agricole, poate duce la izbucnirea unui incendiu care se propagă rapid și afectează suprafețe extinse”, a anunțat IGSU.
În acest context, pompierii și salvatorii recomandă utilizarea exclusivă a tehnicii agricole care a fost supusă testării și corespunde cerințelor tehnice.
„Specialiștii recomandă alimentarea tehnicii cu carburanți și lubrifianți doar în punctele special amenajate, în afara lanurilor și la distanțe mai mari de 100 de metri de acestea. Totodată, se interzice transportul de lichide inflamabile în recipiente deschise și a alimentării utilajelor în apropierea terenurilor agricole. Agricultorii sunt îndemnați să divizeze masivele în sectoare de cel mult 30 de hectare, delimitate prin fâșii cosite cu o lățime de minimum 6 metri și fâșii arate de minimum 4 metri, complet eliberate de paie și resturi vegetale”, a comunicat IGSU.
De asemenea, fumatul și utilizarea focului deschis pentru distrugerea resturilor vegetale sunt strict interzise.
„Avertizăm că incendiile de vegetație se pot răspândi rapid pe suprafețe extinse, mai ales în condiții de secetă și temperaturi ridicate. În acest sens, îndemnăm oamenii să nu dea foc vegetației uscate și gunoiului menajer și să nu arunce țigări sau alte obiecte aprinse în zone cu iarbă uscată sau pe marginea drumului. De asemenea, este important să monitorizăm copiii și să le interzicem jocul cu focul”, a explicat IGSU.
Conform datelor statistice, de la începutul perioadei de recoltare a cerealelor și culturilor tehnice au fost înregistrate 19 cazuri de ardere a lanurilor de culturi cerealiere, dintre care 15 au izbucnit în sudul țării – 79%. Ca rezultat a fost afectată o suprafața de 114,75 ha de culturi cerealiere. La fel, în urma unui incendiu izbucnit în procesul de recoltare a rapiței, o combină agricolă a fost complet distrusă de flăcări.
Comparativ cu anul 2024, în aceeași perioadă au fost raportate 22 cazuri de incendii în terenuri agricole, cu o suprafață afectată de 112,94 hectare.
Reguli mai stricte pentru deținătorii de arme. Modificările adoptate de Parlament
Contractul de finanțare a lucrărilor de construcție a spitalului de la Cahul, ratificat de Parlament. Nemerenco: „Este unul dintre cele mai complexe proiecte”
Publicitatea de stat va fi reglementată de o nouă lege
Guvernul îndeamnă tinerii să rămână să activeze acasă. Daniel Vodă: „Moldova are specialiști bine pregătiți în diverse domenii”
Circa 900 de copii și 50 de profesori au participat deja la Programul educațional „Excursia europeană”, organizat de Guvern
VIDEO // Campanie lansată de MMPS. Tinerii vor beneficia de formare și orientare profesională pentru a facilita angajarea în câmpul muncii
Republica Moldova reglementează voluntariatul
Cod galben de pericol de incendiu pe întreg teritoriul Republicii Moldova, până pe 17 iulie
Copiii din Moldova vor primi mai ușor pensia de întreținere de la părinții plecați peste hotare
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a discutat la Bruxelles ultimele evoluții ale agendei europene cu reprezentanții Estoniei și Suediei
Premierul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din Taraclia, Căușeni: „Am discutat despre sprijinul Guvernului pentru fermieri.”
Procedurile de evaluare a performanțelor judecătorilor și procurorilor au fost uniformizate
Model de agricultură performantă la Căușeni: Frații Bocancea administrează o gospodărie adaptată schimbărilor climatice
Votat: Ridicarea vehiculelor va fi permisă doar în anumite condiții
Vreme stabil călduroasă, fără precipitaţii, anunţă pentru vineri meteorologii
Moldova modernizează cadrul legal pentru securitate și combaterea dezinformării
Bunurile și banii confiscați, proveniți din activități infracționale, vor fi utilizați în scopuri sociale sau de interes public
Republica Moldova va avea un sistem național de gestionare a crizelor
Filmele moldovenești vor primi finanțare printr-un fond dedicat
Germania oferă sprijin militar Republicii Moldova printr-un nou acord de cooperare
Condițiile pentru obținerea apartamentelor destinate participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl vor fi extinse
85 de sate vor beneficia de apă sigură. Moldova accelerează investițiile în infrastructură de bază
Parlamentul a operat modificări la Codul serviciilor media audiovizuale
PAS răspunde acuzațiilor BCS după protestul din fața Parlamentului: „Avem progrese reale”
Banca Mondială acordă R. Moldova sprijin financiar pentru susținerea oportunităților economice și a tranziției climatice