
Noi măsuri legislative pentru protecția femeilor împotriva violenței, inclusiv a celei digitale
Femeile din Republica Moldova vor beneficia de protecție împotriva tuturor formelor de violență și hărțuire, inclusiv a celor manifestate prin intermediul tehnologiilor digitale. Un proiect de lege ce prevede completarea legislației naționale în conformitate cu standardele internaționale a fost examinat astăzi de Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie, împreună cu Comisia drepturile omului și relații interetnice, notează MOLDPRES.
Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” și a fost elaborată în colaborare cu Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie. Documentul urmărește implementarea standardelor prevăzute de Convenția de la Istanbul și asigurarea dreptului fundamental la protecție împotriva violenței.
Printre principalele modificări propuse se numără introducerea noțiunii de violență digitală în Legea privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor. De asemenea, se extinde definiția violenței economice, care va include utilizarea ilegală a fondurilor bancare ale victimei. Noile măsuri prevăd și obligarea agresorilor să elimine conținutul abuziv de pe dispozitivele digitale, precum și restricționarea accesului acestora la rețele de comunicații electronice.
Pentru a spori eficiența protecției, se propune extinderea duratei ordonanțelor de protecție: de la 3 la 6 luni, iar a ordinelor de restricție de urgență – de la 10 la 20 de zile.
Modificările vizează și Codul penal. Acesta va include infracțiunea de persecutare, ce presupune urmărirea fizică sau online, contactarea repetată a victimei și publicarea neautorizată a informațiilor sau imaginilor intime. Pedeapsa poate ajunge până la 50 000 de lei amendă, 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau până la cinci ani de închisoare.
Totodată, căsătoria forțată va fi incriminată distinct, fiind pedepsită cu amendă, muncă neremunerată sau închisoare de până la trei ani, iar dacă fapta este comisă împotriva unui minor – până la șapte ani de detenție.
Hărțuirea sexuală va atrage sancțiuni mai dure, inclusiv închisoare de până la patru ani. Un alt aspect important este acoperirea de către stat a costurilor expertizelor judiciare, cum ar fi cele medico-legale și psihologice, în cazul victimelor violenței.
Potrivit unui studiu privind „Bunăstarea și siguranța femeilor”, 73 % dintre femeile din Moldova care au avut un partener intim au fost victime ale unei forme de violență, cea mai frecventă fiind cea psihologică. Proiectul vine să răspundă acestui fenomen îngrijorător, oferind mecanisme legale mai eficiente de intervenție și protecție.
În 2024, autoritățile au emis 1 104 ordonanțe de protecție, dintre care 498 au fost încălcate – un indicator alarmant ce confirmă necesitatea consolidării cadrului legislativ.
16 autospeciale și 100 de pompieri mobilizați la incendiul de la Botanica
R. Moldova va putea oferi sprijin umanitar țărilor terțe în baza unei legi europene
Intervenție de amploare a pompierilor în capitală după ce focul a cuprins un depozit de mobilă
Banca Mondială oferă Moldovei 30 de milioane de euro pentru modernizarea universităților
Noi facilități pentru persoanele cu dizabilități. Cei care au importat mijloace de transport vor beneficia de o anulare a datoriilor vamale
Parlamentul extinde condițiile pentru oferirea locuințelor participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl
„Trenul durerii” revine în PMAN, chiar dacă Primăria își propune să organizeze un concert pe acel loc. Cristian Jardan: „Vom fi acolo, chiar dacă unii nu au loc pentru istoria țării noastre”
Cererea de solicitare a adeverinței de recrut va putea fi depusă online
Nistrul, mai bine protejat cu echipamente moderne donate de Suedia și PNUD
Accident tragic la Strășeni. O femeie a decedat, după ce a fost lovită de un automobil condus de un tânăr de 18 ani fără permis
Direcția Cooperare Polițienească Internațională a IGP a primit confirmarea privind reținerea fostului șef SIS, Vitalie Pîrlog
Cetățeni români din zona de conflict armat din Orientul Apropiat au fost repatriați în România
R. Moldova va avea o Strategie pentru Sisteme de Transport Inteligente
GALERIE FOTO // Republica Moldova, calea spre afirmare: 35 de ani în obiectivul MOLDPRES
Ultimul examen din sesiunea de bacalaureat. 468 de candidați susțin proba la limba maternă
Șeful IGP: Autoritățile așteaptă confirmarea oficială a reținerii fostului șef SIS, Vitalie Pîrlog
Euro și dolarul își continuă aprecierea
SUA: Trump va decide asupra intervenției în Iran „în următoarele două săptămâni”
AIS „Moldpres” marchează 35 de ani de activitate. Directorul Vitalie Hadei: „Rămânem o sursă de încredere și un model de profesionalism pe piața media”
Ucraina // Odesa, atacată cu drone: un bloc de locuințe a fst cuprins de flăcări
Șefa statului a avut o întâlnire cu autoritățile publice locale și cele raionale din Cimișlia
Parlamentul îi va propune pe Nicolae Roșca și Liuba Șova pentru un nou mandat la Curtea Constituțională
Președinta Maia Sandu a participat astăzi, la Comrat, la un eveniment dedicat promovării și protejării limbii găgăuze
Domnica Manole și Sergiu Litvinenco, propuși de Guvern pentru Curtea Constituțională
Pentru vineri, meteorologii prognozează vreme răcoroasă și vânt