
Zece microbuze moderne au fost transmise școlilor din Republica Moldova cu sprijinul UE, PNUD și UNICEF
Zece microbuze școlare moderne au fost transmise instituțiilor de învățământ general din Republica Moldova. Unitățile de transport, complet echipate și adaptate inclusiv pentru elevii cu dizabilități, au fost achiziționate cu sprijinul Uniunii Europene și al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu UNICEF, transmite MOLDPRES.
Vehiculele sunt proiectate pentru a răspunde celor mai avansate cerințe de siguranță și confort. Fiecare microbuz are 14 locuri, inclusiv două locuri rezervate elevilor care utilizează scaunul rulant. Sunt dotate cu rampă specială, astfel încât copiii cu dizabilități să poată urca și coborî în siguranță, la fel ca toți ceilalți colegi ai lor. Suma investiției se ridică la 740 de mii de dolari.
Unitățile de transport vor fi distribuite școlilor care au cea mai mare nevoie de transport școlar adaptat pentru accesul copiilor cu dizabilități locomotorii.
Ministrul Educației și Cercetări, Dan Perciun, a declarat la evenimentul de transmitere a noilor unități de transport, că acestea vor fi utilizate începând cu 1 septembrie pentru a transporta copiii din localități mai îndepărtate înspre instituțiile de învățământ unde-și fac studiile.
„Continuăm și în acest an procesul de asigurare cu unități de transport calitative pentru elevii din toată țara. Dacă anul trecut am avut 69 de autobuze pe care le-am oferit școlilor din Republica Moldova cu suportul Guvernului României, în acest an ne bucurăm de suportul Uniunii Europene cu implicarea PNUD Moldova și reușim să asigurăm astăzi cu zece unități de transport direcțiile noastre raionale. Până la finalul acestui an, inclusiv din bugetul de stat, vom mai procura 21 de autobuze. Este foarte important să asigurăm transportarea în siguranță a elevilor noștri și să putem să creștem capacitatea de transport”, a menționat ministrul.
Dan Perciun a mulțumit partenerilor externi pentru sprijinul acordat în procurarea noilor unități de transport. „Sperăm că aceste autobuze în primul rând să ofere șansa la o educație mai calitativă pentru copiii care urmează să le utilizeze, pentru că, într-un final, asta este misiunea noastră la Ministerul Educației, să ne asigurăm că fiecare copil, indiferent de unde locuiește, indiferent de familia din care provine, are acces în siguranță la educație de calitate”, a conchis ministrul.
Máté Csicsai, Însărcinat cu afaceri al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat că inițiativa este menită să asigure acces egal pentru toți copii la educație de calitate.
„Atunci când investim în copii, investim în viitorul Moldovei ca parte din familia europeană. Uniunea Europeană își menține angajamentul pentru dezvoltarea Republicii Moldova și asigurarea oportunităților pentru fiecare copil. Împreună, cu eforturi comune, vom reuși să creăm o Moldovă inclusivă, modernă și deschisă”, a menționat Máté Csicsai.
Daniela Gasparikova, Reprezentantă Rezidentă PNUD în Republica Moldova, a afirmat că noile unități de transport, pe lângă autobuzele școlare existente deja în țara noastră, vor îmbunătăți accesul la educație pentru toți copii, indiferent de locul de trai al acestora.
„Pentru noi este o onoare deosebită să avem acest angajament comun de a asigura fiecărui copil din Republica Moldova accesul la o educație de calitate, întrucât educația este unul dintre cei mai puternici factori de transformare și progres într-o societate. În Republica Moldova, un număr semnificativ de elevi din zonele rurale depind de transportul școlar pentru a ajunge la școală sau unde au nevoie în fiecare zi”, a spus Daniela Gasparikova.
Microbuzele școlare au fost procurate în cadrul programului „Promovarea educației de calitate și a oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții pentru toți”, implementat de PNUD și UNICEF, cu sprijinul Uniunii Europene. Programul sprijină transformarea digitală a școlilor, îmbunătățirea infrastructurii educaționale și creșterea accesului la educație pentru toți copiii, în special cei din comunități vulnerabile.
Reguli mai stricte pentru deținătorii de arme. Modificările adoptate de Parlament
Contractul de finanțare a lucrărilor de construcție a spitalului de la Cahul, ratificat de Parlament. Nemerenco: „Este unul dintre cele mai complexe proiecte”
Publicitatea de stat va fi reglementată de o nouă lege
Guvernul îndeamnă tinerii să rămână să activeze acasă. Daniel Vodă: „Moldova are specialiști bine pregătiți în diverse domenii”
Circa 900 de copii și 50 de profesori au participat deja la Programul educațional „Excursia europeană”, organizat de Guvern
VIDEO // Campanie lansată de MMPS. Tinerii vor beneficia de formare și orientare profesională pentru a facilita angajarea în câmpul muncii
Republica Moldova reglementează voluntariatul
Cod galben de pericol de incendiu pe întreg teritoriul Republicii Moldova, până pe 17 iulie
Copiii din Moldova vor primi mai ușor pensia de întreținere de la părinții plecați peste hotare
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a discutat la Bruxelles ultimele evoluții ale agendei europene cu reprezentanții Estoniei și Suediei
Premierul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din Taraclia, Căușeni: „Am discutat despre sprijinul Guvernului pentru fermieri.”
Procedurile de evaluare a performanțelor judecătorilor și procurorilor au fost uniformizate
Model de agricultură performantă la Căușeni: Frații Bocancea administrează o gospodărie adaptată schimbărilor climatice
Votat: Ridicarea vehiculelor va fi permisă doar în anumite condiții
Vreme stabil călduroasă, fără precipitaţii, anunţă pentru vineri meteorologii
Moldova modernizează cadrul legal pentru securitate și combaterea dezinformării
Bunurile și banii confiscați, proveniți din activități infracționale, vor fi utilizați în scopuri sociale sau de interes public
Republica Moldova va avea un sistem național de gestionare a crizelor
Filmele moldovenești vor primi finanțare printr-un fond dedicat
Germania oferă sprijin militar Republicii Moldova printr-un nou acord de cooperare
Condițiile pentru obținerea apartamentelor destinate participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl vor fi extinse
85 de sate vor beneficia de apă sigură. Moldova accelerează investițiile în infrastructură de bază
Parlamentul a operat modificări la Codul serviciilor media audiovizuale
PAS răspunde acuzațiilor BCS după protestul din fața Parlamentului: „Avem progrese reale”
Banca Mondială acordă R. Moldova sprijin financiar pentru susținerea oportunităților economice și a tranziției climatice