
Două comune din raionul Cahul investesc în sisteme moderne de colectare a deșeurilor
Două comune din raionul Cahul, Manta și Pelinei, fac pași concreți spre un mediu mai curat și servicii publice moderne de salubrizare, grație sprijinului oferit de Ministerul Mediului prin Fondul Național pentru Mediu. Localităţile au fost vizitate ieri de secretarul de stat Gheorghe Hajder, pentru a monitoriza cele două localități, parte a 149 de comunități din țară care beneficiază de finanțare pentru proiecte de gestionare a deșeurilor, transmite MOLDPRES.
Potrivit Ministerului Mediului, comuna Manta, care include satul Pașcani, va beneficia de un proiect în valoare de peste 2,19 milioane de lei.
„Acesta prevede achiziționarea a 800 de tomberoane pentru sticlă; 800 de tomberoane pentru plastic și metal; o presă pentru balotarea plasticului; o zdrobitoare pentru sticlă; un tractor multifuncțional, dotat cu echipamente pentru colectarea și transportul deșeurilor. Aceste echipamente vor permite colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile și vor contribui la crearea unui sistem local eficient și durabil de gestionare a deșeurilor”, explică autoritatea de mediu.
Comuna Pelinei va primi o finanțare de 706.000 lei, destinată achiziționării a 1.400 de tomberoane individuale, distribuite către gospodării, instituții publice și agenți economici.
„Scopul constă în implementarea colectării separate a deșeurilor menajere, o măsură care va reduce numărul gunoiștilor neautorizate; îmbunătăți protecția mediului; încuraja responsabilitatea civică a locuitorilor”, indică sursa citată.
Modernizarea serviciilor de salubrizare face parte dintr-un efort național de dezvoltare durabilă, iar Ministerul Mediului consideră extinderea infrastructurii de gestionare a deșeurilor o prioritate strategică.
„Astfel de proiecte au un impact direct asupra calității vieții cetățenilor și reprezintă un pas concret spre un viitor verde, responsabil și european. Prin acest sprijin, raioanele sudice, inclusiv Cahul, se aliniază tot mai mult standardelor europene în domeniul protecției mediului și devin exemple de bună practică în gestionarea deșeurilor”, a declarat Gheorghe Hajder.
Gestionarea deșeurilor reprezintă una dintre cele mai mari provocări de mediu în Republica Moldova, dar și un domeniu-cheie în procesul de apropiere de standardele Uniunii Europene. În ultimii ani, autoritățile naționale, în parteneriat cu administrațiile locale și cu sprijinul partenerilor externi, au inițiat reforme importante pentru a transforma un sector dominat de practici nesustenabile într-un sistem eficient, modern și ecologic.
Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană implică alinierea totală la legislația UE în domeniul deșeurilor, inclusiv atingerea unor ținte ambițioase de reciclare: 50% din deșeurile municipale reciclate până în 2030, 70% din deșeurile de ambalaje recuperate sau reciclate, interzicerea depozitării deșeurilor biodegradabile fără pretratare. De asemenea, autoritățile promit accelerarea investițiilor în infrastructură, parteneriate public-private și implicarea societății civile în educarea cetățenilor și monitorizarea progreselor.
MAE a emis o alertă de călătorie pentru Bulgaria
Agenții imobiliari vor avea nevoie de certificat de competență profesională și vor fi obligați să încheie contracte cu clienții
Președinta Maia Sandu invită diaspora din Italia la întâlniri directe în cinci orașe italiene
Municipiul Bălți va beneficia de 22 de autobuze donate de municipiul Reșița din România
Participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl vor primi din 1 august alocații mai mari
Localitățile din Moldova vor avea un sistem modern de colectare și gestionare a deșeurilor
Un bărbat va fi judecat după ce acum 29 de a ucis în bătaie o minoră
Un agent de pază, condamnat la trei ani de închisoare pentru agresarea unui bărbat
Noi reguli pentru folosirea apei subterane și gestionarea deșeurilor, adoptate de Parlament
Stabilizarea regională aduce ieftiniri la carburanți în R. Moldova
Donald Trump spune că este dezamăgit de Putin după ultima convorbire telefonică
GALERIE FOTO // Premianții Bacalaureatului 2025 - recunoaștere pentru excelență
INTERVIU MOLDPRES // Paun Rohovei, ambasadorul Ucrainei: „Summitul R. Moldova–UE transmite un semnal clar - Chișinăul rămâne ferm pe drumul integrării europene”
Numărul deceselor în accidente rutiere, la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu
Prejudiciu de peste 11 mln de lei la buget: o asociație patronală, vizată într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani
Chinezii vor să străpungă scoarța terestră a Pământului
„Astăzi, la Chișinău, scriem istorie!” – mesajul fostului ministru Nicu Popescu, cu prilejul primului summit oficial Republica Moldova – Uniunea Europeană
Daniel Vodă, despre Summitul Moldova-UE: „Un semnal clar de încredere și investiție în viitorul țării”
Guvernul anunță lansarea expoziției de vagoane în PMAN „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași”
Kievul a fost atacat masiv în această noapte. Rusia a lansat peste 500 de drone asupra Ucrainei
Statele Unite ale Americii marchează Ziua Independenței
VIDEO // Elevii care au obținut nota 10 la examenul de Bacalaureat, premiați într-un eveniment festiv. Maia Sandu: „Ne punem speranțele în voi și promitem că vă vom fi alături în acest drum”
Transport public modern și piață agroalimentară nouă la Ungheni #MoldovaPoate
Două comune din raionul Cahul investesc în sisteme moderne de colectare a deșeurilor
GALERIE FOTO // Calea spre Uniunea Europeană, în obiectivul MOLDPRES