
Republica Moldova marchează Ziua Internaţională a Muncii
Republica Moldova marchează astăzi Ziua Internaţională a Muncii. Sărbătoarea este dedicată recunoașterii eforturilor și contribuției fiecărui muncitor la dezvoltarea țării, informează MOLDPRES.
Rata șomajului, în scădere în Republica Moldova
Un factor important în politica ocupațională a țării este rata șomajului. În Republica Moldova, aceasta a înregistrat valoarea de 4% în anul 2024, fiind în scădere comparativ cu anul 2023, atunci când acest indicator a fost de 4,6%.
Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), forța de muncă (populația activă de 15 ani și peste) a constituit anul trecut 889,1 mii de persoane, fiind în descreștere cu 4,3% față de anul 2023.
Ponderea femeilor în cadrul forței de muncă a fost de 51%, fiind ușor superioară celei a bărbaților, cu 49%. De asemenea, ponderea persoanelor economic active din mediul rural a fost de 50,3%, depășind nesemnificativ ponderea celor din mediul urban, de 49,7%.
Populația ocupată de 15 ani și peste a constituit 853,9 mii de persoane, fiind în descreștere cu 3,7% față de anul 2023. Vârsta medie a populației ocupate a fost de 44 ani.
În ceea ce privește distribuția după activitățile economice, 18,1% din persoane au activat în sectorul agricol și 81,9%, în activitățile neagricole. Ponderea persoanelor ocupate în industrie a constituit 13,4%, iar în construcții 7,5%. În sectorul de servicii au activat 61% din totalul persoanelor ocupate.
În aspect teritorial, 32,5% din populația ocupată au format-o locuitorii municipiului Chișinău. La o diferență relativ mică, de 28,8% din total ocupare, se situează regiunea de Nord, urmată de regiunea Centru cu 23,8% și, respectiv, regiunea Sud cu 14,8%.
Legalizarea muncii, o prioritate pentru autorități
Potrivit celor mai recente date oficiale, aproximativ 1 din 4 angajați din Republica Moldova muncește ilegal, fără un contract de muncă și fără beneficii sociale. Principalele domenii în care este răspândită munca nedeclarată sunt: construcții, comerț/HoReCa, învățământ privat, agricultură, transport etc.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a explicat impactul negativ al muncii la negru.
„Cea mai bună formă de protecție socială este un loc de muncă legal, bine plătit și cu condiții sigure. Din păcate, mulți moldoveni descoperă abia la pensie că nu au acumulat un stagiu complet de cotizare din cauza muncii ilegale. Acest fenomen afectează atât calitatea vieții cetățenilor noștri, cât și economia țării în ansamblu”, a menționat Alexei Buzu.
Autoritățile țării au îndemnat cetățenii să muncească legal pentru un viitor mai sigur. Astfel, munca nedeclarată nu este doar o problemă economică, ci pune în pericol și drepturile fundamentale ale angajaților, cum ar fi dreptul la pensie, concedii sociale, accesul la servicii medicale, compensații în caz de accidente de muncă și alte beneficii esențiale.„Îmi doresc ca în 2025 să identificăm și mai multe persoane care trebuie legalizate și să le oferim șansa să fie angajați oficial pentru a primi o protecție socială deplină, cu toate facilitățile, conform legii”, a spus Alexei Buzu.
În cadrul Programului Național de Ocupare a Forței de Muncă 2022-2026, autoritățile și-au propus să reducă ponderea muncii nedeclarate de la 22,9% în 2021, la 19% în 2026.
În anul 2025, salariul mediu lunar pe economie constituie 16 100 de lei
Începând cu 1 ianuarie 2025, în Republica Moldova salariul mediu lunar pe economie a crescut cu 2 400 de lei și constituie 16 100 de lei.
Din 1 ianuarie 2023, salariul minim pe țară a fost majorat cu circa 12,5% - până la 4 000 de lei, iar în 2024, acesta a crescut cu încă 25%, ajungând la 5 000 de lei. Mărimea salariului minim, în anul 2025 constituie 5 500 de lei, cu 500 de lei mai mult decât în 2024.
Mărimea salariului minim pe ţară se stabileşte pentru un program complet de lucru cu 169 de ore, constituind 32,54 lei pe oră.
Ziua Internaţională a Muncii, sărbătorită în mai multe state
În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago (SUA) din 1886, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești.
Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea mișcărilor muncitorești în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.
Printre ţările care sărbătoresc Ziua Muncii se numără Belgia, Canada, Germania, Grecia, India, Italia, Spania, Turcia ș.a.
În Republica Moldova, bugetarii și alte categorii de angajați au zi liberă pe 1 mai. Vineri, 2 mai, aceștia vor reveni la muncă.
R. Moldova devine un stat pregătit pentru gestionarea provocărilor schimbărilor climatice, potrivit unui studiu
Un copil din stânga Nistrului a fost internat la Institutul Mamei și Copilului în stare gravă, după ce a căzut de la înălțime
Medici de pe ambulanță agresați în timpul unei intervenții la Telenești
Votul prin corespondență va fi extins în Japonia și Australia
Bărbatul care a evadat din Penitenciarul din Taraclia a fost reținut de oamenii legii
Jurnalistul Vasile Botnaru este noul membru al Consiliului Audiovizualului
Un magistrat de la Curtea de Apel Centru a picat evaluarea externă
Republica Moldova va adera la Convenția de la Haga
Un bărbat din Nisporeni, reținut pentru distribuirea unui mesaj ce instigă la acțiuni teroriste în adresa unui demnitar de stat
Președinta Maia Sandu, mesaj de Ziua Muncii: „Datorită eforturilor pe care le depuneți, avem speranța unui viitor mai bun – aici, acasă, în Moldova”
Premierul Dorin Recean de Ziua Internaţională a Muncii: „Împreună, pas cu pas, construim o țară care să asigure bunăstare tuturor”
Republica Moldova marchează Ziua Internaţională a Muncii
GALERIE FOTO // Publicistul Nicolae Schițco la ceas aniversar
Ucraina se așteaptă să semneze în orele următoare acordul cu SUA privind mineralele
Republica Moldova și Marea Britanie vor colabora pentru a combate imigrația ilegală
Pensia de întreținere nu va putea fi mai mică decât 50 la sută din minimul de existență
Agenții economici care vor depune contestații în cadrul procedurilor de achiziții publice vor trebui să achite o taxă de stat
Meteorologii prognozează pentru 1 mai vreme frumoasă, fără precipitații
Procedura de accedere în profesia de expert judiciar va fi simplificată
AIPA a lansat procesul de acordare a compensațiilor la energie pentru întreprinderi
În Republica Moldova va fi aplicat un tarif uniform pentru distribuția gazelor naturale
În cinci localități din Republica Moldova vor fi construite parcuri fotovoltaice, cu o investiție de 12,3 milioane de euro din partea UE
Cristina Gherasimov, întrevedere cu Olga Stefanișina: „Am discutat ca surori unite de durere, dar și de speranțe”
Un tânăr de 18 ani a decedat în urma unui accident rutier produs la Măgdăcești
Poliția va fi regionalizată, iar timpul de intervenție în cazuri de urgență se va reduce cu minim 15 minute