
Noi măsuri legislative pentru protecția femeilor împotriva violenței, inclusiv a celei digitale
Femeile din Republica Moldova vor beneficia de protecție împotriva tuturor formelor de violență și hărțuire, inclusiv a celor manifestate prin intermediul tehnologiilor digitale. Un proiect de lege ce prevede completarea legislației naționale în conformitate cu standardele internaționale a fost examinat astăzi de Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie, împreună cu Comisia drepturile omului și relații interetnice, notează MOLDPRES.
Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” și a fost elaborată în colaborare cu Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie. Documentul urmărește implementarea standardelor prevăzute de Convenția de la Istanbul și asigurarea dreptului fundamental la protecție împotriva violenței.
Printre principalele modificări propuse se numără introducerea noțiunii de violență digitală în Legea privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor. De asemenea, se extinde definiția violenței economice, care va include utilizarea ilegală a fondurilor bancare ale victimei. Noile măsuri prevăd și obligarea agresorilor să elimine conținutul abuziv de pe dispozitivele digitale, precum și restricționarea accesului acestora la rețele de comunicații electronice.
Pentru a spori eficiența protecției, se propune extinderea duratei ordonanțelor de protecție: de la 3 la 6 luni, iar a ordinelor de restricție de urgență – de la 10 la 20 de zile.
Modificările vizează și Codul penal. Acesta va include infracțiunea de persecutare, ce presupune urmărirea fizică sau online, contactarea repetată a victimei și publicarea neautorizată a informațiilor sau imaginilor intime. Pedeapsa poate ajunge până la 50 000 de lei amendă, 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau până la cinci ani de închisoare.
Totodată, căsătoria forțată va fi incriminată distinct, fiind pedepsită cu amendă, muncă neremunerată sau închisoare de până la trei ani, iar dacă fapta este comisă împotriva unui minor – până la șapte ani de detenție.
Hărțuirea sexuală va atrage sancțiuni mai dure, inclusiv închisoare de până la patru ani. Un alt aspect important este acoperirea de către stat a costurilor expertizelor judiciare, cum ar fi cele medico-legale și psihologice, în cazul victimelor violenței.
Potrivit unui studiu privind „Bunăstarea și siguranța femeilor”, 73 % dintre femeile din Moldova care au avut un partener intim au fost victime ale unei forme de violență, cea mai frecventă fiind cea psihologică. Proiectul vine să răspundă acestui fenomen îngrijorător, oferind mecanisme legale mai eficiente de intervenție și protecție.
În 2024, autoritățile au emis 1 104 ordonanțe de protecție, dintre care 498 au fost încălcate – un indicator alarmant ce confirmă necesitatea consolidării cadrului legislativ.
Raportul privind executarea hotărârilor CEDO în 2024 a fost audiat în Legislativ
Un incendiu a izbucnit într-un apartament din capitală. O persoană a fost găsită carbonizată
Încă un judecător de la Curtea de Apel Centru nu a promovat evaluarea externă
Serviciul Vamal acordă suport în desfășurarea anchetei în cazul șefului Biroului Vamal Centru și a unui broker vamal, reținuți pentru corupere
Un nou centru socio-medical modern a fost inaugurat la Ungheni, destinat vârstnicilor, persoanelor cu dizabilități și refugiaților
Șeful Biroului Vamal Centru și un broker vamal, reținuți într-un dosar de corupere pasivă
Dorin Recean: „Continuăm să lucrăm pentru a încheia Acorduri de securitate socială cu statele în care sunt stabiliți cetățeni ai Republicii Moldova”
Cămașa Națională a Ucrainei „Vyshyvanka”, sărbătorită în centrul Chișinăului
Siguranța barajelor din Republica Moldova, monitorizată de un georadar modern, donat de partenerii de dezvoltare
GALERIE FOTO // Deschiderea oficială a Săptămânii Educației în Moldova, ediția a II-a
Ministrul Agriculturii va merge în nordul țării pentru a discuta cu fermierii
Curtea Constituțională de la București a respins contestația formulată de George Simion privind anularea alegerilor prezidențiale din România
Speakerul Igor Grosu a invitat cetățenii și deputații la Ziua Ușilor Deschise în Parlament
Republica Moldova marchează Ziua internațională a diversității biologice
Peste 4 500 de bărbați au beneficiat anul trecut de indemnizații paternale. CNAS anunță condiţiile de stabilire a plății
Droguri de jumătate de milion de lei au fost depistate în sudul țării. Trei bărbați au fost reținuți
Fiscul a încasat săptămâna trecută la buget peste 860 de milioane de lei
CNAM a efectuat transferul pentru salariile medicilor rezidenți
ANSA a început verificarea taberelor de odihnă pentru sezonul estival 2025
Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe „Sfântul Nicolae de Vară”
Gheorghe Budeanu ar putea fi noul membru al Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare al Companiei „Teleradio-Moldova”
Dolarul scade cu 12 bani, iar euro crește ușor
MOLDOVA POATE: Până în vara 2026, va fi reabilitat unul dintre cele mai importante trasee din nordul țării
Senatul american propune noi sancțiuni împotriva Rusiei
Castel Mimi, emblematic pentru turismul R. Moldova, va beneficia de sprijinul Uniunii Europene