
Siguranța barajelor din Republica Moldova, monitorizată de un georadar modern, donat de partenerii de dezvoltare
Administrația Națională „Apele Moldovei” va putea verifica starea barajelor și preveni riscul de inundații cu ajutorul unui sistem georadar performant, achiziționat cu sprijinul Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA), al Suediei și al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, transmite MOLDPRES.
Georadarul va fi utilizat pentru a evalua siguranța barajelor în cinci zone-pilot (Copăceanca, Soloneț, Bahu, Ialpug și Lăpușna), precum și ale altor structuri hidrotehnice aflate în gestiunea Administrației Naționale „Apele Moldovei”. Georadarul permite realizarea de investigații subterane non-invazive, prin transmiterea și recepționarea undelor electromagnetice.
Noul sistem oferă imagini detaliate ale straturilor subterane, contribuind la intervenții rapide și precise, precum și la creșterea siguranței în zonele vulnerabile la viituri și fenomene extreme. Totodată, implementarea sistemului va reduce costurile de inspecție și va spori eficiența activităților de monitorizare desfășurate de Administrația Națională „Apele Moldovei”.
„Pentru noi acest echipament înseamnă, în primul rând, că viiturile nu ne vor mai lua prin surprindere, iar barajele și digurile vor rămâne sigure în situații de fenomene extreme. În al doilea rând, sistemul georadar ne oferă o nouă perspectivă asupra modului în care putem monitoriza și proteja infrastructura hidrotehnică. Datorită acestui sprijin, de acum înainte vom putea interveni mai rapid și mai eficient în gestionarea infrastructurii de apă”, estimează Radu Cazacu, director adjunct al Administrației Naționale „Apele Moldovei”.
Pentru utilizarea eficientă a echipamentului în teren și analizarea datelor colectate, angajații instituției au participat la o sesiune de instruire teoretică și practică.
Investiția, în valoare de 30.000 de dolari, este acoperită de Austria și Suedia prin intermediul PNUD Moldova.
Pe lângă achiziția georadarului, cu finanțarea Agenției Austriece pentru Dezvoltare, în cinci zone-pilot, în premieră pentru Republica Moldova, va fi implementat un sistem de avertizare timpurie și prognozare a inundațiilor/viiturilor la nivel de sub-bazine hidrografice, care va include cinci stații meteorologice și cinci stații hidrologice. Totodată, autoritățile publice locale vor fi asistate în elaborarea planurilor participative de management al bazinelor hidrografice pentru diminuarea riscului de inundații.
De asemenea, Suedia va finanța achiziționarea de stații de monitorizare a nivelului apei, echipamente de înregistrare a încălcărilor pe râul Nistru precum drone, camere de vedere pe timp de noapte, transmițătoare radio portabile etc., în valoare totală de peste 200.000 de dolari.
Republica Moldova marchează Ziua internațională a diversității biologice
Peste 4 500 de bărbați au beneficiat anul trecut de indemnizații paternale. CNAS anunță condiţiile de stabilire a plății
Droguri de jumătate de milion de lei au fost depistate în sudul țării. Trei bărbați au fost reținuți
CNAM a efectuat transferul pentru salariile medicilor rezidenți
ANSA a început verificarea taberelor de odihnă pentru sezonul estival 2025
Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe „Sfântul Nicolae de Vară”
Ploi slabe și maxime de până la 25 de grade Celsius, prognozate de meteorologi pentru ziua de joi
MEC promovează studiile superioare și cariera didactică printr-un eveniment național inedit organizat pe 25 mai la Arena Chișinău
Aprobat de Guvern: cetățenii vor beneficia de mai multă siguranță atunci când traversează frontiera
Alexandru Iacub: „Serviciul Vamal nu tolerează și nu va acoperi nicio faptă de corupție”
ASP a lansat două servicii noi: solicitarea online a permisului de conducere şi vânzarea-cumpărarea online a vehiculelor
Consultații gratuite pentru afecțiunile tiroidei la Spitalul Clinic Republican. Evenimentul va fi organizat de Ziua Mondială a Tiroidei
Trafic sistat în sectorul Buiucani al capitalei
Combinatul de Vinuri „Cricova” va fi inclus în Registrul monumentelor ocrotite de stat
Nicușor Dan declară că prima țară în care ar dori să facă o vizită, în calitate de șef de stat, este Republica Moldova
Acordul pentru Planul de Creștere a Moldovei, ratificat de Parlament. Premierul Dorin Recean: „Vom avea condiții europene de viață: drumuri, infrastructură, locuri de muncă bine plătite, grădinițe, școli, spitale moderne”
Curtea Constituțională a României a validat rezultatul alegerilor prezidențiale
Un fost director de la Spații Verzi a ajuns în vizorul CNA, fiind bănuit de abuz în serviciu
Un bărbat din capitală a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru punere în circulație a banilor falși
Igor Grosu: „Am votat Planul de Creștere a Moldovei - un ajutor financiar fără precedent, oferit de Uniunea Europeană”
Magistrata Angela Bostan va fi reevaluată de Comisia vetting
Parlamentul a ratificat Acordul de Facilitare dintre R. Moldova și UE. Premierul Dorin Recean: „Mai multe locuri de muncă, salarii mai bune și servicii publice moderne”
The Guardian: Rusia este acuzată că a încercat să pirateze camerele de supraveghere din mai multe țări pentru a întrerupe ajutorul acordat Ucrainei
Sistemul de recrutare în serviciul public va fi reformat, cu accent pe meritocrație și eficiență
Președinta Maia Sandu: „Ne propunem ca până în 2030 salariul mediu în învățământ să ajungă la nivelul salariului mediu pe economie”