ro
Societate
24 Iulie, 2025 / 00:03
/ Acum 14 ore

VIDEO // Rețea infracțională transfrontalieră, destructurată. Moldoveni implicați în contrabandă cu țigări, fabrici clandestine în Europa și spălare de bani

Oamenii legii au destructurat o schemă infracțională organizată, ce viza obținerea de venituri ilicite prin activități de contrabandă cu țigări și instalarea unor fabrici clandestine de producere a acestora pe teritoriul mai multor state europene (Italia, Franța, Belgia, Germania și Olanda), cu implicarea mai multor cetățeni ai Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Potrivit poliției, rețeaua a fost monitorizată timp de aproximativ un an, perioadă în care au fost colectate un șir de probe.

Investigațiile au stabilit un mecanism bine organizat, cu ramificații transfrontaliere, ce genera profituri semnificative prin comercializarea produselor. Membrii rețelei aveau  roluri bine determinate. Printre aceștia se numără administratorii unor companii comerciale, utilizate ca paravan legal pentru transportarea tutunului și a țigaretelor pe teritoriul Uniunii Europene. 

Veniturile obținute erau introduse în circuitul financiar legal al Republicii Moldova, printr-o schemă complexă de spălare a banilor - investirea acestora în achiziții de bunuri mobile și imobile, precum și în diverse afaceri cu aparență de legalitate. Scopul cărora era de a deghiza și denatura informațiile referitoare la natura, originea, circulația, localizarea și proprietatea asupra mijloacelor financiare.


Unul dintre cetățenii moldoveni, un bărbat în vârstă de 39 de ani, avea un rol-cheie în rețea, fiind responsabil cu recrutarea și furnizarea de forță de muncă – în special lucrători din rândul cetățenilor cazaci, greci, bulgari și ucraineni – care erau transportați și folosiți în fabricile clandestine din Europa. Acesta a fost reținut pentru 72 de ore.

În urma perchezițiilor efectuate la domiciliile suspecților și sediile unor agenți economici din mun. Chișinău, au fost ridicate automobile de lux,  peste 25 000 de euro, mii de dolari, pachete de țigarete susceptibile a fi contrafăcute – având coduri unice identice cu cele identificate anterior în Italia, tehnică de calcul, telefoane mobile, carduri bancare, precum și mai multe înscrisuri olografe care ar putea indica organizarea și desfășurarea activităților ilegale, ștampile ale diferitor companii și instituții.

De asemenea,  au fost depistate și arme de foc deținute ilegal, unele dintre acestea fiind păstrate în condiții ce contravin prevederilor legale privind regimul armelor.

Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii arii de implicare și tragerea la răspundere a tuturor persoanelor responsabile.