ro
Societate
10 Iulie, 2025 / 20:59
/ Acum 9 ore

Reforma RESTART: Angajații sociali și specialiștii în protecția drepturilor copiilor au reușit dublarea numărului de cazuri gestionate

În ultima jumătate de an, angajații sociali comunitari și specialiștii în protecția drepturilor copiilor au reușit dublarea numărului de cazuri gestionate. În prezent, peste 51 mii de familii, din care fac parte 77 886 de beneficiari, sunt introduse în management de caz, ceea ce înseamnă că aceste persoane sunt monitorizate de asistenții sociali comunitari și se lucrează pentru a le îmbunătăți condițiile și a le oferi suportul necesar, transmite MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS), creșterea se datorează majorării numărului de vizite în teritoriu, în urma cărora angajații din prima linie merg acasă la familii pentru a monitoriza situația, pentru a evalua riscurile și se autosesizează la cazurile apărute în comunitate.

În cadrul reformei RESTART, accesul la serviciile sociale s-a uniformizat pe toată țara și, astfel, acestea au devenit mai disponibile pentru toți cetățenii, iar ajutorul și suportul asistenților sociali intervine mai rapid și prompt pentru nevoile beneficiarilor.

,,Pentru noi, fiecare caz asistat înseamnă o familie care primește sprijinul cuvenit, un copil, un vârstnic sau o persoană în dificultate care nu mai este singur. Mulțumesc din inimă colegelor și colegilor mei din prima linie pentru efortul enorm, pentru dedicare și curajul de a merge acolo unde nimeni nu ajunge. Munca voastră face diferența”, a spus Alexei Buzu, ministru al Muncii și Protecției Sociale.

Managementul de caz este un proces complex de gestionare a unui caz în care un beneficiar sau o familie beneficiară se află într-o situație dificilă și are nevoie de suport pentru a redresa situația, pentru a se reintegra în societate sau pentru a reveni la o situație lipsită de risc. De exemplu, există management de caz deschis pe cazuri de violență în familie, pe cazuri de copii aflați în familii vulnerabile, copii care nu merg la școală, persoane cu dizabilități care au nevoie de asistență, persoane în etate, etc.

Într-un management de caz se efectuează evaluarea inițială, apoi se efectuează evaluarea complexă a acestui caz. În urma evaluărilor se creează un plan individualizat de asistență în care se prevăd acțiunile și asistența necesară pentru cazul individual al acestor beneficiari. Urmează perioada de monitorizare și urmărire a îndeplinirii planului, ceea ce este cea mai lungă fază a managementului de caz. În funcție de progres și schimbări, se intervine și se ajustează planul individual de asistență. Managementul de caz continuă până se consideră că familia/beneficiarul a ieșit din situația de risc și nu mai are nevoie de asistență.

Din cele peste 51 000 de cazuri, 34.99% se referă la cazuri cu copii, 26.24% la persoane în etate, 12.53% la persoane cu dizabilități, 8.21% la persoane în etate cu dizabilități, 13.41% la persoane care primesc ajutor social, 0.29% la refugiați, iar 4.45% la cazuri de violență în familie. De asemenea, datele relevă că numărul de vizite efectuate de asistenții sociali comunitari și de specialiștii în protecția drepturilor copilului s-au mărit de 10 ori, ceea ce înseamnă că beneficiarii interacționează mai mult cu sistemul de asistență socială.

Reforma Restart, lansată de MMPS, și-a propus să îmbunătățească guvernanța și transparența în sistemul de asistență socială și să asigure accesul uniform și echitabil al populației vulnerabile la servicii sociale de calitate.