
Republica Moldova marchează Ziua Internaţională a Muncii
Republica Moldova marchează astăzi Ziua Internaţională a Muncii. Sărbătoarea este dedicată recunoașterii eforturilor și contribuției fiecărui muncitor la dezvoltarea țării, informează MOLDPRES.
Rata șomajului, în scădere în Republica Moldova
Un factor important în politica ocupațională a țării este rata șomajului. În Republica Moldova, aceasta a înregistrat valoarea de 4% în anul 2024, fiind în scădere comparativ cu anul 2023, atunci când acest indicator a fost de 4,6%.
Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), forța de muncă (populația activă de 15 ani și peste) a constituit anul trecut 889,1 mii de persoane, fiind în descreștere cu 4,3% față de anul 2023.
Ponderea femeilor în cadrul forței de muncă a fost de 51%, fiind ușor superioară celei a bărbaților, cu 49%. De asemenea, ponderea persoanelor economic active din mediul rural a fost de 50,3%, depășind nesemnificativ ponderea celor din mediul urban, de 49,7%.
Populația ocupată de 15 ani și peste a constituit 853,9 mii de persoane, fiind în descreștere cu 3,7% față de anul 2023. Vârsta medie a populației ocupate a fost de 44 ani.
În ceea ce privește distribuția după activitățile economice, 18,1% din persoane au activat în sectorul agricol și 81,9%, în activitățile neagricole. Ponderea persoanelor ocupate în industrie a constituit 13,4%, iar în construcții 7,5%. În sectorul de servicii au activat 61% din totalul persoanelor ocupate.
În aspect teritorial, 32,5% din populația ocupată au format-o locuitorii municipiului Chișinău. La o diferență relativ mică, de 28,8% din total ocupare, se situează regiunea de Nord, urmată de regiunea Centru cu 23,8% și, respectiv, regiunea Sud cu 14,8%.
Legalizarea muncii, o prioritate pentru autorități
Potrivit celor mai recente date oficiale, aproximativ 1 din 4 angajați din Republica Moldova muncește ilegal, fără un contract de muncă și fără beneficii sociale. Principalele domenii în care este răspândită munca nedeclarată sunt: construcții, comerț/HoReCa, învățământ privat, agricultură, transport etc.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a explicat impactul negativ al muncii la negru.
„Cea mai bună formă de protecție socială este un loc de muncă legal, bine plătit și cu condiții sigure. Din păcate, mulți moldoveni descoperă abia la pensie că nu au acumulat un stagiu complet de cotizare din cauza muncii ilegale. Acest fenomen afectează atât calitatea vieții cetățenilor noștri, cât și economia țării în ansamblu”, a menționat Alexei Buzu.
Autoritățile țării au îndemnat cetățenii să muncească legal pentru un viitor mai sigur. Astfel, munca nedeclarată nu este doar o problemă economică, ci pune în pericol și drepturile fundamentale ale angajaților, cum ar fi dreptul la pensie, concedii sociale, accesul la servicii medicale, compensații în caz de accidente de muncă și alte beneficii esențiale.„Îmi doresc ca în 2025 să identificăm și mai multe persoane care trebuie legalizate și să le oferim șansa să fie angajați oficial pentru a primi o protecție socială deplină, cu toate facilitățile, conform legii”, a spus Alexei Buzu.
În cadrul Programului Național de Ocupare a Forței de Muncă 2022-2026, autoritățile și-au propus să reducă ponderea muncii nedeclarate de la 22,9% în 2021, la 19% în 2026.
În anul 2025, salariul mediu lunar pe economie constituie 16 100 de lei
Începând cu 1 ianuarie 2025, în Republica Moldova salariul mediu lunar pe economie a crescut cu 2 400 de lei și constituie 16 100 de lei.
Din 1 ianuarie 2023, salariul minim pe țară a fost majorat cu circa 12,5% - până la 4 000 de lei, iar în 2024, acesta a crescut cu încă 25%, ajungând la 5 000 de lei. Mărimea salariului minim, în anul 2025 constituie 5 500 de lei, cu 500 de lei mai mult decât în 2024.
Mărimea salariului minim pe ţară se stabileşte pentru un program complet de lucru cu 169 de ore, constituind 32,54 lei pe oră.
Ziua Internaţională a Muncii, sărbătorită în mai multe state
În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago (SUA) din 1886, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești.
Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea mișcărilor muncitorești în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.
Printre ţările care sărbătoresc Ziua Muncii se numără Belgia, Canada, Germania, Grecia, India, Italia, Spania, Turcia ș.a.
În Republica Moldova, bugetarii și alte categorii de angajați au zi liberă pe 1 mai. Vineri, 2 mai, aceștia vor reveni la muncă.
Opt persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Prima tranșă a pensiilor și alocațiilor sociale pentru luna iulie, finanțată de CNAS
Programul „Citește-mi 100 de povești” se extinde. Peste 56 de mii de volume de carte vor ajunge în grădinițele din R. Moldova
Deținutul fugar de la Penitenciarul Tighina, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile
VIDEO // Un grup infracțional care punea în vânzare acte de identitate false, destructurat de PCCOCS și SPIA
Experți din șapte țări au participat la un atelier regional de secvențiere genomică la Chișinău
Igor Grosu la Londra: Recunoașterea permiselor de conducere moldovenești în Marea Britanie, aproape de finalizare
Peste 40 de specialiști în urologie din Republica Moldova, Armenia și Georgia, reuniți la Chișinău
Un bărbat a fost condamnat la doi ani de închisoare și anunțat în căutare pentru luare de mită de 5.000 de euro
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit cu moldovenii stabiliți în Marea Britanie: „Ideile și experiențele lor sunt extrem de valoroase”
Republica Moldova atinge un nou record de energie regenerabilă: pe 29 iunie, ponderea a depășit 48%
Luna iulie va fi cu temperaturi ridicate și precipitații reduse
Investițiile în eficiența energetică a clădirilor pot reduce cheltuielile pentru resurse energetice cu circa 120 milioane de lei
Cinci pacienți cardiaci au fost operați prin tehnici minim-invazive la SCR „Timofei Moșneaga”
Restricții de circulație în Chișinău în perioada 1-7 iulie
VIDEO // Dosar vizând acte de identitate românești false. Peste 7 mii de originari din fostele state sovietice și-au stabilit domiciliu fictiv în România
Secretariatul Comunității Energetice a salutat progresele Republicii Moldova în integrarea în piața energetică a UE
Germania și Ucraina au în vedere o cooperare tehnologică mai strânsă și producția comună de armament pe teritoriul Ucrainei
Un nou manual oferă soluții pentru protejarea oamenilor în contextul schimbărilor climatice
Compania „Teleradio-Moldova” lansează un post de radio regional în UTA Găgăuzia
După ce a vizitat Ucraina, ministrul german de Externe vine Chișinău. Vezi programul oficialului
Judecătoarea Silvia Cecan va fi supusă din nou evaluării de integritate la cererea CSM
Parlamentul a adoptat 45 de acte normative în luna iunie, inclusiv legi pro-europene și măsuri sociale pentru salariați și tineri
În ajunul campaniei electorale, CSM a venit cu o declarație în care îndeamnă toți actorii politici la responsabilitate
În lunile martie-iunie, 81 de afaceri agricole au fost finanțate prin Programul Facilitatea de Creditare în Agricultură