ro
Societate
16 Iulie, 2025 / 20:03
/ Acum 7 ore

Daniel Vodă, despre concertul organizat în preajma expoziției dedicate victimelor deportărilor: „O insultă la adresa memoriei noastre colective”

Guvernul califică organizarea unui concert în preajma Expoziției „Teroarea de stat în Moldova sovietică: amploare, fapte, victime și făptași” drept „o insultă la adresa memoriei noastre colective”. Poziția a fost exprimată astăzi de purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, informează MOLDPRES.

„Autoritățile centrale consideră organizarea acestui concert în preajma expoziției „Trenul durerii” drept o insultă la adresa memoriei noastre colective”, a declarat Daniel Vodă, după ședința de astăzi a Cabinetului de miniștri.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că Primăria Chișinău, ca autoritate locală, trebuie să dea explicații de ce a permis desfășurarea acestui spectacol în preajma unui alt eveniment organizat de Executiv, și anume expoziția „Trenul durerii”.

„Guvernul condamnă această bătaie de joc și o consideră ca fiind iresponsabilă”, a specificat oficialul.

Referindu-se la interdicțiile de intrare pe teritoriul țării noastre, Daniel Vodă a afirmat că „cei care vor face acțiuni care contravin intereselor țării noastre nu vor putea veni în Republica Moldova”.

„Guvernul interzice accesul în țară doar în baza legii. Deci vorbim despre accesul în țară a persoanelor care intră cu diferit scop, nu doar în scop artistic. Faptul că un artist nu se află pe o listă de sancțiuni nu înseamnă că statul încurajează asemenea prezență pe teritoriul său. Dimpotrivă, am condamnat folosirea culturii ca instrument de propagandă, aspect pe care l-am atestat în ultima perioadă, în special în cazul artiștilor care vin din Federația Rusă, un stat agresor care continuă războiul brutal împotriva Ucrainei, pe care Chișinăul l-a condamnat vehement”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului. 

Daniel Vodă a adăugat că, „inclusiv în cazul unor artiști care vor face afirmații care contravin intereselor țării noastre, vor fi decizii neîntârziate din partea autorităților”.

„Alți artiști nici n-au reușit să ajungă pentru că, din start, autoritățile au spus că nu vor permite accesul acestora pe teritoriul Republicii Moldova pentru că nu sprijinim oamenii care au acționat în spiritul războiului și promovării agresiunii militare împotriva țării vecine, Ucraina”, a menționat el.

Oficialul a mai subliniat că „în continuare, autoritățile vor lua măsuri ferme pentru a proteja interesul național și memoria noastră colectivă”. Astfel, potrivit lui, „artiștii care promovează conflictele și agresiunile nu vor fi primiți în țară, iar autoritățile vor acționa imediat pentru a interzice accesul celor care subminează valorile Republicii Moldova”.

Totodată, Daniel Vodă a îndemnat cetățenii să viziteze expoziția în aer liber „Teroarea de stat în Moldova sovietică: amploare, fapte, victime și făptași”, organizată în Piața Marii Adunări Naționale.

„O expoziție dedicată sutelor de mii de moldoveni care au avut de suferit ca urmare a deportărilor și din cauza terorii sovietice merită să fie în Piața Marii Adunări Naționale și Guvernul va continua acest efort de popularizare, de informare cât mai largă și, cu această ocazie, invităm toată societatea, toți oamenii de bună credință să vină să viziteze expoziția, să plaseze informații pe rețele de socializare, să consulte arhivele naționale și să ține minte ce s-a întâmplat în istoria țării noastre. Atunci când vor vedea toți, nu va uita nimeni. Acesta este mesajul Executivului la acest subiect”, a conchis Daniel Vodă.

Expoziția, care este la a treia ediție, include două vagoane asemănătoare cu cele în care erau deportați oamenii în Siberia și se va desfășura până pe 27 iulie. În unul din vagoane sunt prezentate documente, fotografii, cărți și diverse obiecte ce ilustrează experiența tuturor celor represați de regimul sovietic, iar în cel de-al doilea vagon, vizitatorii pot urmări o expoziție dedicată foametei din 1946-1947 și mai mult conținut multimedia. De asemenea, vizitatorii pot urmări o expoziție virtuală prin intermediul tehnologiei de VR.

Între anii 1940 și 1953, regimul sovietic a inițiat o politică de teroare împotriva populației din Basarabia. În doar 13 ani, aproximativ 80.000 de oameni au fost forțați să-și părăsească casele, aceasta fiind o operațiune bine organizată, planificată la nivel central, cu scopul de a elimina elitele culturale, de a înfricoșa populația și de a distruge identitatea națională.

Deportarea în masă din 6-9 iulie 1949 a fost cea mai amplă de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova. Operațiunea a cuprins 11.281 de familii, contingentul strămutaților forțat în vagoane de vite alcătuind 35.796 de persoane, dintre care 11.889 de copii, 14.033 de femei și 9.864 de bărbați.